вторник, 8 януари 2008 г.

ДВЕ ДОБРИ НОВИНИ ОТ НОВИ ХАН

От в. Дневник:
За успешно завършилото дело на граждани срещу продажбата
на 3 300 дка гора край Нови хан

Граждани спряха сделка с 3300 дка гори

Тя беше предложена от убития кмет на Елин Пелин

от Павлина ЖЕЛЕВА

Граждани успяха да прекратят продажбата на близо 3300 дка гора край с. Нови хан. Сдружението "Нови хан - европейско селище" и инициативният комитет "За опазване на новоханската гора" пребориха в съда решението на общинския съвет в Елин Пелин, с което през 2006 г. беше обявен конкурс за продажбата на горите, за да бъде построено вилно селище. Преди дни Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря сделката.

Общинският съвет в Елин Пелин взе решението по предложение на убития преди година кмет Янко Янков. В неформален разговор пред "Дневник" Янков разказа, че за горите е получил писмо с инвестиционно намерение от "Глобал стийл холдинг'', собственикът на "Кремиковци". Според него компанията искала да направи "грийн вилидж - шестзвездно селище, с отопление на когенерация, пътеки и парк". Тогава Янков заяви, че зад гражданските протести стои дървената мафия. Според покойния кмет срещу горите общината ще получи 100 млн. евро инвестиции и 400 работни места. "Всяка община се стреми да си набави най-добрите инвеститори без значение откъде ще бъдат те. Или ще бъде ''Глобал стийл'', или ще бъде Гергов, няма значение...", заяви тогава Янков.

Една от основите версии за убийството му беше свързана със сделките с общински имоти, а прокуратурата разпореди проверка на всички продажби и замени през последните две години от мандата му.

Историята започна през есента на 2006 г., когато общинският съвет в Елин Пелин реши да продаде 3300 дка гори - частна и публична общинска собственост. Гражданите оспориха решението и управителят на Софийска област го отмени, но скоро след това общинарите гласуваха ново със същото съдържание. Гражданите проведоха общо събрание и създадоха сдружение и инициативен комитет. Те направиха подписка, в която 987 от общо 1831 жители на Нови хан настоват да се проведе референдум за продажбата. Според тях, ако на тези 3300 дка бъде построено вилно селище, има опасност от екологична криза, тъй като те представляват голяма част от горския фонд на селото.

Гражданите заведоха дело в Софийския окръжен съд и през април 2007 г. магистратите отмениха решението на общинарите за продажбата, защото не е мотивирано. Бившият вече общински съвет на Елин Пелин го обжалва във ВАС с аргумента, че съдът въобще няма право да се произнася по законността на решението за обявяване на търга за горите, защото с него не възникват задължения за гражданите и не се засягат правата и интересите им. Върховните съдии отхвърлиха тази теза и заявиха в мотивите си, че само съдебният контрол може да гарантира, че местната власт спазва закона когато се разпорежда с имоти. В решението си ВАС подчертава, че продажбата и замените на общинската собственост трябва да стават само в интерес на териториалната общност и това е регламентирано в конституцията.

И пак от в. Дневник:
За предстоящия местен рефередум /на 17 февруари/за закриване
на хранилището за радиоактивни отпадъци край Нови хан

Нови хан насрочи референдум за ядреното хранилище

от Албена БОРИСОВА

На 17 февруари жителите на Нови хан ще гласуват на референдум за ядреното хранилище край селото. Решението за допитването беше взето от бившия общински съвет на Елин Пелин, но датата беше насрочена от новите местни управници. Жителите на Нови хан ще трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Да се затвори ли веднага и да се започне незабавна ликвидация на хранилището за радиоактивни отпадъци край с. Нови хан?"

За да е успешен референдумът, в него трябва да участват 50% плюс един от имащите право на глас в селото. По данни от последните избирателни списъци те са 1807 души, съобщи кметът на Нови хан Сашка Ненова. За да се предприемат действия по затварянето на депото, положителен отговор на въпроса трябва да дадат също 50% плюс 1 от гласувалите. Община Елин Пелин засега е отпуснала 5 хил. лв. за провеждането на референдума. С тях ще бъдат отпечатани листовки, които да привлекат хората да гласуват. Дискусии и срещи по темата няма да се правят, защото в Нови хан от години тече полемика за това, обясни Ненова. В организацията на референдума ще помагат граждански сдружения.

Право на местните власти е да организират референдуми, но не мисля, че една местна инициатива може да е решаваща за обект от национално значение, коментира директорът на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Борис Пеков. Според него депото не може да бъде затворено, защото в момента няма друго у нас. Ако хората решат хранилището да спре работа, може да бъде изготвен план за затварянето му, но изпълнението му също ще отнеме години, обясни Пеков.

Наясно сме, че има национална стратегия и политика за управлението на ядрените отпадъци и нищо не може да бъде променено бързо, но нашата цел е референдумът да бъде успешен, за да е ясно на всички, че сме против съществуването на депото, обясни Ненова. Според нея проектът за модернизация на хранилището всъщност е прикривал разширяването му.

Няма коментари: