четвъртък, 26 април 2012 г.

НЕК се отказала от печалбите, а ги подарявала на “богоизбрани” олигарси

Изх. № 04-26/26.04.2012


Чрез Софийска градска прокуратура
на № 13539/2007 г. от 12.01.2012 г.

До Апелативна прокуратура-София

Копие: Върховна касационна прокуратура
на писмо № 24501/2006 г. от 16.11.2007 г.




ЖАЛБА
oт Петър Пенчев Троянски – зам.-председател на Национално движение „Екогласност”

Срещу: Постановление от 12.01.2012 г. по пр.пр. № 13539/2007 г. по описа на СГП и ДП № 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, относно далаверите при износа на ток



Уважаеми господа Апелативни прокурори,

Получих Постановление от 12.01.2012 г. по досъдебно производство - ДП № 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, предварително производство - пр.пр. № 13539/2007 г. по описа на Софийска градска прокуратура(СГП). Проверката бе образувана от прокурор при Върховна касационна прокуратура(ВКП) Д. Коцева с писмо № 24501/2006 г. от 16.11.2007 г., вследствие на мое допълнение от 19.06.2007 г. към моя сигнал от 31.07.2006 г. до Главния прокурор Борис Велчев. Като автор на сигнала, не съм доволен от полученото преди седмица от СГП Постановление от 12.01.2012 г. с отказ да се внесе обвинителен акт в съда и го обжалвам поради следните обстоятелства.

1. Не са извършени проверките по моето писмено допълнение от 19.06.2007 г., така както е разпоредил прокурор от ВКП Д. Коцева, а именно:

- допълнителните доказателства, че освен посочената “EFT” GmbH (Energy Financing Team - Енерджи файненсинг тийм), то и нейният датски клон има дялово участие във фирмата „ЕФТ България” на Богомил Манчев, която е получила основната част от квотата на АЕЦ “Козлодуй” за износ на ток.

- В същото мое писмо, цялото възложено от прокурор от ВКП Д. Коцева на СГП за проверка, вследствие по-нови публикации в централния печат са добавени и „Фронтиер”, фирма на Христо Ковачки и Николай Вълканов, както и „Енпро консулт” – в която работи съпругата на Румен Овчаров, за проверка на тяхното участие в “обръча от фирми” около Националната електрическа компания(НЕК).

Последното добива днес особена актуалност поради изпадането в неплатежоспособност и декапитализация на НЕК.

2. Не са извършени проверките по моето писмено допълнение от 15.09.2009 г., с искане проверката за далаверите с износа на ток да обхване и фирми, близки до други публично известни олигарси - фирмите “Вивид Пауър” на бизнесмена Иво Прокопиев и “Енерджи Съплай” - собственост на Соня Николова-Кадиева, съпруга на висшия активист на БСП и екс-зам. министър на икономиката Георги Кадиев, както и на всичките 12 фирми, с които АЕЦ “Козлодуй” има преки договори за износ на ток, според публичното признание на изпълнителния директор Иван Генов / в. Труд, 10.08.2009, http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=200492 - публикацията “Посредници с милиони от електричество”/.

3. Не може да се приеме Постановление от 12.01.2012 г. по ДП № 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, пр.пр. № 13539/2007 г. по описа на СГП, и поради несъответствие между констатации и изводи за:

- Констатира се, че изплатените от “EFT” суми са осчетоводени в “НЕК” ЕАД, по счетоводни сметки № 41103 “Клиенти износ електроенергия’(партида ЕФТ)” и № 70604 “Приходи износ на ел. енергия”.

- Въпреки, че очевидно се касае за износ на ток, то тази търговия между НЕК и “богоизбрани” фирми, се скрива от обясненията на виновните шефове на НЕК – те правят опит за забравяне на признанието за износа на ток, идващо от официалните документи на счетоводството на НЕК, като в Постановлението на СГП се прави неверният извод, че “По силата на сключените договори доставките са били осъществявани до българските граници.”

Това не може да не е истина, защото НЕК управлява само тези елктропроводи, които са на територията на Република България. Но от самото това констатиране, е пределно ясно и за неспециалиста, че по-нататъшният ход на това електричество е зад граница, т.е. лесно може да заключи, че категорично се касае за износ на ток.

- Тази незаконосъобразна процедурна хватка на НЕК, с цел избягване на отговорността, не е могла да бъде санкционирана от прокурора при СГП, даже затова следва един несъотносим към износа на ток, извод в Постановлението: “При продажбата на електроенергия до българските граници контрагентите се явяват купувачи, а не посредници”.

- Тук остава без прокурорска санкция и следващия извод: “За проверявания период – 01.01.2004 г. до 31.12.2007 г., вътрешни правила за провеждане на търгове за продажба на ел. енергия за износ не са били разработвани в писмена форма.”

Защо ли държавната фирма работи с милиони лева, без да има писмени правила?

- На горния въпрос отговорът е в следващия извод от Постановлението: “Договорите между “НЕК” ЕАД и “EFT” GmbH са сключени без провеждане на тръжни процедури, тъй като такова изискване не е било предвидено в съществуващата нормативна уредба.”

Поради тези обстоятелства се налага разширяване на кръга на проверките и над шефовете на НЕК да се стигне до принципала - министрите на енергетиката, за неосъществения контрол и липса на писмени нормативи за износ на ток, който е известно, че носи чистите печалби от производството на електрическа енергия.

4. Не може да се приеме Постановление от 12.01.2012 г. по ДП № 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, пр.пр. № 13539/2007 г. по описа на СГП, и поради пълното отричане на констатацията, дала основание за образуване на досъдебното производство от прокурор Пл. Панайотов от СГП, който в последната половин година е бил заменен от прокурор Г. Тафров от СГП.

- На 26.05.2009 г. в своето постановление прокурор Пл. Панайотов е констатирал: “Събрани са данни за нарушена процедура при определяне на посредника за продажба на електроенергия.”

- След първата година от досъдебното разследване, Медиапул съобщава от СГП на 07.07.2010 г.: “От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании. Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура. Последващата проверка обаче е показала, че има голяма вероятност тази кореспонденция да е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.” - http://www.mediapool.bg/нек-ощетена-с-90-млн-лв-от-износ-на-ток-чрез-посредници-news167370.html

Прокуратурата трябва да изясни кога от държавната компания НЕК са представяли истината в своите писмени обяснения:

– пред първия прокурор от СГП, образувал досъдебното производство, Пл. Панайотов - имало е тръжни процедури с уж изпратени, но установено от проверката на прокуратурата – непристигнали, факсове;

– или в последната половин година пред новия прокурор от СГП, наблюдаващ досъдебното производство, Г. Тафров - не е продаван от НЕК ток за износ на тези фирми(които са го продавали зад границите на България, “незнайно” обаче за НЕК ? ), макар че държавната компания го е доставяла на българо-сръбската, българо-гръцката и българо-румънската граници, както е констатирано в Постановлението от 12.01.2012 г.

Налага се отговор дали може да се приеме, че доставяната на границите на Република България електрическа енергия била предназначена не за износ, а за вътрешния пазар, в който случай не се провежда търг за избор на купувача.

5. Накрая трябва да се привлекат към съдебна отговорност българските държавници, които са позволили на 100% държавната компания НЕК, притежаваща монопол(констатирано в Постановлението от 12.01.2012 г. - “изключителното право за износ на произведената в страната електроенергия”), да се откаже от внасяне в държавната хазна на ЦЯЛАТА печалба от износа на ток(и сигурно “НЕК” АД нямаше да е декапитализирана и неплатежоспособна днес), като с незаконосъобразни процедурни хватки държавната компания подарява тези огромни печалби на известни олигарси около властта.

Утежняващо обстоятелство в случая е застрашаването на националната сигурност, поради създавания риск за живота и здравето на хората от опасните отпадъци, в т. ч. радиоактивни със срок на “затихване” на радиацията - над 500 000 години, които са продукт от електропроизводството и замърсяват въздуха, водите и почвата на територията на България, т.е. изнася се чистият ток, но боклукът от неговото производство не отива при купувача, а остава за грижа само на българската държава и нейните граждани.

Поради гореизложените обстоятелства, настоявам да се извършат горните допълнителни проверки по досъдебното производство, за да може да се стигне до българския съд, който единствен има силата да спре тези порочни действия – насочени единствено към лесно пълнене джобовете на близките до всички власти олигарси, против интереса на българските граждани и българската държава.


Подпис:

Петър Пенчев
Зам.-председател
Национално движение „Екогласност”