събота, 14 юни 2008 г.

ЗАМЕНИТЕ НА ГОРИ - ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА МИЛИОНЕРИ

От Медиапул:

Еколози ще алармират ЕК, че заменките са държавна помощ
Държавата загубила между 300 и 900 млн. евро от спорните сделки
13 Юни 2008

Горските заменки не само, че ощетяват природата и обществото, но и представляват нерегламентирана държавна помощ към определени фирми. Това заяви в петък пред журналисти Живко Богданов от WWF - Дунавско-Карпатска програма България. Той каза още, че Коалиция „За да остане природа в България” планира да алармира Европейската комисия за нарушаване на член 87 от Договора за европейската общност, който не позволява държавни помощи, нарушаващи конкуренцията и пазара.

В същото време хазната е загубила между 330 и 900 млн. евро от оспорваните от еколозите и част от обществото сделки на Държавната агенция по горите, която само за периода от 30 април до 25 май е извършила замени на 12 800 декара, изчислиха еколозите. Ведомството, контролирано от БСП, е спазарило горите по Черноморието, Боровец, Пампорово и Перелик срещу получаването на 35 000 декара частни и общински гори, главно в Северна България и Родопите.

По думите на Костадин Вълчев, експерт от сдружение за дива природа „Балкани”, цените на горските терени, които държавата заменя за частни са над 10 пъти по-ниски от реалната пазарна цена.

"Настояваме заменките след 1 януари 2007 г., чиито най-големите бенефициенти са юридически лица, собственост на бизнесмените Красимир Гергов, Христо Ковачки, Тодор Батков, Гриша Ганчев и други, да бъдат анулиране", заяви Йорданка Динева от българска фондация "Биоразнообразие”.

"Искаме министър-председателят да наложи мораториум върху тези сделки до приемането на предложените промени в закона за горите", допълни тя.

"Освен загуба на пари от държавния бюджет, ние рискуваме и нови санкции от ЕК”, коментира Вълчев.

Няма коментари: