понеделник, 18 януари 2010 г.

Замерят министри с яйца в Стара Загора

18/01/2010 4:26 PM, kafene-net

Граждански протест внезапно ескалира и в употреба влязоха яйца и плюнки при днешната визита на министрите на околната среда Нона Караджова и на отбраната Николай Младенов в Стара Загора, информира АСН.

На дискусията за обгазяването на града в областната управа двамата министри бяха посрещнати от 150-200 души с маски на лицата и транспаранти "Чист въздух и ясен отговор за Стара Загора!", "Спрете геноцида за децата ни" и др.

Яйце се разби на метър от Нона Караджова върху вратата на областната управа. Николай Младенов пък бе заплют от протестиращ.

В близо двучасовата дискусия управляващите и гражданството на Стара Загора в голямата си част се разминаха отново.

Министър Караджова и част от експертите повтаряха официалната версия, че основните източници за обгазяването са големите промишлени инсталации на газ, големият автомобилен трафик, битовото отопление, в съчетание с неблагоприятните климатични условия.

Част от експертите и старозагорски общественици обаче продължават да смятат, че има и друг източник и настояват той да бъде открит и отстранен.

Според министър Караджова от началото на годината няма нито едно регистрирано замърсяване на атмосферата. Тя смята, че при обгазявания като по Коледа и Нова година, РИОСВ и общината трябва да разработят специален план, при който поетапно да се изключват големи промишлени инсталации и да се ограничава автомобилният поток.

Министър Николай Младенов не изключи вероятността с приключване на всички анализи и изследвания за причините на обгазяването върху полигона край Змейово да бъде наложен мораториум за прекратяване на дейността му за известно време.

Няма коментари: