вторник, 20 април 2010 г.

Къде отиват парите от енергетиката и защо не стигат до онкоболните в България?

Изх. № 04-20/20.04.2010 г.
 
До Йежи Бузек – Председател на Европейския парламент
До Жозе Мануел Барозу – Председател на Европейската комисия
До Турберн Ягланд – Генерален секретар на Съвета на Европа
Копие: До народните представители от 41. Народно събрание
 
Д Е К Л А Р А Ц И Я
oт Национално движение „Екогласност”

Относно: Къде отиват парите от енергетиката и защо не стигат до онкоболните в България?

Уважаеми господин Бузек,
Уважаеми господин Барозу,
Уважаеми господин Ягланд,

Преди един месец по повод статията “Източна Европа ще предостави площадка за съхранение на ядрени отпадъци от Европейския съюз”, публикувана в британския в-к Таймс, Национално движение „Екогласност” в нарочна Декларация изложи позиция за неприемане на инициативата за регионални хранилища, по която работи и България.
В изпратената Ви Декларация Изх. № 03-01/01.03.2010 г., ние акцентирахме върху корупционното влияние на ядреното лоби, което подкрепяно от политически лидери и партии, харчи значими средства от специалните фондове за извеждане от експлоатация и за съхранение на радиоактивните отпадъци от АЕЦ ”Козлодуй”, за манипулативни кампании върху неинформираното население – доскоро със скъпоплатени акции за повторното пускане на спрените 1-4 блокове от АЕЦ; днес - за изграждането на хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци в североизточния край на унищожената плодородна житница “Златия” - край с. Хърлец, община Козлодуй: “Училище-човек и радиация. Естествената и изкуствената радиация. Радиоактивните отпадъци и опазване здравето на хората и околната среда”; “Площадни панаири в селата около Козлодуй”; “Детски конкурси за децата 6-10 години от Община Козлодуй на тема - Нашето зелено бъдеще”; “През музиката и танца, към разбиране за грижата – за пенсионерите от Козлодуй”; “Празник на меда – от региона на Козлодуй”; “Задгранична екскурзия до Испания за кметове и общински съветници от населените места около Козлодуй”. Тези незаконни харчове разкрихме от доклад – техническо задание за ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на Национално хранилище за погребване на ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци, разработен от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”/ДП ”РАО”/ през есента на миналата година.
Тъй като все още не сме получили отговор на горния наш сигнал до Вас, добавяме нов факт за продължаващите разхищения, който сигурно е достоен за съжаление. Прилагаме от сайта на ДП “РАО” - http://www.dprao.bg/?act=news&do=detailed&id=104 , публикация с фотографски документи, доказващи използването на предоставените средства от джоба на европейските данъкоплатци, за гуляи и софри вместо за ядрената безопасност по демонтаж на блоковете и за хранилище на отпадъците.
На снимката: Г-н Борис Пеков – Изпълнителен директор на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”, заедно с г-н Димитър Ангелов - шеф на АЕЦ "Козлодуй", с чаша в ръка отмятат поредното мероприятие за софра с държавни средства, този път на декемврийския празник “Никулден” с рибарите край р. Дунав


Сигнализирана за широко известната вече и в Европа, корупционна практика в българската енергетика, съпредседетелката на Фракцията на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс поиска всичките 300 милиона евро от поредното наливане на пари от Европейския съюз в България да бъдат използвани строго целево - за окончателно извеждане от експлоатация на реакторите. Не ни изненада активността на президента Георги Първанов, който успя в Брюксел на 23.02.2010 г. да саботира загриженото за ядрената безопасност на поколенията, предложение на г-жа Хармс.

Независимо от височайшето покровителство на енергийната олигархия у нас, НАСТОЯВАМЕ за намеса на европейските институции за спиране течовете на финансови средства, особено на фона на разкритите по сигнала от НД „Екогласност” далавери при износа на ток за над 400 милиона евро и някои последващи действия на днешните управляващи за забавяне съобщената в медиите от Софийска градска прокуратура готовност за внасяне на обвинителен акт в съда срещу разкрита енергийна мафия.
ИСКАМЕ отклонените и прахосани от ДП ”РАО” за Пи аР-мероприятия, стотици хиляди лева да бъдат възстановени от виновните длъжностни лица и пренасочени към Фонда за лечение на онкоболните наши сънародници – голямата част от тях жертви на радиацията.

В тази връзка е жалко, че във внесения от Министерския съвет в Народното събрание на 02.03.2010 г., законопроект за изменение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, в чл. 3, ал. 2, т. 5 са надделели безцеремонното безхаберие към човешкото здраве и наглостта на ядреното лоби: “облъчването с йонизиращи лъчения на персонала и населението се ограничава и се поддържа на възможно най-ниското разумно достижимо ниво”.

Няма коментари: