сряда, 20 април 2011 г.

Защо германските зелени са по-зелени от нашите партии?

В тези дни,когато цял свят се преориентира и застава за пръв път на твърди анти-ядрени позиции против АЕЦ, дойде новината от Германия: Зелените: Германия може да се откаже от атомната енергетика до 2020 г., Автор: А Ер Де
http://bnr.bg/sites/horizont/News/World/Pages/0418iujf.aspx

"Реално постижима цел е Германия да се откаже от атомната енергетика до 2020 г. за сметка на възобновяемите енергии. Това заяви председателят на парламентарната група на Зелените в Бундестага Юрген Тритин.

По повод изчисленията, че затварянето на атомните централи ще доведе до поскъпване на тока за германските потребители със 70 процента, представителят на Зелените заяви в интервю за телевизия А Ер Де: Това се твърди от четирите фирми, производителки на ток, които притежават атомни централи и които не искат да се откажат от своите печатници за пари. Министърът на икономиката Брюдерле, който не гледа с ентусиазъм на отказа от атомната енергетика, изчисли, че този отказ ще струва на потребителите 3 милиарда евро. Това означава, че всеки от нас ще плати още по половин цент на киловатчас, т.е всяко домакинство ще даде евро и половина повече на месец. Тези изчисления показват, че отказът от ядрената енергетика е постижима цел."

У нас се създаде Граждански комитет срещу АЕЦ "Белене". Щях да го подкрепя, но ... в неговата петиция прозира нещо, което ме озадачи: Искане за удължаване работата на АЕЦ "Козлодуй" и изграждане на нови 7-ми и 8-ми ядрени реактори там.
Реагирах във Фейсбук с въпроса: "АЕЦ 'Козлодуй' - с най-голяма подкрепа от този комитет, дали си плащат?". Последва дискусия с питания към мен, на които бях длъжен да отговоря следното:

Нямаше да питам познатите ми членове от новия комитет защо искат удължаване на 5-ти и 6-ти блокове, и нови 7 и 8 ядрени реактори в Козлодуй, ако не съм в темата с информация и участие от много години. Имаше един друг Граждански комитет за защита на 1-4 блокове на АЕЦ"Козлодуй", който похарчи много пари от ядреното лоби - то не бяха подписки, автобуси за хилядни митинги, атрибути. Не приемам, че с нашата отдавнашна позиция БелеНЕ! сега трябва да се налива вода в мелницата ЗА! Козлодуй. Защо ли германците мислят като мен - стотици хиляди са на улицата срещу ВСИЧКИ АЕЦ. Така е, защото в момента процентът ВЕИ при тях е равен на процента АЕЦ. В тази модерна държава ВЕИ-лобито е голямо и затова се чува, защото за разлика от България, там то е в ръцете на гражданите и малки или семейни предприятия (общият брой на ВЕИ-инсталациите е около 700 000) което прави 15% от избирателите - достатъчно да решават кой ще ръководи държавата. У нас малкото ВЕИ-та са в ръцете на мафиоти (и 0.0001% от избирателите). Всичко това е резултат от политиката на поддръжници на думите на Р.Овч.: глупост са "вятърначивите" енергоизточници. За да могат Бого Манчев и сие да вземат комисионните си от едно място с концентрираните милиони инвестиции - АЕЦ и ТЕЦ. Защото няма да могат лесно да изнудват многобройните граждани със слънчеви панели на покривите на къщите си. И естествено, най-лесно е енергийната мафия да хвърля много пари в момента за фетишизирането на АЕЦ" Козлодуй" при акцията срещу Белене, което е акцент и от новия Граждански комитет, което не приемам.
Иначе аз съм от учредителите на Коалиция "АЕЦ БелеНЕ!", още от преди няколко години.

Петър Пенчев

Няма коментари: