четвъртък, 24 април 2008 г.

НЕЩО КАТО МОЛ, НЕЩО КАТО ПОСОЛСТВО... ИЛИ КАК "СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ" И ДО ДНЕС СИ РАЗИГРАВА КОНЯ В СЪРЦЕТО НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=489078

Няма да строим бизнес център в градинката зад Руската църква, а ще възстановяваме разрушена триетажна сграда и ще я превърнем в бизнес център, каза на пресконференция директорът на "Дом на Москва в София" Борис Громов.

Спред Борис Громов новата постройка, която няма да е бизнес център, но ще служи като такъв, ще бъде с площ около 450 кв. м. В нея ще има зали за конференции и библиотека. Директорът на Московския културен център в София настоява, че Столична община трябва да даде право на строеж в парка на руската страна, както е според договора, подписан от Стефан Софиянски през 2001 г. Според Громов, от Националния институт за паметниците на културата са дали становище по строежа още пред 1987 г. В него се казва, че Московският културен център може да издигне отново триетажната сграда, разрушена от бомбардировки, както и да надстроява съществуващата в момента постройка на ъгъла между улиците "Раковска" и "Московска". Според гражданските организации обаче старата сграда на посолството не е разрушена при бомбардировки, а е премахната, след като посолството получава сграда в кв. "Изгрев". Което пък означава, че руската страна е компенсирана и вече не би трябвало да има претенции към старото си място.

http://daspasimgradinkata.blogspot.com/


Сряда, 2008, Април 23

Протест срещу застрояването на градинката зад Руската църква



ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОБЩИНА МОСКВА И Г-Н СТЕФАН СОФИЯНСКИ ВИ КАНЯТ НА ПЪРВА КОПКА НА МОЛ-БИЗНЕС ЦЕНТЪР 'МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ"

ДНЕС, СРЯДА, 23.04.2008 от 19.00

В БИВШИЯ ПАРК ЗАД РУСКАТА ЦЪРКВА


ЕЛАТЕ ЗА ДА ПОМОГНЕМ ЗА СТРОЕЖА - ВСЕКИ С КАКВОТО МОЖЕ!


а сега малко по - сериозно:

Уважаеми съГраждани, вчера нашата малка, но все по-силна и сплотена общност извоюва голяма победа!
До вчера в дневния ред на общината за Четвъртък стоеше точка, в която главният архитект на София П.Диков предлага да се застрои градинката зад Руската църква. След намесата на няколко граждански организации, журналисти и добронамерени общински съветници, арх. Диков сам изтегли предложението си.

Но...само за да го РЕВИЗИРА и предложи отново!


Нека днес в 19.00 се съберем в градинката зад руската църква (Московска и Раковска), за да ни видят и да знаят, че пак ще бъдем там, когато докарат багерите!



Подпис:

Просто гражданин, предпочитащ градинките пред МОЛ-овете...

PS. Имаме разрешение от общината за този протест, няма да има арести ;)



И още...

РУСКИ БИЗНЕС- ЦЕНТЪР ДО РУСКАТА ЦЪРКВА

Уникалния архитектурно-исторически комплекс по Жълтите павета на София, от който е част Руската Църква и Градинката до нея, е заплашен от непоправимо унищожение в името на нов Бизнес – център, планиран от Правителството на Москва;

В предварителен договр, без да има подобни правомощия, бившият кмет на София – Стефан Софиянски е обещал да съдейства, незконният, поне по 8 причини, строеж- да бъде осъществен.

Недопустим акт от морално и естетическо естество, намерението за този строеж, успя да обедини гражданите, живеещи в центъра на столицата срещу варварското намерение;

Планът включва и надстрояване на сградата, която е паметник на културата, каквато е тази на ъгъла на ул.Раковска и ул.Московска, където се помещава „Дом на Москва“ в София.

Ако този план се осъществи, България в лицето на Столичния общински съвет , ще докаже ясно, че не държи на своята историческа памет и ни най-малко на немногобройните доказателства за принадлежността си към Европейската култура.

Онези от софиянци, които смятат, че обликът на града им е пренаситен от бизнес-центрове и алогични строежи в разрез с естетическите и морални норми, и могат да оценят стойността на пространството без да го остойностяват в парцел на пазара на недвижимо имущество, могат да се присъединят на 23-ти април, сряда от 19,00 часа в градиснката пред Руската Църква да изразят своето мнение


В случай, че Столчиния Общински Съвет направи фаталната грешка да лиши София от един от нейните символи какъвто е комплекса около Руската Църква, гражданксите протести ще се пренесат пред сградата на общината

За повече информация:

za.russkata.zyrkva@gmail.com

Ясен Босев 0887 280325

Константин Кисимов 0887 137499

Няма коментари: