четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Мислете за слънчева енергия, не за атомна



Доминик Рено е експерт по въпросите на климатичните промени. Заедно с други учени от Междуправителствената група за оценка на климатичното развитие и Ал Гор през 2007 г. той получи Нобеловата награда за мир. Филмът на Гор "Неудобната истина" се основава отчасти именно на изследванията на Рено. Французинът бе на посещение в София, където изнесе лекции за подготовката на конференцията за климатичните промени в Копенхаген.
- Г-н Рено, колко голяма е в действителност опасността от глобалното затопляне за Земята?

- Като цяло залогът е много голям. Да погледнем например Африка. Черният континент е вече в една много трудна ситуация. Нивото на моретата ще се увеличи между 50 и 80 сантиметра или дори повече до края на века. А това означава проблеми в много крайбрежни страни. В Бангладеш например трябва да се преместят хиляди хора. Милиони хора ще трябва да имигрират, възможно е да има увеличаване на конфликтите и т.н.

- Какъв ще е ефектът от климатичните промени върху ежедневния живот на хората по цялата планета?

- Последиците ще бъдат много големи, включително геополитически. В един момент на планетата ще има конфликти, ще бъде взрив. Разбира се, известно е, че има вариант и да не се стигне до този сценарий. Ето защо той трябва да бъде избегнат. Толкова много дискусии се водят, те трябва да послужат за нещо.

- Какви са вашите очаквания от конференцията за климатичните промени в Копенхаген през декември?

- Очаквам лидерите да се съберат, да проведат дискусии, да обсъдят позициите, които предизвикват противоречия. Надявам се постепенно, не непременно в Копенхаген, но лека-полека да се върви към решение.

- По-скоро оптимист или песимист сте?

- Аз съм оптимистично настроен. Когато си оптимист, имаш по-големи шансове да спечелиш. А освен това и вярвам, че има шанс. Зависи от решенията на хората...

- Смятате, че съдбата на планетата отчасти е в ръцете на хората. Мислите ли обаче, че те могат да бъдат наистина мотивирани да се заемат с този проблем?

- Трябва да им се обяснява, хората трябва да бъдат образовани. Нещата не трябва да се оставят, трябва хората да бъдат убеждавани, без да се опитваме да им налагаме нещо. Защото говорим за опасност, не за нещо, което ще се случи със сигурност. Надявам се също така, че се лъжем. Но дори и да се окажем прави, ще има полза, защото ще променим начина си на живот.

- Какво мислите за ядрената енергия? В България в момента се водят много дискусии относно необходимостта от изграждането на втората атомна централа...

- Ядрената енергетика не е единственото решение. Не познавам достатъчно ситуацията в България, но като цяло смятам, че трябва да се фокусираме върху възобновяемите източници на енергия. Във вашата страна имате много слънце, тя трябва да се използва. Не струва скъпо, трябва да се сложат слънчеви панели. Мисля, че в България трябва бързо и сериозно да се помисли върху проблема за слънчевата енергия, тъй като има подходящи условия. Не казвам, че е изцяло глупаво да се мисли за атомната енергия. Ако има подходящия контрол, тя може да помогне за момента срещу глобалното затопляне. Но трябва в България да се замислите наистина да използвате слънчевата енергия.

Красимира Темелкова

Няма коментари: