понеделник, 5 октомври 2009 г.

Жестоко отношение към кастрирани и обезпаразитени кучета и една лисица


Tова се случи в един слънчев празничен ден в район Връбница.

Една съботна сутрин жителите на ж.к.Връбница 2 осъмнаха с ужасяваща гледка: на детската площадка зад църквата „Св. Николай Чудотворец” лежаха труповете на няколко отровени кучета, от устата на които излизаше кръв и пяна, за ужас не само на децата, но и на възрастните.

На телефоните на "Екоравновесие" не отговаряше никой, бяха пуснали гласова поща, нямаше как да бъдат повикани служителите, които да приберат труповете., които стояха там пред погледите на нашите деца, които играят целодневно там. Хора от квартала поискаха помощ от Екосдружение "Връбница - Надежда" при което реакцията не закъсня.

Своевременно беше инфомиран кмета на район "Връбница", както и спешните телефони на Столична община и общинският съветник Атанас Черешаров.

Благодарение на тяхната намеса в следобедните часове извънредно, по спешност дойде кола на „Екоравновесие” и разчисти площадката.

Трябва Столична община и общинската служба „Екоравновесие” да помислят за дежурни екипи в празничните дни, защото при по-високи температури и поредица почивни дни /какъвто беше случаят/ опасността от зарази е напълно реална.

Само няколко дни след това беше застреляно куче на самата площадка,като при опита си да се спаси беше ударено от преминаващ автобус. Екосдружение „Връбница-Надежда” осъжда тази жестока разправа с животните и призовава Столична община да предприеме енергични мерки за разрешаване на наболелия проблем с разрастващата се кучешка популация.

Едновременно с проблема във Връбница проблем възникна и в с. Мрамор. Убита лисица беше окачена за опашката и вися така на видно място край главната улица на северния вход на селото. Никой не беше информирал кметството и лисицата вися така три дена, чак до почивния ден, в който беше забелязана от представители на СНЦ „Еко Мрамор”, които в координация с Екосдружение „Връбница – Надежда” съвместно разрешиха проблемите си.

От името на природозащитниците от горните сдружения изказваме искрени благодарности на кмета Младен Младенов и общинския съветник Наско Черешаров за бързата и своевременна реакция която доказва правилният начин на работа с неправителствени природозащитни и екологични организации.

Но остава на дневен ред въпросът: Що за отношение имаме ние, хората, към животните?

Що за отговорност имат някои „граждани”, които създават такъв род проблеми с висока степен на обществена опасност на всички останали обитатели на града?

Що за пример по жестокост и безотговорност дават някои индивиди на младото поколение?

1 коментар:

Анонимен каза...

tezi ot ekoravnovesie vzemat samo pari a koi 6te plati na ekolozite za nervite i problemite koito re6avat,kakvo misli kmeta i koga 6te se spre tazi jestokost kym jivotnite daite pove4e glasnost na tezi problemi