вторник, 11 май 2010 г.

МОСВ не знае за Б. Извор

Еколози: Край Бели извор горят незаконно софийски боклук
В МОСВ не знаят, назначават проверка
Автор: Десислава Боцева
http://www.vse
kiden.com/?p=69266
11.05.2010
Софийски боклук се гори неправомерно на площадката във врачанското село Бели извор, алармираха еколози. Според тях с горенето се занимава циментовият завод “Холсим България”. “Всеки ден” се опита да разбере каква е истината, но засега въпросите са повече от отговорите. От Министерство на околната среда и водите (МОСВ) казаха, че нямат подобна информация и са разпоредили проверка. От завода пък се въздържат от коментар. Кметът на село Бели извор Тошо Младенов се оказа в отпуска и не успяхме да получим коментар и от него.

От близо вече две години на мястото, където се гореше австрийският боклук на площадката в село Бели извор, Врачанско, се гори софийски боклук, отново неправомерно, каза пред “Всеки ден” Петър Пенчев от “Екогласност”. “Няколко нарушения се правят там и наистина не можем да разберем защо това се прави тайно, защо никой не говори, че там се гори софийски боклук. С горенето се занимава циментовият завод “Холсим България”, твърди той.

Според него нарушенията са в няколко направления - горенето на отпадъците там де факто става при температура от 800 градуса, като тя трябва да бъде не по-малко от 1100 градуса. “Във Виена например се гори боклук, но при 1400 градуса, така не е опасно. При ниската температура и голямото количество боклук става отравяне на въздуха с диоксини и това е неизбежно. Хората от селото споделиха с мен, че чувстват този отровен въздух, че мирише и че им вреди. Истината е, че в радиус от 150 км въздухът е замърсен. Хората от селото още преди време бяха сигнализирали, че там се прави такова нещо, но нямах доказателства, за да изляза публично, сега вече имам оригинални документи с подписа на шефа на завода”, допълни Пенчев.

В Наредба № 6 от 28.07.2004 г. за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне на отпадъци, пише, че “при изгаряне на опасни отпадъци със съдържание на халогенирани органични вещества”, температурата трябва да е не по-ниска от 1100°С.

Освен това сортираните битови отпадъци са опасни отпадъци, поради хлорсъдържанието им (в пластмасите). Процесът в момента е такъв- битовите отпадъци се карат в Суходол, там те се сортират и се карат за горене в Бели извор. Този процес се осъществява от фирмите “Екобулсорт” и „Чистота-Искър”. Тези две фирми са сключили договор с „Холсим България” за изгаряне на 120 хиляди тона отпадъци за три години, като изрично е посочено, че на година ще се изгарят по 56 хиляди тона, при положение, че Комплексното разрешително на площадката не позволява повече от 26 хил. тона за година. Това е два пъти повече от допустимото, твърди екологът.

Пенчев каза още, че има становище от преди година и половина на Държавния здравен контролен орган - Национален център по опазване на общественото здраве към Министерството на здравеопазването. В него се съобщава следното: “Изготвена беше документална проверка – електронен тип на система “Докман”, в която са архивирани всички писма на Министерството на здравеопазването, отнасящи се до съгласуване на площадки и инвестиционни проекти от 1998 г. Установено беше, че за фирма “Холсим България” АД няма съгласувани проекти за дейности с отпадъци от Министерство на здравеопазването.”

Министерството на околната среда и водите не се е съобразило с оценката на компетентния Държавен здравен регулатор, че Комплексното разрешително трябва да бъде преразгледано. Причината е, че липсва съгласуване със здравните власти и ще има реално опасно отделяне на диоксини и фурани, в разрез със здравно-хигиенните изисквания за защита на селищната среда, пише Министерството на здравеопазването в своето становище.

По отношение на случая с “Холсим България” ще сезираме Европейската комисия, обяви Пенчев.

Два поредни дни опитите на “Всеки ден” да получи адекватен отговор от страна на “Холсим” се оказаха неуспешни. До момента те отказват коментар.

“Нямаме данни, че на територията на “Холсим” се кара и гори софийски боклук. Разпоредили сме проверка, за да се установи има ли такова нещо, но засега нямаме такава информация. Към момента софийският боклук, балиран, се вози в Цалапица”, каза пред “Всеки ден” зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Няма коментари: