неделя, 17 април 2011 г.

100 хиляди години радиоактивни отпадъци

16.04.2011 г. пред Турското посолство в София
Екоактивисти се обявиха за спиране на АЕЦ на Балканите
Автор: Андрей Борисов БНР-Хоризонт © Снимка: БГНЕС

Незабавно спиране на проекта АЕЦ "Белене", както и на всички нови ядрени мощности на Балканите. За това настояха екоактивисти от учредената миналия месец Балканска антиядрена коалиция. Според тях, залагайки на енергийната ефективност и на енергията от слънцето, вятъра и водата, България може да не строи "Белене" и така да избегне риска от ядрена авария.
Протестът на петдесетимата противници на ядрената енергетика започна пред румънското посолство в столицата, а по-късно се пренесе пред турското. От Балканската антиядрена коалиция обясниха избора си на места за протеста с това, че Румъния и Турция са две от балканските страни, които планират изграждането на нови ядрени мощности.
Според Генади Кондарев от Екологично сдружение за земята, "Белене" би била опасна за здравето и твърде скъпа за българите.
Облечени в защитни костюми и маски, протестиращите обясниха, че в страните от Балканския регион действат едни и същи енергийни лобита, които ще създадат енергийна зависимост за поколения напред.
Борислав Сандов от партия "Зелените" добави още аргументи против новите ядрени мощности: "Ние не можем да търпим риска в земетръсни зони да се изграждат ядрени централи, които да обричат нашата страна на скъпо електричество, въпреки това, че ни казват, че ще бъде евтино, на 100 хиляди години радиоактивни отпадъци. Това ли заслужават нашите деца?".

Няма коментари: