вторник, 8 март 2011 г.

Рила ни е мила, Нона - НЕ!

УВЕДОМЛЕНИЕ до Кмета на Столична община
Уважаема госпожо Кмет,
Съгласно ЗАКОНА ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ, Ви уведомяваме за следното мероприятие: Събрание на открито - ПРОТЕСТ

Тема:
Да спасим Рила
"Рила ни е мила, Нона Караджова - НЕ!"

Организатори: Национално движение „Екогласност”, Алианс за Национален парк Рила, Български център за зелена икономика и други граждански групи
Дата и час: 11.03.2011 г.(петък) - от 09:00 ч. до 17:00 ч.
Място: гр. София, ул. “Уйлям Гладстон” № 67 до пл. "Славейков" (пред сградата на МОСВ)
Комендант : Петър Пенчев, GSM 0887525032

===================================

Алианс за национален парк Рила
Български център за зелена икономика

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Олигархът Антоан Николов вади Трещеник от Натура 2000

Природозащитници настояват ЕК и ЕП да спрат корупцията в МОСВ

Олигархът Антоан Николов, забогатял като "син" председател на Столичния общински съвет, иска да строи собствен ски курорт на Трещеник в Рила и чрез заместник-министърката на околната среда Евдокия Манева си е осигурил лоби в МОСВ, за да бъде изваден районът на строежите му от защитената зона Натура 2000. До хижа „Грънчар” откъм Якоруда вече прииждат мощни автомобили. Николов планира и прокарване на път от „Грънчар” до „Боровец”, за да превърне цялата планина в автопарк.
От планираната преди 3 години по европейската Директива за природните местообитания зона „Рила-Буфер” не е останало нищо. Навсякъде, където интересите на олигарсите го изискват, доцент Бисерков, ръководител на псевдонаучен екип от БАН, е отворил в защитния буфер около Рила проходи за строители, хотелиери и автотуристи.
Бисерков е получил държавна поръчка да изследва популацията на кафявата мечка в Рила, но такова изследване и до сега не е направил, защото провеждането му ще потвърди, че за да бъде опазен този вид, завземането на нови територии за строителство в планината трябва да бъде спряно, твърдят природозащитниците. Доцентът обосновава изваждането на зони от природозащитната мрежа в Рила с липса на данни за хабитатите в тях. След като няма данни, защо тогава МОСВ го приема за компетентен по проблема? Какво е направил с парите, които са му били платени, за да събере данните? Това могат да обяснят само заместник –министърката Евдокия Манева и Михаил Михайлов, директор на дирекция "Национална служба за защита на природата"- негови покровители и покровители на олигарсите, бетониращи Рила., както и Бойко Борисов, който предизборно обеща борба с корупцията.
Освен закупените от Антоан Николов със „спестяванията” му като общински съветник терени на Трещеник, от Натура 2000 са извадени и:
- Семково, където Златко Баретата строи незаконно вилно селище.
- Надписаните земи на Симеон Сакскобурготски в Боровец.
- Говедарци със заменките на Христо Ковачки, за които България ще плаща глоби в Брюксел.
- Паничище, където искат да строят Милен Велчев и брат му Георги Велчев.
- Зона около спортния комплекс Белмекен.
Според Алианса за национален парк Рила тези господа, водени от желанието си за безогледно печалбарство, са се погрижили министерството да подготви изваждане на заграбените от тях земи от мрежата Натура 2000, въпреки че застрояването им ще унищожи уникални европейски ландшафти и стратегически за България природни местообитания. Ако това се случи, както винаги до сега, ще последват реакция на Европейския парламент и наказателни процедури за България, глобите по които ще плащаме всички ние, а не Антоан Николов, братята Велчеви, Симеон, Златко Баретата, Ковачки, Цеко Минев.
Предстои заседание на Националния съвет по биологично разнообразие. Алиансът за национален парк Рила настоява то да бъде отложено и да се проведе в присъствието на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, които да предприемат санкции за спиране на корупцията в МОСВ. Междувременно мисии на ЕП и ЕК вече се готвят да пристигнат в страната, за да видят пораженията на връх Перелик, нанесени от незаконен строеж на Кирил Асенов, както и да се запознаят на място с проблемите в Рила и Пирин.
Защитниците на Рила настояват всички държавни земи в географските граници на планината, които още не са включени в националния парк, да бъдат чрез решение на МС присъединени към него, за да се опази от престъпни посегателства уникалната българска планина за идните поколения.

За контакти:
Алианс за национален парк Рила
Константин Дичев : 0878 797 240
Български център за зелена икономика
Васил Къдринов: 0889 032 954

Няма коментари: