сряда, 16 декември 2009 г.

Гражданският натиск за подписване на споразумение за климата в Копенхаген се засилва


От името на Коалиция за климата-България

http://forthenature.org/news/1225



Гражданският натиск за подписване на споразумение за климата в Копенхаген се засилва


Копенхаген, Дания - 16.12.2009 г. В Копенхаген гражданският натиск нараства реципрочно на обезпокоителната тенденция за насилствените действия на полицията срещу участници в уличните шествия и акции по време на срещата на върха на ООН за промените в климата.
Набиращото скорост и глобална подкрепа гражданско движение цели да въздейства върху политическите лидери на 192 държави да подпишат обвързващо споразумение и да предприемат спешни и реални мерки за намаляване на въглеродните емисии. От началото на конференцията в Копенхаген обаче датската полиция налага всякакви мерки да осуети мирните демонстрации. Действията се описват като превантивни, но в действителност излизат от рамките на превантивния контрол и могат да бъдат окачествени единствено като репресивни с цел да заглушат гласа на хората по най-важния проблем в света днес при създаващия се безпрецедентен глобален консенсус.

За тази цел органите на реда използват няколко “полицейски” тактики:
арестуват се хора още по време на легалното шествие без проявена агресия и провокации; полицията отнема разрешителното на вече разрешени протести в последния момент без предупреждение.

Само в рамките на осмия ден (вторник 15-ти) бяха извършени неоснователни арести на три места при напълно мирни протести, както и при подготовката на голямата акция Reclaim Power на 16.12., когато бяха конфискувани стотици колела по незнайни причини.

Броят на арестуваните от началото на демонстрациите досега надхвърля 1500 души. В допълнение на това ООН отне акредитациите на повечето представители на неправителствените организации, които имаха право да присъстват като наблюдатели на обсъжданията, и въведе много строг пропускателен режим. Така на 17.12 от хилядите регистрирани НПО представители ще бъдат допуснати само 1000, а в петък – едва 90. Днес след 9-часово чакане последните регистрирани НПО представители успяха да получат своите пропуски за срещите на 16.12.

Неправителствените организации от цял свят остро протестират срещу репресивното отношение на ООН и датската полиция към представителите на обществеността и настояват пред датското правителство да бъде спрян неоснователния полицейски произвол. Към тях се присъединяват редица датски политически партии. В същото време не се подхожда по същия начин към представителите на големите корпорации и техните лобисти на конференцията, които се допускат безпроблемно до всички важни срещи и преговори. Реалните решения се предлагат не в Bella Center (сградата на официалните преговори), а в KlimaForum – истинската гражданска климатична конференция на хора от всички краища на света (http://www.klimaforum09.org/?lang=en).

Днес в Копенхаген предстои голяма демонстрация под надслов Reclaim Power (Да си върнем властта). Към нея се очаква да се присъединят и представители на официалните делегации на някои латиноамерикански и африкански държави.

Реакция ще има и в България в сряда от 9.30 ч. на редовното гражданско присъствие на “Граждани за Рила” пред Министерски съвет, когато участниците ще зададат въпроса
– Има ли място за нови ски курорти в България в конфликт с природата и при липсата на достатъчно сняг и затоплящ се климат.

На 20.12.2009 (неделя) в БТА от 11.00 ч. ще се състои пресконференция на Коалиция за климата-България и българската група, присъствала на преговорите и демонстрациите в Копенхаген, на която ще бъде направен анализ на договореното от страните членки на ООН и ще бъдат споделени лични впечатления на българските участници от неправителствените организации за всичко видяно и преживяно, както от добрата, така и от лошата му страна.

Няма коментари: