вторник, 21 септември 2010 г.

МИЕТ крие нелицензирано ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”


През миналата седмица в Брюксел - важни срещи на Георги Котев с

евродепутата Ребека Хармс и Грийнпийс


На 23.09.2010 от 10:00 ч. , Административен съд - София-град, Второ отделение, 30 състав, ще проведе второ заседание по делото на НД „Екогласност” срещу Главния секретар на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма(МИЕТ) от правителството на Бойко Борисов, относно частичния му отказ по Закона за достъп до обществена информация да се предостави доклад на Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването” към МИЕТ. Докладът е от 15.08.2008 г. до ексминистър Петър Димитров по повод изнесените данни от работилия 17 години в АЕЦ „Козлодуй” Георги Котев, за съществуващи в атомната електроцентрала аномалии и мащабна корупционна схема при подмяната на ядреното гориво от 2004 г., с непредвидим риск при експлоатацията.

Александър Кашъмов – адвокат от Програма Достъп до Информация, счита, че при наличие на надделяващ обществен интерес, аргументите за търговска тайна не трябва да се зачитат и очаква заличените над 70 бели полета в предоставения доклад да бъдат осветлени. Не може да се класифицират като търговска тайна стойности на нарушени параметри при експлоатацията на важно за обществото съоръжение.

Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и на Комитета за защита на ядрения физик Георги Котев, и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”, се надява на разкриване на рисковата за ядрената безопасност далавера единствено чрез намесата на европейските институции и особено след проведените през миналата седмица в Брюксел срещи на Георги Котев с евродепутата Ребека Хармс – на 15.09.2010 г. и с Грийнпийс – на 16.09.2010 г. Съгласно Договора ЕВРАТОМ, само при голяма ядрена авария се намесва Европейската комисия и затова вече две години от Брюксел очакваха българският национален регулатор в лицето на Агенцията за ядрено регулиране да изясни случая. По данни ог сигурен източник, АЯР все още не се е произнесъл за съпровождащата документация (Глава 31 „Техническа обосновка на безопасността”) и по този начин в АЕЦ “Козлодуй” повече от шест години се работи с нелицензирано ядрено гориво, заявява Пенчев и допълва: “С този съдебен процес се доказва, че ядреното лоби в България сега е тясно свързано и с правителството на Борисов, като се продължава вредна за националната сигурност дългогодишна практика на финансови далавери и липса на прозрачност по ядрената безопасност в АЕЦ “Козлодуй” “.


За повече информация:

Александър Кашъмов, GSM 0887829346

Петър Пенчев, GSM 0887525032 - след 25.09.2010 г.

1 коментар:

Анонимен каза...

Атомната енергетика се е превърнала в табу.

Отдавна съществуват технологии за химическо усвояване на ядрената термична енергия. По въпроса не се промъква никаква информация.