четвъртък, 1 юли 2010 г.

Националното движение "Екогласност" няма да има право да подава жалби до Върховния административен съд /БТА/

София, 1 юли /София Господинова, БТА/
Националното движение "Екогласност" няма да има право да подава жалби до Върховния административен съд /ВАС/ по екологични въпроси. Това заяви днес на пресконференция в БТА Петър Пенчев - заместник-председател на "Екогласност". На срещата присъстваха представители на гражданското движение "Културно-историческо наследство и мемориални паметници" и на сдружението "Нови хан - европейско селище".
Днес изпратихме заявление, в което подробно информираме за случващото се председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. В заявлението посочваме, че през март тази година ВАС върна наша жалба до Министерството на околната среда и водите, посочи Пенчев. След като обжалвахме разпореждането, на закрито заседание на 23 юни петчленен съвет на ВАС отне правото ни да се явяваме в съда по екологични въпроси. Причината е, че не сме били вписани в Централния регистър на Министерството на правосъдието, обясни Пенчев. Трябвало е да направим това в срок до 1 януари 2004 година. От 1991 година обаче НД "Екогласност" има регистрация в Софийския градски съд, която е актуална и в момента. Обезпокоително е, че национално движение с двайсетгодишна история няма да може повече да защитава правата на гражданите и на природата на България.
Успяхме да отменим решението на Министерски съвет за изхвърляне на столичния боклук в мини Чукурово. Защитихме голямото Софийско поле от разширението на хранилище за отпадъци в Нови хан. Спряхме даването на оценки за съвместимост, което щеше да позволи складирането на тези отпадъци, посочи Пенчев. До момента имаме заведени повече от 50 дела.

Няма коментари: