петък, 31 май 2013 г.

Гражданско движение за борба със зависимостите протестира срещу управляващата коалиция да отмени пълната забрана за пушене


ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА БОРБА СЪС ЗАВИСИМОСТИТЕ


Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Координационния съвет на Гражданско движение за борба със зависимостите

    Днес, 31.05.2013 г., отбелязваме Световния ден без цигарен дим, иницииран от Световната здравна организация (СЗО) през 1988 г. Според Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на Световната здравна организация, тютюнопушенето е единствената най-предотвратима причина за смърт в света.
   В България, според Европейски училищен изследователски проект за употреба на алкохол, тютюн и наркотици,  66 % от учениците са употребявали тютюн. В съответствие със здравната политика на СЗО и ЕС от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Допитване на сайта на Министерство на здравеопазването показва: 84% от българските граждани са “за” пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места, за “частична забрана”- около 12% и “против” около 4%.
   Докато мотото за 2013 г., определено от СЗО на Световния ден без цигарен дим,  е “Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”,  за нас в България акцентът е върху запазването на пълната забрана за пушене в закрити публични помещения.
   Трезвениците от Гражданско движение за борба със зависимостите протестират срещу изразената готовност на управляващата коалиция да отмени пълната забрана за пушене на закрито и скандалното обявяване на пушенето за основно човешко право от депутата на Коалиция за България Мартин Захариев.
   Ние сме за:
 - обособяване на  “пространства без цигарен дим на открито” като се започне от “паркове за децата” и
-  за електронните цигари да важат същите мерки както за тютюнопушенето, за лица под 18 г.
    Подкрепяме с подписите на нашите членове петицията “Не на връщането на цигарения дим в заведенията”!


За Координационния съвет на Гражданско движение за борба със зависимостите

Пламен Димитров-историк,
Райко Цеков-пастор в ЦАСД,
Д-р Петко Тонев-експерт по храните

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За контакти: Пламен Димитров-с адрес за кореспонденция: България, 3400 гр.Монтана, Ул. ”Иван Аврамов” N 8, ж.к.”Аврора-2”, ап.9, e-mail: p_dimitrov_b@abv.bg

Няма коментари: