сряда, 14 юли 2010 г.

Изявления на състудент и колега на Георги Котев


Изявления на Петър Стаматов – редактор на Eurochicago.com и на Петър Божинов (Чикаго), съответно бивш състудент и колега на физика Котев

На 12.07.2010г. физикът Георги Котев обяви безсрочна гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел с искане евроинституциите да предизвикат независимо разследване за подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй”. Българинът работил 17 години в централата е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно, а държавата ни е ощетена до този момент с близо 500 млн. лева.

Петър Стаматов:

Следя постоянно какво се случва на площад «Шуман» пред сградата на Еврокомисията, какво съобщават медиите и ектронните издания за стачката на Котев. Чета и коментарите и форумите в тях. Забелязвам, че за много хора не само написаното от ядрения физик, но и действията и мотивите му остават загадка. За разлика от тези хора аз познавам Георги Котев повече от 20 години – учихме в един университет, макар и различни специалности, работихме в АЕЦ Козлодуй, срещахме се в годините след като напуснах централата – и в София, и в САЩ. Познавам близките му, знам дори малките му племеници. С една дума – бяхме доста добри приятели. Докато в последните месеци отношенията ни охладняха, а след като обявих, че съм против стачката му, дори почти се скъсаха. И от тогава практически не се чуваме (не броя отделни кратки СМС). Да, аз съм против стачката му. Ето защо няма да чуете от него нито моето име, нито моя уебсайт. Но въпреки, че съм против безсрочното му гладуване, аз не мога да го оставя. Подкрепям го, защото виждам как организирано се нахвърлят към него, как искат да го обявят за какъв ли не, та дори за луд.
Ще започна поред.
Бил посредствен специалист. Не е вярно! Признавам си, че и аз, като повечето читатели, не съм наясно как може да се докаже, че едно ядрено гориво е приготвено от рециклиран уран, но абсолютно отхвърлям обвиненията по негов адрес в некомпетентност. Ако беше некомпетентен, нямаше да проработи толкова години на едно от най-отговорните места в АЕЦ. Нямаше да има награди, и то не за послушание, а за нововъведения в производството. Фактите говорят, че е един от най-добрите по специалността си в България и ако не беше така, неговите твърдения отдавна щяха да са разбити на пух и прах. Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?
Бил глупак. Не е вярно! Котев е с много висок IQ (Ай Кю – коефициент за интелигентност). Повод да се запознаем като студенти станаха общите ни увлечения по математика и занимателните задачи и главоблъсканици. Знам какви са условията и изискванията да покриеш теста на Менса и съм убеден, че Котев спокойно може да членува в този клуб. А и вероятно той е минавал такива тестове в АЕЦ. Там в специална лаборатория ни проверяваха общата интелигентност, психологическата пригодност. На такава проверки не подлежаха само… началниците в централата.
Аз не съм против ядрените централи, за мен по-опасни са хората, които ги управляват.
Ще поясня. В АЕЦ «Козлодуй» на високи постове са работили хора, за които главният психолог е предписвал, че, поради IQ <>Котев е луд. Не е вярно! Ако да кажем той някак си е успял да премине през ситото в централата, (казах вече, че и това се случва), то тогава защо ДАНС работиха с него? Една година той им сътрудничеше – нима са такива некадърници да не го разберат и да го оставят на такова възлово място в централата? Защо компанията, в която той работи сега в Италия, и в която доколкото знам също са научили и са против стачката му, не са го уволнили? Кой би искал да си има работа с него, ако беше луд? Не мога да не си спомня какво бе казал Ботев: „Свестните у нас считат за луди…”
Плащат му да твърди клевети. Не е вярно! Не е трудно да се докаже, а и в ДАНС отлично знаят, че Котев замина абсолютно сам на свои разноски и никоя организация или конкурентна компания не седи зад него. Известно е, че той живя по евтини квартири и хотели и с месеци не бе получавал заплата, докато се утвърди на новото си работно място (пак като физик) в Италия.
Бил кариерист, направил го заради пари. Не е вярно! Не е ли нормално след като сте отработили съвестно 15 години в една компания и за поста на пенсионирания Ви началник няма друг кандидат, който да има нужната квалификация и знания, освен Вас, да очаквате най-после да Ви издигнат? Парите също са важно нещо, но помня в Москва, където повечето се занимавахме и с търговия, Котев въобще не бе сред нас. И докато много от студентите се връщаха в България с цели контейнери със стока, то той си бе взел единствено някакъв телевизор. Отделен е въпросът, че се интересуваше от първите стъпки на борсата в България. Умееше да си прави сметката, броеше и стотинките, но благодарение на способности и липса на алчност (колко души изгоряха в началото в разни пирамиди), успяваше да си докара някой лев към заплатата. Пък и сега в Италия му плащат добре. Ако парите бяха мотива му, що не си седи в Италия, а е тръгнал да стачкува?
Ще спра до тук. Не казвам, че е идеален, но че е искрен и честен човек, за мен няма съмнение. И може би именно оттам идват и най-лошите му качества – трудно прави компромиси и не прощава изневери. Всъщност това не е толкова лошо за един физик, нали?
Иначе той е доверчив и вярваше в ръководството на централата, нали се обръщаше за справедливост към тях. Вярваше в ДАНС – активно им сътрудничеше. Вярваше на част от медиите у нас, докато му забраниха достъпа и до форумите в тях. Беше почитател на Иван Костов, докато разбра, че политиците се интересуват първо от себе си. Вярваше в Европейските инстанции, докато се оказа, че те повече се осланят на българската държавна администрация. Сега май единствено вярва в разума на хората, които ще се заинтересуват да разберат дали наистина не са манипулирани.
А това не е трудно, особенно при огромното количество контролни органи, които получават заплати от държавната хазна, за да изпълняват такива функции. Достатъчно е да се направят нови и независими проверки дали горивото е било лицензирано. Да се потърси отговорност защо при предишната проверка (на която всички се позовават, че уж не е открила никакви нередности – виж линк) по документи мистериозно липсват цели 6 ядрени касети. Да се попита ядрения регулатор АЯР защо не е проконтролирал, че «библията» на АЕЦ, документът Техническа обосновка на безопасността (ТОБ), не е съответствал на горивото повече от 4 години. Защо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е заявила пред министър Трайков още на 16.10.2009 година «издаването на заповедта за извършване на финансовата инспекция в Козлодуй ще бъде съобразена с административния капацитет на Агенцията» (виж PDF документа – AEC_G-Kotev_MIET_Agen-fin-inspekcia (1)), но и до ден днешен няма резултати или не са огласени? Защо след като в Европейската комисия и Европейският парламент са стигнали до разкритието, че се е работило няколко години с неактуализиран софтуер, не е поискано разследване на човешкия фактор и следите от корупционна схема?
А ако след проверките се окаже, че Георги Котев не е бил прав, нека го съдят.
Ето и аз сега осъждам неговата гладна стачка. Осъждам я, защото все още вярвам в ЕК. Осъждам я, защото, ако му се случи нещо в Брюксел – нещастие, самоубийство (и други хора свързани с АЕЦ са го правили – линк) или ако умре от глад, как ще се докаже имало ли е опасни за всички нас нарушения в «първа атомна». А това е от голямо значение и за дилемата да имаме ли «втора атомна» в Белене. Против стачката съм, но да го оставим ли да умре?

Петър Божинов *:

«Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка. А да си посегнеш на живота, не е по християнски.»

*Петър Божинов е физик, бивш колега на Котев от АЕЦ Козлодуй, в момента работещ в Чикагския университет, където е разработен първият в света реактор от Енрико Ферми. Имейл: petter.bojinov @ gmail.com

вторник, 13 юли 2010 г.

Г. Котев е получил уверение за среща с евродепутати, но продължава да стачкува

13 юли 2010 16:17 /Последна редакция: 17:07 /

София /Информационна агенция КРОСС/
Тази сутрин Георги Котев, който вчера обяви гладна стачка в Брюксел, е разговарял с един от асистентите на европейските депутати и е получил уверение, че в началото на септември ще има възможност за среща с зам.-председателят на Европейския парламент Ласло Токеш и още четирима румънски и един гръцки депутат. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС инженер-математикът Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская", която подкрепя Котев. Пенчев уточни, че засега българските депутати запазват мълчание по случая. „Георги Котев очаква потвърждение за срещата, обещанието в голяма степен е неофициално и затова засега стачката му ще продължи", каза Пенчев.

В отговор на въпроса защо Котев не приема резултатите от независима експертиза на горивото, извършена от специалисти на шведската компания Studsvik Nuclear AB още в края на 2008 година, Пенчев обясни:"Взимането тогава на пробите от касетите не е станало на случаен принцип, а са посочени. Второ, открихме 6 касети, които ги няма в отчетите и трето, това е шведска фирма, която е заинтересована от връзки с проверяваната фирма „ТВЕЛ". Освен това има неточности и в използваната методика на отчитане", поясни инженерът.

От „ТВЕЛ" твърдят, че производството на гориво във фирмата е сертифицирано по международни стандарти. Въпросът е кога, коментира Пенчев. По думите му сертификатът на фирмата е от 2009 година, а в периода от 2004 до 2008 година то е било 100% нелицензирано. В отговор на въпроса какъв е бил рискът от използването на нелицензирано гориво, инженерът обясни, че става въпрос за непредвидим риск. "Загубите за страната ни от 500 млн. евро на практика са от това, че вместо „ТВЕЛ" да плаща на АЕЦ „Козлодуй", за да се тества горивото в опитна обстановка, ние сме плащали нормална цена. За нас това означава, че става дума за корупция. Имаме документи, че е ставало с посредничеството на една фирма, зад която стои човек непознат в енергийните среди - Спартак Кимон Георгиев. Не може тази фирма да осъществява връзката между АЕЦ и ТВЕЛ, след като директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов заяви, че няма посредници. Имаме доклада на дирекция „Сигурност" към Министерство на икономиката, но там не се отрича съществуването на фирма посредник между АЕЦ и фирма „ТВЕЛ". Няма актуална документация на техническата обосновка на безопасността и тук е вината на Агенцията за ядрено регулиране защото не е проконтролирала, а именно тя е трябвало за всяка партида да издава лицензия със съответните документи", обясни Петър Пенчев.

Според него съществува реална опасност за живота и здравето на Георги Котев не само от здравословна гледна точка, но и заради реалната опасност той да стане обект на посегателство заради големите икономически интереси, които засяга с данните, които изнася.

/РА/

неделя, 11 юли 2010 г.

Гладна стачка в Брюксел на Георги Котев, едночасов протест в София

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” носител на Международна награда

за защита на човешките права “Златен гълъб”

Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев

Съобщение до медиите 11.07.2010 г.


Гладна стачка в Брюксел на Георги Котев – ядрен физик,

срещу НЕДОСЕГАЕМИТЕ в българската енергетика


Българският ядрен физик Георги Котев, със 17-годишна работа в АЕЦ „Козлодуй”, започва безсрочна гладна стачка пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, а негови поддръжници ще протестират за един час в София на пл. „Независимост” пред Президенството. Начало на двете прояви е на 12.07.2010 г.(понеделник) от 12 ч. българско време.

Две години криене на истината около разкритията на Георги Котев за няколкогодишното използване на нелицензирано ядрено гориво за 5-ти и 6-ти блока в българската АЕЦ, след станалите известни документални потвърждения за руския експеримент в България с непредвидими последици за ядрената безопасност - от Агенцията за ядрено регулиране, от Министерството на икономиката и енергетиката, от Европейската комисия и от Европейския парламент, не поискаха да се раздаде правосъдие над НЕДОСЕГАЕМИТЕ в българската енергетика за доказаната корупция в особено големи размери.


За Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Комитета за защита на ядрения физик Георги Котев:

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Пламен Димитров – историк, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Снежинка Цветанова – инженер, Милен Радев – журналист в Берлин-Германия, Павел Антонов – докторант по социална география, Open University, Великобритания, Д-р Огнян Чипев – инженер, Ирина Йорданова – доктор на техническите науки, Борислав Сандов – СУ „Кл.Охридски”, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Станчев – инженер в Нигерия, Петър Стаматов – редактор на www.Eurochicago.com - САЩ

сряда, 7 юли 2010 г.

МОСВ крие издаването на комплексни разрешителни

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл

Изх. № 07-07-2/07.07.2010

До Върховна касационна прокуратура

До Клаус Кьоглер – началник отдел Генерална дирекция
“Околна среда” към Европейската комисия
( на Ваш № SYB-2009-AA1749 / 09.07.2009 )

До Инспекторат
при Министерството на околната среда и водите


С И Г Н А Л

oт Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател, GSM 0887525032

Уважаеми господа,
Съгласно чл. 127, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда(ЗООС) Министерството на околната среда и водите(МОСВ) поддържа на своята официална електронна страница в Интернет http://www.moew.government.bg/ в раздел “Превантивна дейност”, подраздел “Текущи процедури по издаване на комплексни разрешителни” Списък на обявите за издадени комплексни разрешителни.

За най-голямо наше съжаление, се налага да разкриваме за пореден път некоректността на МОСВ относно информиране на гражданите и лишаване от достъп до правосъдие, а именно противозаконни действия за пропускане на 14-дневния срок от оповестяването му във в. “Дневник”, в който срок може да се обжалва решението по реда на Административнопроцесуалния кодекс, с което е нарушен чл. 127, ал. 2 от ЗООС и разпоредбите на Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда(Конвенция от Орхус).

Видно от приложените копия на две последователни във времето публикувани състояния от Списъка на издадените комплексни разрешителни - от дати 23.06.2010 г. и 02.07.2010 г., се доказва как след изтичане на срока 21.06.2010 г. за обжалване за пореден № 392-Н0/2010г., при необходим срок за съобщаване на тази обява 07.06.2010г., тя липсва на 23.06.2010 г. и се появява едва на 02.07.2010 г., т.е. 25 дни след задължителния срок за публикуване и 10 дни след влизането в сила на решението на министъра за издаване на разрешителното, т.е. тайно се осигурява необжалваемост на същото:

№ КР/година: 391-Н0-И0-А0/2010г.
Контролен орган: РИОСВ - София
Име на оператора, площадка: СЕРЖАНИ” ООД, гр. София
Дата на публикуване: 28.05.2010г. в. „Дневник”
Влязло в сила КР/дата/: 11.06.2010г.

Дата на сайта: 23.06.2010г.
-------------------------------------------------
№ КР/година
Контролен орган Име на оператора, площадка Дата на публикуване Влязло в сила КР/дата/

391-Н0-И0-А0/2010г.
РИОСВ - София „СЕРЖАНИ” ООД, гр. София 28.05.2010г.
в. „Дневник” 11.06.2010г.

392-Н0/2010г.
РИОСВ-Монтана „Депо за неопасни отпадъци- сгуроотвал” на ТЕЦ към „Видахим” АД, гр. Видин 07.06.2010г.
в. „Дневник” 21.06.2010г.

Дата на сайта: 02.07.2010г.
-------------------------------------------------
Така, поради горното документирано от нас криене от МОСВ на началния срок за обжалване, се лишават представители на засегнатата общественост да бъдат информирани и да се възползват от даденото им законово право за достъп до правосъдие.

ПРОТЕСТИРАМЕ против практиката на това закононарушение и настояваме за проверка от Прокуратурата за умисъл в това криене от МОСВ на важна информация по въпроси на околната среда и подвеждане под отговорност на виновните длъжностни лица, както и намесата на Европейската комисия за привеждане в действие от МОСВ на прозрачност и гарантиране достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда.

Приложение: 1. Списък на издадените комплексни разрешителни - от дата 23.06.2010 г.
2. Списък на издадените комплексни разрешителни - от дата 02.07.2010 г.

неделя, 4 юли 2010 г.

Отказ от правосъдие за НД “Екогласност” = политическа репресия


Национално Движение Екогласност

Член на Приятели на Земята Интернешънъл

Изх. № 07-01/01.07.2010

До Жозе Мануел Барозу

Председател на Европейската комисия

/ на Ваш ENV A2/PPV/cpAres (2010)122319 от 08.03.2010 г. /


ЗАЯВЛЕНИЕ

oт Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател, GSM +359887525032 и

от Гражданско движение „Културно-историческо наследство и мемориални паметници”, представлявано от Пламен Димитров съпредседател, тел. +35996303358

Относно: Отказ от правосъдие за 20-годишната екологична организация в България Национално движение “Екогласност”, член на Приятели на Земята Интернешънъл, действия на скандално уволнения от длъжността председател на отделение във Върховния административен съд и разследван от ДАНС съдия Андрей Икономов

Уважаеми господин Барозу,

Бяхме приели с внимание указанията на Дирекция “Правни въпроси” при Генерална дирекция “Околна среда” към Европейската комисия с тяхното писмо до нас № ENV A2/PPV/cpAres (2010)122319 от 08.03.2010 г. да се доверим на българската съдебна система, но сега бяхме изненадани от определението на висш български съд по предишна наша жалба, предхождаща поставения от нас проблем пред Вас с нашето писмо от 16.02.2010 г., рег. ARES(2010)103108. Окончателно, без разглеждане на нашето заявление за правото ни да се явим в съда и като заинтересовани физически лица съгласно закона, беше върната жалбата на двете организации по екологичен проблем, макар и подадена в законовия срок. За причина бе изтъкнато единствено, че не сме били вписани в Централния регистър на Министерството на правосъдието, въпреки актуалната регистрация от 1991 г. в Софийски градски съд на НД “Екогласност” и протоколите за представителство от Гражданско движение “Културно-историческо наследство и мемориални паметници”.

Нашата жалба № 2151/04.02.2010 г. срещу Министерството на околната среда и водите бе върната от Върховния административен съд(ВАС) по разпореждането от 01.03.2010 г. на председателя на Пето отделение на ВАС. След обжалване на това разпореждане от НД “Екогласност”, в закрито заседание на 23.06.2010 г. Петчленен състав на ВАС е постановил ОПРЕДЕЛЕНИЕ за оставяне в сила на разпореждането от Андрей Икономов - експредседател на Пето отделение на ВАС, освободен наскоро от този пост след публичен скандал, разследван от Държавна агенция “Национална сигурност”(ДАНС). От този акт на съда не може обаче да следва, че Национално движение “Екогласност” не съществува в правния мир, защото сме представили документ за актуално състояние на съдебната регистрация, издаден на 15.01.2010 г. от Софийски градски съд.

По другото наше екологично дело № 3207/2010 по описа на ВАС, срещу възобновяване на ядрения реактор на БАН на 7-ми километър в София, беше даден в сайта на ВАС на страницата “Списък на призованите лица” на първи ред в графа “Забележка”, следният текст: “Да се съобрази с Разпореждане от 01.03.2010 на Председателя на Пето отделение” (т.е. препратка и за това дело към разпореждането по първата наша жалба за тази година – № 2151/04.02.2010). На сайта на ВАС сега това разпореждане е подменено, т.е. съдиите явно ще изчакат да го изпълнят в съдебното заседание по насроченото за 22.11.2010 г. дело и да ни върнат и тази жалба, съгласно разпореждането на екс-председателя Андрей Икономов.

Декларирали сме неведнъж, че НД “Екогласност” има “замразена” банкова сметка и в бюджета на организацията не са постъпвали и не са изразходвани никакви средства, освен лични на членовете на Управителния съвет, откакто е пропуснат срока 01.01.2004 г. за вписване в новоучредения Централен регистър към Министерството на правосъдието. В Закона за юридическите лица с нестопанска цел е записано ограниченото действие на този регистър, защото той е създаден единствено за контрол на финансите и имуществото на неправителствените организации, усвояващи значими средства под формата на проекти. НД “Екогласност” през последните шест години не е работило по платени проекти, всичко е правено доброволно и безвъзмездно в обществена полза. През тези години Екогласност е водила десетки дела във Върховния административен съд, без никакви пречки за представителство на организацията, благодарение на 20-годишната си регистрация в Софийски градски съд по ф. д. № 28763/1991 г. и не са връщани жалбите заради това невписване в Централния регистър, тъй като това не води до заличаване на организацията от съдебните регистри и от правния мир. За гарантиране на публичността и обществения контрол при нашата дейност, което е посочено като единствен мотив в горното решение на Петчленен състав на ВАС, ние винаги сме огласявали действията ни в интерес на обществото не само на пресконференции в БТА и София-прес, но и за всяко наше дело и всяка наша инициатива непрекъснато сме изпращали нашите електронни писма до повече от 100 електронни адреси на представители на медиите и до компетентните български и европейски институции, в това число и Европейската комисия и Европейския парламент.

НИЕ искаме да попитаме дали сега Европейската комисия отново ще ни посъветва да очакваме мълчаливо следващ акт на българските власти, този път за ПЪЛНА забрана на нашата активна дейност като граждани в областта на защита на общественото здраве и околната среда, да дочакаме търпеливо подвеждането ни под углавна отговорност за водените досега от нас десетки екологични дела в съда, без да сме били вписани в Централния регистър на Министерството на правосъдието, както и поставяне на всички членове на нашите Граждански организации извън закона.

Съдебната разправа с Екогласност за отказ от правосъдие на гражданите по екологични въпроси, представлява акт на сериозна политическа репресия в най-новата история на България, опасен прецедент в Европейския съюз.

Приложение:

1. Определение № 8478/23.06.2010 г. на ВАС.

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/95b077c534eee346c225774300273864?OpenDocument

2. Разпореждане по жалба № 2151/04.02.2010 г. на ВАС.

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/1ca9d7ffb7504a42c22576c0003a5ec6?OpenDocument

3. Списък на призованите лица по адм. дело № 3207/2010 г. на ВАС(подменен тайно).

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/31814e01a91643b1c22576e9003511c2?OpenDocument


С уважение:

Петър Пенчев

Пламен Димитров

четвъртък, 1 юли 2010 г.

Националното движение "Екогласност" няма да има право да подава жалби до Върховния административен съд /БТА/

София, 1 юли /София Господинова, БТА/
Националното движение "Екогласност" няма да има право да подава жалби до Върховния административен съд /ВАС/ по екологични въпроси. Това заяви днес на пресконференция в БТА Петър Пенчев - заместник-председател на "Екогласност". На срещата присъстваха представители на гражданското движение "Културно-историческо наследство и мемориални паметници" и на сдружението "Нови хан - европейско селище".
Днес изпратихме заявление, в което подробно информираме за случващото се председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. В заявлението посочваме, че през март тази година ВАС върна наша жалба до Министерството на околната среда и водите, посочи Пенчев. След като обжалвахме разпореждането, на закрито заседание на 23 юни петчленен съвет на ВАС отне правото ни да се явяваме в съда по екологични въпроси. Причината е, че не сме били вписани в Централния регистър на Министерството на правосъдието, обясни Пенчев. Трябвало е да направим това в срок до 1 януари 2004 година. От 1991 година обаче НД "Екогласност" има регистрация в Софийския градски съд, която е актуална и в момента. Обезпокоително е, че национално движение с двайсетгодишна история няма да може повече да защитава правата на гражданите и на природата на България.
Успяхме да отменим решението на Министерски съвет за изхвърляне на столичния боклук в мини Чукурово. Защитихме голямото Софийско поле от разширението на хранилище за отпадъци в Нови хан. Спряхме даването на оценки за съвместимост, което щеше да позволи складирането на тези отпадъци, посочи Пенчев. До момента имаме заведени повече от 50 дела.