сряда, 2 април 2008 г.

ОУП на Царево върнат - значи могло!

От Mediapool:

МОСВ върна общия устройствен план на Царево за преработка

Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите върна за преработка и допълване докладите за екологична оценка и оценка за съвместимост на изменението на общия устройствен план (ОУП) на Община Царево. Преработката трябва да се извърши в срок от два месеца,съобщиха от ековедомството в сряда.

Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев от името на министерството и трима представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е и възложител на плана, са гласували "за" приемането на двата документа,съобщиха от организацията "За да остане природа в България".

Националната служба за защита на природата, Държавната агенция по горите и дирекцията на Природен парк Странджа са излезли със отрицателни становища.

Новият ОУП на Община Царево предвижда да удвои застроената площ в границите на Природен парк Странджа, да се построят 42 хиляди апартамента и хотели с 15 хиляди легла, което е колкото два пъти курорта Банско, според природозащитниците. Заложено е също така да се предоставят нови 100 хиляди легла в Природен парк Странджа, което е почти колкото населението на община Велико Търново, възразяват природозащитниците срещу сегашния вид на ОУП на община Царево.

Община Царево е единствената черноморска община, която отбеляза ръст на туристите през 2007 година, припомнят екозащитници.

Няма коментари: