петък, 20 юли 2007 г.

МУТРОБАРОК И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

Този материал беше замислен като предговор на темата за идеалния град.
Но поради обемността и значимостта си /така мислим/ прерастна в отделна публикация.

Льо Корбюазие, който е абсолютно ъгловат, отдавна е отречен във Франция.
При нас ситуацията е следната: българите не са творци, а прилагат модели, чужди на средата, географските дадености, историческата същност. В крайна сметка ние сме свидетели на соцреализма /ЦУМ, партийният дом, президенството и бетоновите кутийки по комплексите, индустриализираното строителство от 70-те години, отречено вече в света/,а сега и на мутробарока с куличките от плътен бетон, медни покривчета и прочее простотийки.
Не може ОУП да бъде приет без ОВОС!!!!!
Но точно това се случи в София. Знаем как запушиха устата на арх.Митко Димитров.
И този план няма визия за дългосрочна перспектива и развитие на цялата инфраструктура, транспортна комуникация, зелена система. Дори да има разписани правила, те не се спазват, а се променят с един подпис. И не случайно е разписано в ЗУЗСО. Върл манипулатор на този закон беше Ремзи Осман. Бяха унищожени ценни археологически паметници, други се оставят да се саморазрушат /къщата на Яблански/, за да се обслужи следващата мутра-инвеститор. Градът се задъхва, съсредоточава се цялата икономика тук, което е недопустимо за една столица, която по неписан закон е само административен център. Обезлюдява са българската земя. Всички сме наясно, че България е аграрна и туристическа страна, а не индустриална. Риторичен въпрос: Кой има интерес в един "прекрасен" момент, тя да бъде изкупена от някои близки съседи, както се случи вече в Родопите. Сроред мен, това е глобална стратегия на безродниците управници. Но българинът спи летаргичен сън и чака кога ще бъде принесен в хекатомбата! Това е горчивата истина, но сме безсилни. Как да ги събудиш изнемощелите жертви. Те са готови за ножа.
Не съм в състояние да пиша философски трактати, а да коментирам ужасяващата действителност. Има още много да се каже,та остави възможност за продължения и коментарии.
А хора, които дрънкат за запазване на комплексите от соцреализма просто са зомбирани червени функционери и не гледат по-далеч от носа си. Точно техните предшественици унищожиха плана "Мусман" и докараха селянията за софийско жителство. Упадъка на държавата е разписан още преди 70 години. Тези сега, впрочем същите номенклатурни отрочета преследват дребни политически и финансови облаги. Дребни, но познават Маркс - количествените натрупвания, водят до качествени изменения.

Но качество с отрицателен знак - обратно на логиката и хармонията.


Златка Драганова

Граждански комитет за защита на здравето и живота на хората и опазване на живата природа

Няма коментари: