сряда, 9 април 2008 г.

Спасена гора в Берковица! Кметът нервничи!

Дърветата - вчера, с печат на общината - за отсичане
Протестът - днес

Държавните печати(марки) - заличени нощес. Ура!(засега)
Граждански протест под надслов „Да спасим дърво” се проведе в Берковица

09 април 2008 11:21 Агенция "Фокус"
Берковица. Граждански протест под надслов „Да спасим дърво” се проведе в Берковица. Протестът се организира от Национално движение „Екогласност” и е във връзка със започнало изсичане на 100 иглолистни дървета в централния парк на Берковица. Това заяви за радио “Фокус” - Видин Петър Пенчев, заместник-председател на движение „Екогласност” в Монтана. Той съобщи, че от движение „Екогласност” са подали сигнал до министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за започналото изсичане на дърветата. От движението са поискали да бъде извършена комплексна проверка по случая, като до завършването й да бъде разпоредено преустановяване на изсичането на останалите дървета. Петър Пенчев посочи, че дърветата са иглолистни и са над 35-годишни, а поводът за тяхното изсичане е инвестиционни намерения на фирма „Елаците-мед”. До момента няма отговор на подадения в двете министерства сигнал и затова протестът не бе отменен. „Ако ни бяха отговорили, че изсичането на дърветата ще бъде спряно, щяхме да отложим протеста до приключване на проверката”. Протестът премина под формата на хепънинг, а не като регламентирано мероприятие по закона за митингите, манифестациите и събранията. За днешния протест движение „Екогласност” нямаха издадено разрешение. Петър Пенчев допълни, че за инвестиционното си намерение, фирма „Елаците-мед” е получила разрешение от община Берковица, а „с кмета на общината инж. Милчо Доцов е невъзможно да се говори за екология. Той говори само и единствено за строителство”, каза Петър Пенчев. Според него провелият се днес граждански протест е завършил с положителен резултат, защото всички маркирани с печата на община Берковица дървета са били заличени през изминалата нощ с кафява боя. „Общината по някакъв начин се е вслушала в повика на гражданите, ще видим обаче докога”, коментира още Петър Пенчев.
Лилия ДИМИТРОВА
==============================================
p.s. Съорганизатори на протеста бяха Информационна агенция noviniteb.com от град Берковица, Национално Движение "Екогласност" - секция Монтана, Национално Движение "Екогласност" - секция Долно Церовене с председател Пламен Димитров, с подкрепата на Синдиката на българските учители в община Якимово и Съюза на ландшафните специалисти - България, представляван от Мария Самарджиева.
------------------------------------------------------------------

За да стане Берковица туристически център, трябва да се отсекат дървета, заяви кметът на града
09 април 2008 13:01 Агенция "Фокус"
Берковица. Хора, които през живота си не са забили нито един пирон, се опитват да правят нещо, така кметът на община Берковица Милчо Доцов характеризира пред радио “Фокус” - Видин организирания протест на “Екогласност” срещу изсичането на 100 иглолистни дървета в местния парк. Кметът на Берковица посочи, че дърветата се намират в бивш общински имот, който е продаден преди две години чрез конкурс. Решението за продажбата е взето от бившия Общински съвет. Съгласно договора за продажба настоящият собственик на имота е поел ангажимент на въпросните десет декара да изгради хотелски комплекс, което налага изсичането на тези дървета, заяви Милчо Доцов. “Ако този ангажимент не се изпълни – не се изгради хотелски комплекс, собственикът ще бъде принуден да изплати неустойки по договора с общината, който е гласуван от общинските съветници”, конкретизира Доцов. “Решението за този инвестиционен проект е изцяло на Общинския съвет в Берковица”, подчерта кметът на общината. “Не може да се построи хотелският комплекс, без да се отрежат дърветата, които са там”, заяви Милчо Доцов. През последните четири години се работи усилено за бъдещето развитие на града като туристически център, което включва изграждането на модерна база в града и ски център под връх Ком, каза Милчо Доцов. Той бе категоричен, че за да се развива едно населено място в областта на туризма трябва да се строят туристически комплекси. “Всеки подобен проект попада в различни територии, някъде в тези територии има и дървета”, каза кметът. Милчо Доцов подчерта, че териториите около Берковица, за които има инвестиционни намерения, не попадат в защитени територии. “За да забием пирона, трябва да има дърво, за да стане Берковица туристически център, трябва да се отсекат някои дървета”, категоричен бе кметът на Берковица. “Имам претенциите, че през последните години на мероприятия за залесяване съм засадил над 20 дървета, а цялата администрация – стотици, а има разни еколози, които не са засадили и едно дръвче през живота си”, каза Милчо Доцов. Той посочи, че всеки ден в гората едно дървопреработващо предприятие отсича хиляди дървета – “там, където трябва да се сече – се сече, естествено по правилата и по законите”, каза берковският кмет. “Смисълът на нещата е в това – да се засажда, да се възпроизвежда и естествено част от засадените дървета, по лесоустройствени планове и по необходимост при изграждане на обществено значими обекти, се отрязват”, категоричен бе Милчо Доцов.
Димитър СТЕФАНОВ
==========================================
Още по темата - как някой се снабди с ново прозвище:
Берковското Кметство изпада в трагикомични положения напоследък. След всеки грандиозен гаф, местните управници се опитват да "замажат" положението, ръсейки глупост след глупост. В резултат се раждат вицове прякори и фолклор. Основният автор на "бисерите", който до вчера беше известен с прозвището Миле Възрожденеца, днес си спечели в коментарите на "Новините" и ново прозвище - Доце Пирона.

Няма коментари: