четвъртък, 17 септември 2009 г.

С парите на европейските данъкоплатци по САПАРД се трови град в България

Снимка-3

Снимка-2

Снимка-1


Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл
17-09-2009 
 
Петър Пенчев
Зам.-председател на Национално движение „Екогласност”
и председател на Секция Монтана

Пламен Димитров
Съпредседател на Гражданско движение „Културно-историческо
наследство и мемориални паметници”


До
Жозе Мануел Барозу
Председател на Европейската комисия

  
Относно: България – С парите на европейските данъкоплатци по САПАРД се трови Монтана

Уважаеми господин Барозу,
Най-напред позволете сърдечно да приветстваме Вашето избиране за втори мандат начело на Европейската комисия. Ние, като представители на гражданското общество в България, сме благодарни за Вашите досегашни усилия за чуване гласа на гражданите и тяхното увличане за участие в екологичната политика. Свободните граждани на България и занапред ще виждат в лицето на Европейската комисия в Брюксел нашето задгранично истинско правителство, с очаквания за помощ при опазване на околната среда и предпазване от рисковете за здравето на хората.

На 03.08.2009 г. Ви информирахме за нашия сигнал до Главния прокурор и до Министър-председателя на РБългария, относно дългогодишното обгазяване на град Монтана от птицекомбинат на олигарха Христо Ковачки-фирма “Поултрипродъктс” ЕАД и друг - на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов-фирми “Гала” ООД и “Игал” ООД.
Получихме на 03.09.2009 г. отговор от Министерството на околната среда и водите, в който се признава за съществуването на “неприятни миризми” в областния град, но се “прехвърля топката” към кмета на Община-Монтана, Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването, което безхаберие на българските власти спрямо гражданите, продължава много над 20 години.
Нещо повече, след проверка на 10.09.2009 г. от държавни експерти на място, във фирма “Игал” ООД – Монтана, същите се опитаха да ни заблудят, че депото е вече запръстено, т.е. било напълно ликвидирано. Веднага обаче ние отидохме и фотографирахме истината – от приложените снимки/Снимка-2 и Снимка-3/ се виждат голямото депо с горящи органични отпадъци и почернелият комин с неспирен тъмен пушек. Знае се, че подобно изгаряне на органични вещества представлява голям риск за много опасни болести при човека – рак на съединителната тъкан, на белите дробове, на черния дроб; заболявания на дихателните пътища; сърдечни проблеми; алергии; нарушения на имунната система, както и вродени аномалии.
За другата, замърсяваща с миризми Монтана, фирма “Поултрипродъктс” ЕАД, Районната инспекция по околна среда и води(РИОСВ) – Монтана, е констатирала за пореден път на 06.09.2009 г. продължаващото незаконно депониране на остатъци от пилета и яйца. Но … какво от това?! Гражданите на Монтана от дълги години се тровят от неприятните миризми!

Изненадани сме от факта/Снимка-1/, че фирма “Игал” ООД – Монтана е изградила този птицекомбинат с парите на европейските данъкоплатци, финансирането е по Програма САПАРД на Европейския съюз. Ние с възмущение питаме:
- Как е построен този обект по САПАРД в чертите на града, когато нормативите изискват да е на поне на 3000 метра отстояние от селищната среда?
- Допустимо ли е с парите на Европа да се тровят български граждани от голям град в Северозападна България?
- Вярва ли някой, че на депутата от управляващата ГЕРБ ще бъде наложено наказание и връщане на взетите пари от европейските данъкоплатци, когато всички останали разплащания по САПАРД бяха разблокирани и същият скоро ще вземе нови европари(“Обектът се изпълнява”, пише на табелата от Снимка-1)?
- Дали управляващата партия ГЕРБ истински е била защитила шестмесечния кредит на доверие, даден й на 10.09.2009 г. от Европа, за харчене на европейските пари?

Очакваме задграничното правителство на България – в лицето на Европейската комисия, да се намеси решително за спиране на този екоцид върху българските граждани в Монтана.

Приложение: 1. Писмо № 03-00-544/03.09.2009 г. от МОСВ до НД “Екогласност”.
2. Снимка-1 – Табела на САПАРД.
3. Снимка-2 – Депо на фирма “Игал” ООД.
4. Снимка-3 – Комин във фирма “Игал” ООД.

С уважение:
 / Пламен Димитров / / Петър Пенчев /

Няма коментари: