вторник, 1 октомври 2013 г.

Продължава местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода на град Монтана по проекта “воден цикъл” при оставяне на 80% от канцерогенните етернитови тръби/обновена на 29.10.2013 и 02.11.2013/Монтанчани все още питат ... и си дишат хвоста- 30.10.2013

Наредба № 11 от 14 май 2007 г. за норми за арсен, кадмий, никел и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух сочи за арсен нормата от 3,6 нанограма в куб. м въздух(един нанограм е 1 милиард пъти по-малко от грама), за кадмий е 3 нанограма в куб. м въздух.
И това е когато се натрупват в човешкия организъм в продължение на цяла година, а не така 'залпово', както е днес в Монтана.
В протокола за хвоста - арсен има 89 грама(89 000 000 000 нанограма) в тон хвост, кадмий 1 грам(1 000 000 000 нанограма) в тон.
Сами можем да преценим прахолякът от този хвост дали съдържа тия наночастици?!!!! Известно е, че по запрашеност България е първа в ЕС - но това по улиците заради хвоста е нещо съвсем ново, допълнително на онзи прах от иначе 'нормалното' немиене на улиците.
 

 --------------------------------
Хвост от Чипровци създаде "Ранобудните монтанчани"

В Монтана след разкритията, че вместо пясък във 'водния цикъл'(с парите на Европа) се влага отровният хвост от хвостохранилището край Чипровци, по инициатива на гражданите от ул. "Д-р Стамен Илиев"(живеещи преди бившата градска баня) спряхме заедно с кореспондента на западна медия Стоян Лазаров един камион с хвост на 31.10.2013 в 13:00 ч., обадихме се на тел. 112 и след 10 минути на място пристигнаха два екипа на МВР - патрулка с трима полицаи и друга кола с трима следователи, на които Прокуратурата е възложила проверка по сигнала за хвоста.

Резултатът е, че точно пред къщите на протестиращите и днес стои баластрата без покритие с хвост - по това ще познаете "Ранобудните монтанчани", канят се и да излязат заедно на протест пред Общината.
Да видим от другите улици ще имат ли последователи!

Ето снимка от 01.11.2013 г.

*************************************************
Важно: Ако искате да заявите своето мнение, ползвайте  Форум тъй като досега ползваният в montana-dnes.com от 31.10.2013, вечерта, ЦЕЛИЯТ го закриха поради ... 'свободното слово в Монтана'

------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”  
носител на Международна награда
за защита на човешките права “Златен гълъб”
Изх. № 09-29/29.10.2013
 
До Росен Плевнелиев
Президент на Р България
До Михаил Миков
Председател на Народното събрание
До Пламен Орешарски
Председател на Министерския съвет
До Драгомир Стойнев
Министър на икономиката, енергетиката и туризма
До Искра Михайлова
Министър на околната среда и водите
До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България
(На Ваш 14366/2013 г., Vж от 10.10.2013 г.)
 
СИГНАЛ
 Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
Относно: Продължава местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода на град Монтана по проекта “воден цикъл” при оставяне на 80% от канцерогенните етернитови тръби
 
Уважаеми господа,
 От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” изпратихме на 01.10.2013 г. сигнал до председателите на Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската комисия и до Главния прокурор на Република България, относно проекта “воден цикъл” на Монтана и как с парите на Европейския съюз се трови населението с опасните за човешкото здраве тежки метали при схема за присвояване на обществени средства – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там железни руди, както и от новата  флотационна дейност по добив на флуор. /Разследващи журналисти от еко-телевизия vtv.bg заснеха доказателствен филм на 17.10.2013 г. – линк към излъчения филм на 22.10.2013 г. http://www.youtube.com/watch?v=XXf24JKg6Hw&feature=youtu.be/.
Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии и ремонт на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението в областния град, а същевременно чрез високите подпочвени води в карстовия терен ще замърси кладенци и подземни води за пиене в региона до р. Дунав.
Бихме искали да знаете, че до вчера ежедневно наблюдаваме продължаването на местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода из целия град Монтана, въпреки образуваната преписка   14366/2013 г., Vж по описа на Върховна касационна прокуратура, възложена на 10.10.2013 г. по компетентност на разпореждане на Окръжна прокуратура-Монтана и съобщеното в медиите от Окръжния прокурор образуване на предварително производство. Областният управител на Монтана сезирахме на 16.10.2013 г. с писмена справка за надвишаването(заради наличието на хвост) на норми за почвите и вода за пиене, но ни бе отказана лично уговаряната с него на два пъти среща поради нашето искане за неговата намеса за спиране влагането на хвост до приключване на прокурорската проверка.
Допълнително можахме да изясним, че при този проект за решаване на проблема с над 75%-ните загуби на питейна вода във водопроводната мрежа на град Монтана, са планирани да бъдат подменени само 15 км, 80% от общо 120 км водопровод(от които 90 км етернитови тръби, носещи канцерогенен риск за здравето на хората). Не можем да приемем като граждани, че вместо подмяна на целия опасен етернитов водопровод, по монтанския проект “воден цикъл” е планирано да  се извърши смяна на тръбите от канализацията за мръсна вода – защото последното осигурява на фирмите-изпълнители по-голяма печалба при строителство.
Бихме подчертали и въпроса с предоставянето от кмета Златко Живков ръководството на този обществен проект на стойност 55 милиона лева на г-н Румен Ангелов, уволнен преди това след  дългогодишната си дейност като заместник-кмет по строителството на Община Монтана заради установеното от последна инстанция на съда негово престъпление – конфликт на интереси при строителство с обществени средства.
 
Настояваме българските институции незабавно да се разпоредят за спиране на влагането на хвоста около водопровода на град Монтана и за преразглеждане на проекта “воден цикъл” с даване приоритет на подмяната на опасните за здравето на населението етернитови водопроводни тръби.
**********************

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” носител на Международна награда
за защита на човешките права “Златен гълъб”
Изх. № 10-01/01.10.2013

До Herman Van Rompuy
Председател на Европейския съвет

До Martin Schulz
Председател на Европейския парламент

До José Manuel Barroso
Председател на Европейската комисия

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България

 СИГНАЛ
 Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Относно: С пари на Европейския съюз тровят с тежки метали населението на гр. Монтана


Уважаеми господа,
От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” бихме искали да знаете, че финансирането от Европейската комисия за обновяване на водопроводната мрежа на питейната вода в гр. Монтана се насочва злонамерено в значим потенциален риск за тровене на населението с опасните за човешкото здраве тежки метали.

При изпълнение на работите по таканаречения ”воден проект”, финансиран с пари на европейските данъкоплатци, в гр. Монтана с цел присвояване на средства изпълнителите влагат опасни материали около водопроводните тръби – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там руди. /Прилагаме доказателствени снимки от центъра на гр. Монтана, 30.09.2013 г./


Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението.

Настояваме Европейската комисия да контролира по-ефикасно как се харчат парите по европейските проекти и в частност за този проект да възложи проверка на Европейската прокуратура и на Европейската служба за борба с финансовите измами(ОЛАФ).

Очакваме българската прокуратура да провери следните въпроси:
-         как се изпълняват и отчитат тези дейности;
-         защо хора от олигархичния кръг на кмета на Община Монтана Златко Живков са реалните изпълнители на този проект, независимо, че същият не е спечелен от техните фирми;
-         защо за ръководител на този обществен проект на стойност 56 милиона лева е назначен Румен Ангелов, уволнен през тази година от дългогодишната си дейност като заместник-кмет на Община Монтана заради установеното от съда негово престъпление – конфликт на интереси при незаконно възлагане на общински строителни дейности на своята съпруга, чиято фирма “СИКОНКО” обаче и днес я виждаме да изпълнява най-големите общински проекти.

Приложение: 1. Фото “Стоматология – хвост”
                        2. Фото “Изкоп – хвост”

 С уважение:
                                         Петър Пенчев
член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Няма коментари: