понеделник, 1 септември 2008 г.

Отново съдят МОСВ за Рила-буфер


Национално движение "Екогласност"

Член на "Приятели на земята интернешънъл"


Съобщение за медиите 01.09.2008

Отново съдят МОСВ за Рила-буфер

Днес от 15:30 ч. Административен съд – София град, Първо Административно отделение, Шести състав, ще гледа за втори път (след като преди три месеца се гледа от Върховният административен съд) делото №3681/2008г. на Национално движение „Екогласност” срещу Министерството на околната среда и водите, за буферната зона на Национален парк „Рила”. От движението искат по Закона за достъп до обществената информация Протокола от заседанието на Националния съвет по биологично разнообразие, проведено на 25.10.2007 г., когато с два гласа не бе включена тази зона в НАТУРА 2000.

Петър Пенчев – зам.-председател на Национално движение ”Екогласност”, се надява че полученото между двете съдебни заседания писмо на Европейската комисия до Министерския съвет с препоръка тази зона да намери място в защитените територии на България, ще бъде представено в съда от екоминистерството.

Адвокат Кирил Терзийски - от Програма достъп до информация, се надява Съдът да се съобрази със Закона за опазване на околната среда, където в чл. 20 са изброени случаите на отказ за достъп до информация за околната среда и сред тях не фигурира посоченият в случая от главния секретар на МОСВ г-н Тамер Бейсимов мотив за отказ “служебна информация”.

Целостният процес по вземане на решения по въпросите на околната среда е публично значим, което се доказва от продължителните масови протести на български природозащитници за “Рила-буфер” и затова е необходима пълна прозрачност, са посочили в своята жалба от НД”Екогласност”.

За повече информация:

Кирил Терзийски – тел. 9867709

Петър Пенчев – GSM 0887525032

Няма коментари: