понеделник, 19 октомври 2009 г.

Радиоактивни въглища внос от Литва

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл
Изх. № 10-19-2/19.10.2009 г.
 
До Жозе Мануел Барозу
Председател на Европейската комисия
До Борис Велчев
Главен прокурор на РБългария

С И Г Н А Л
oт Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател, и
от Гражданско движение „Културно-историческо наследство и мемориални паметници”, представлявано от Пламен Димитров - съпредседател


Уважаеми господа,

Тревожни данни бяха публикувани от централните медии в България. Става въпрос за радиоактивни дървени въглища, издирвани от Регионалната инспекция за опазване на човешкото здраве/РИОКОЗ/-Монтана в магазините на областта, а според нас може да се продават и из цялата страна. Те били пакетирани в прозрачни торби от по 15 кг. и са засечени за първи път в Италия. Дървените гранули "Натуркрафт премиум" са произведени в Литва.

През м. юни т.г., по съобщение на Френската информационна агенция/АФП/, италиански съд нареди да бъдат изтеглени от пазара десет хиляди тона дървени въглища, внос от Литва, заради опасения, че може да съдържат високи нива на радиоактивност. Мярката е била оповестена, след като жител на региона на Вал Д` Аоста, който закупил от въпросните въглища, изпратил проба за проверка, тъй като те не горели добре. Резултатите от лабораторния анализ показали, че въглищата съдържат цезий 137, силно радиоактивно вещество, обикновено продукт на ядрен взрив или работа на ядрен реактор. Опасността идва от дима и саждите, отделяни при горенето им, е заявил Салваторе Априле от съда във Вал Д`Аоста. Те са били продадени в единадесет италиански провинции.

Като представители на обществеността, НАСТОЯВАМЕ за Вашата намеса и спешна проверка на изнесените факти, опасно застрашаващи здравето на европейските граждани.

Приложение: Съобщения на Френската информационна агенция/АФП/ и някои централни български медии.
С уважение:
Петър Пенчев
Пламен Димитров
 
Приложение
Италия унищожава вносни дървени въглища заради опасност от радиация
14 юни 2009, 23:42
Рим, Италия
http://www.bulpress.net/news/article/53235
Италиански съд нареди да бъдат изтеглени от пазара 10 хил. тона дървени въглища внос от Литва заради опасения, че може да съдържат високи нива на радиоактивност, съобщиха местни медии. Мярката бе оповестена, след като жител на региона на Вал Д` Аоста, които закупил от въпросните въглища, изпратил проба за проверка, тъй като те не горели добре. Резултатите от лабораторния анализ показали, че въглищата съдържат цезий 137, силно радиоактивно вещество, обикновено продукт на ядрен взрив или работа на ядрен реактор. Самите въглища не са опасни за хората, но опасността идва от дима и саждите, отделяни при горенето им, заяви Салваторе Априле от съда във Вал Д`Аоста. Те са били продадени в 11 италиански провинции. /АФП
Издирват радиоактивни въглища в Монтана
Труд онлайн, http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=255497 , 17.10.2009
Радиоактивни дървени въглища издирват от РИОКОЗ Монтана в магазините в града, съобщиха от инспекцията. Става дума за дървени гранули "Натуркрафт премиум", произведени в Латвия.
Те са пакетирани в прозрачни торби от по 15 кг. и са засечени за първи път в Италия.
Изгорялата пепел от въглищата съдържа радиоактивен елемент цезий 137, което е напълно недопустимо, уточни директорката на районната инспекция Монтана д-р Даниела Караилиева.
Екоинспектори издирват радиоактивни дървени въглища по магазините в Монтана
horizont.bnr.bg, 17.10.2009, http://www.bnr.bg/Horizont/News/Bulgaria/Postings/1017+vuglishta.htm
Екоинспектори от Монтана издирват в магазините радиоактивни дървени въглища. Гранулите "Натуркрафт премиум" са произведени в Латвия и са пакетирани в прозрачни торби по 15 килограма. За първи път те са засечени в Италия. Изгорялата пепел от въглищата съдържа радиоактивния елемент Цезий 137.
Радиоактивни въглища в Монтана, издирват ги
Събота, 17-ми Октомври 2009, автор: 24 часа онлайн; http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=255498
Радиоактивни дървени въглища издирват от РИОКОЗ Монтана в магазините в града, съобщиха от инспекцията. Става дума за дървени гранули "Натуркрафт премиум", произведени в Латвия.
Те са пакетирани в прозрачни торби от по 15 кг. и са засечени за първи път в Италия.
Изгорялата пепел от въглищата съдържа радиоактивен елемент цезий 137, което е напълно недопустимо, уточни директорката на районната инспекция Монтана д-р Даниела Караилиева.
 
 

3 коментара:

Анонимен каза...

Ама вие много лесно кълвете на всякакви партенки... Не видях някъде да пише колко е все пак този цезий-137, може би защото целта е да се разкара конкуренцията и защото нормите са публични и всеки който има желание може да види че го лъжат? Щото в дървените въглища на местните производители, ако ги изгорят и премерят пепелта, също ще открият въпросния цезий. Та по-добре като представители на обществеността попитайте защо се стресира населението за няма нищо :-)))

ГРУПА ГЕО grupa geo каза...

Щом в Италия СЪЩИТЕ въглища са оценявани в Съд, трябва да повярваме, че са опасни.

Но у нас не ние казваме, а Прокуратурата, та да видим...

Анонимен каза...

В тази област вярвам на много малко хора и прокуратурата определено не е в списъка, РИОКОЗ Монтана също не е (между другото информацията я няма на сайта им :-))). За мен щом са написали за пепелта но не и за самите въглища, нещата са ясни - във въглищата е достатъчно малко за да не могат да го регистрират, следователно става дума максимум за 1-2 Бк/кг (не знам колко са компетентни тези които са ги мерили).