понеделник, 14 декември 2009 г.

БиТиВи "Тази сутрин" - за еконарушения от птицекомбинати

www.btv.bg
Природозащитници в Монтана протестираха срещу птицекланици
14.12.2009
-------------------------------------
Ето го краткият репортаж - накрая на видеозаписа на тази рубрика "Бай Ганьо - европеец"(случайно една българска партия има в името си коренът на думата "европеец" - ГЕРБ):
http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=258&video_id=23958
Ето и самият запис:
http://www.youtube.com/watch?v=jVEeASA9cTo
-------------------------------------
Представители на неправителствени организации в Монтана въстанаха срещу дългогодишното тровене на града от местния птицекомбинат, собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Природозащитниците са събрали доказателства за нередностите, които според тях се вършат и от още една фирма със сходна дейност, свързана с депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. За проблема е сезирана и Европейската комисия.

Петър Пенчев и Пламен Димитров показват терените край Монтана, в местността "Бучка", на които само допреди няколко дни са били складирани незаконно тонове птича перушина, карантия и развалени яйца.

Твърдят, че общата замърсена площ е от порядъка на поне седем футболни игрища. Престъплението вече е щателно прикрито със земна маса, но следите от животински отпадъци все още личат, зловонието пък е непоносимо. На няколко метра от там тече река Бучка.

"От тук имаме замърсяване не само на територията на областния град, което е с параметрите на екоцид, а имаме и замърсяване по цялото протежение на река Огоста", заяви Пламен Димитров, председател на ГД "Културно-историческо наследство и мемориални паметници".

Природозащитниците винят за екокатастрофата двете големи птицекланици в района - едната собственост на Христо Ковачки, а другата - на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов.

"Тези две фирми, за да печелят повече, вместо да карат боклуците в екарисажа Шумен, което са задължени, те си намират такива неползвани от никого местности, да хвърлят техните отпадъци", обясни Петър Пенчев зам.-председател на НД "Екогласност".

В условията на криза общината в Монтана се опитва да лавира между задълженията си на санкциониращ орган и съюзник на бизнеса.

Тези две предприятия са едни от малкото работещи в нашия регион, които дават хляб на стотици хора, които си плащат данъците в нашата община”, заяви Румен Ангелов, зам.-кмет на община Монтана.

В Екоинспекцията пък изобщо не третират въпросните терени като нерегламентирани сметища. Препращат ни към ветеринарните власти, които по закон са задължени да контролират отпадъците от животински характер, но само в рамките на предприятията.

"Всичкото, което отпадне, минава през кантар, и ние след това контролираме дали е предадено на екарисажа. Ако някъде е изкарвано или изхвърляно нещо, то е станало извън работно време или в събота и неделя, ние не можем тотално 24-часов контрол", коментира д-р Людмил Антов, директор на РВМС-Монтана.

Досега в полезрението на институциите е попадала само фирмата на Ковачки - "Поултрипродъкс", която е глобявана нееднократно заради нарушения. От предприятието обаче отрекоха да имат нещо общо със замърсените терени в местността „Бучка". Отричат и от „ГАЛА инвест холдинг", собственост на семейството на депутата Аврамов. Според съпругата му нападките срещу него неслучайно започват след парламентарните избори.

"След като първия сигнал за това, че обгазяваме града от 20 години най-малко, дойде 20 дни след избирането му за депутат, аз друго не бих могла да си помисля", отбеляза съпругата на депутата Илонка Аврамова.

Природозащитниците обаче са категорични, че има вина и фирмата на депутата, а доказателствата се заканват да предоставят отново на ЕК.

"На местните институции не вярвам, на централната власт също, единствено разчитам на нашето второ правителство, което е в Брюксел", заяви Петър Пенчев.

Няма коментари: