понеделник, 18 януари 2010 г.

Още черни точки за МОСВ и за Нона, с още яйца ще я замерват

Oт dnes.bg

Ако сме това, което ядем, то какво сме наистина?

Много от храните ни съдържат ГМО, а ние не знаем

Автор: Видка Атанасова

Ако сме това, което ядем, то какво сме наистина?

Снимка: Dnes.bg

Шпек “Народен”, салам "Витамес", колбас "Камчия" и много други продукти са със съдържание на генно-модифицирани организми (ГМО) над 2%.

Това сочи резултат от изследване на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ за 2009 година.

Лабораторията е провеждала изследвания от 2004 г. насам за съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз.

Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата от закона граница от 0,9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите.

През периода 2004–2009 са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34,35%) е установено наличие на ГМО, като в 94 (7,2%) то е било два пъти над пределно допустимото.

От анализираните 1304 проби само 2 са етикетирани, че съдържат ГМО.

През 2009 процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64%, докато през 2005-2008 е бил 30%.

В доклада на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.

"Очевидно е, че българските институции не могат да се справят с контрола върху ГМО. Двойното увеличение на българските производители, включващи ГМО в своите продукти през 2009 показва липсата не само капацитет за контрол, но и промяната на курса на българското правителство към отваряне пътя на ГМО в страната.

България е в обратната посока на тенденциите в ЕС и мотивите, че промените в закона ще доведат до хармонизиране с европейското право се разминават с действителността за прилагането на законите в страната”, каза Светла Николова, председател на Сдружение “Агролинк“.

Още по темата

“Генномодифицираните храни отключват порой от автоимунни заболявания и предизвикват тежки алергии”, заяви на пресконференция днес във Варна известният диетолог д-р Людмила Емилова.

Нейният колега, занимаващ се специално по темата с ГМО, д-р Рафаел Хачикян добави, че генното инженерство може да бъде полезно в областта на медицината, но не и в селското стопанство.

Той цитира наскоро направено от френски учени изследване, недвусмислено доказващо, че мишки, хранени с ГМ царевица, са получили сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

"Приликата между ГМО и пиротехниката е в това, че можеш да сгрешиш само веднъж", каза д-р Хачикян.

- ГМ-храните няма да разрешат кризата с изхранването;
- те не увеличават реколтите, а увеличават употребата на пестициди;
- не са безопасни за консумация и никой не следи за ефекта им върху здравето;
- не могат да съществуват отделно от естествените култури.

Тези и още няколко аргумента, подкрепени с изказвания на световни учени по темата, представиха д-р Емилова и д-р Хачикян.

Д-р Емилова апелира гражданите да подкрепят петицията срещу промените в Закона за ГМО преди второто му четене.

Това може да бъде направено на адрес www.grazhdani.eu.

С приемането на закона според медиците има опасност от българските земи завинаги да изчезнат традиционни култури, а стратегически браншове за България да понесат катастрофален удар.

“3,5 млрд. години са били необходими, за да се стигне до това разнообразие в природата, а сега хора с шизофренични умове и лъжеучени искат да заемат мястото на Господ”, негодуват медиците.

************

Припомняме ви, че на 13 януари Народното събрание гласува на първо четене промени и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми.

Природозащитници, фермери, и потребители протестираха пред сградата на парламента и показаха своето категорично отхвърляне на ГМО.

Над 7000 подписа са събрали петициите за забрана на МОН810 и против промените в закона.

Министерството на околната среда и водите инициира промените с мотиви, че е необходимо да се хармонизира с европейското законодателство.

Как България ще хармонизира закона за ГМО с европейското законодателство? От закона отпаднаха текстове за премахване на забраните.

“Вместо либерализиране на закона, ние трябва да се присъединим към тези страни от ЕС, които вече забраниха МОН810, основавайки се на много доказателства за негативния ефекти на трансгенните култури”, каза Светла Николова от "Агролинк".

************

Резултати от изследването на Националната лаборатория за контрол на ГМ храни към Столичната РИОКОЗ:

През 2004 г. 61 от изследваните 125 продукта са съдържали ГМО, а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е. това са 15,2% от изследваните продукти.

Между тези проби са соевата кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”.

През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като в 19 са били с над 2% ГМО, но въпреки това не са били етикирани като такива.

Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли, кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” и траен колбас „Бургас”.

През 2006 г. са изследвани 140 продукта, като 27 са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма.

През 2007 г. са взети проби от 434 продукта, като 84 са съдържали ГМО. В 17 ГМО е било над 0,9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек „Народен”, варена наденица „Народна”, салам „Камчия”, колбас „Хамбурски”.

През 2008 г. са анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали ГМО, 113 в законовите граници, а 19 - над 0.9%, т.е е следвало да бъдат етикирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли „Лачита”, мини вафли „Family”, хрупкава вафла „Кредо”.

През 2009 г. са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с над 2% ГМО. Между тях шпек “Народен” , сурова наденица “Елит”, сух шпек - траен варено пушен салам “Витамес”, бяло соево брашно “IZZI” .

* Резултатите са достъпни на сайта на РИОКОЗ.


Няма коментари: