четвъртък, 27 август 2009 г.

Вестник "Дневник" за кариерите в Балша

Балша, или историята за отпора срещу кариерите

Балша, или историята за отпора срещу кариерите
Автор: Лора Филева Фото: Анелия Николова

Един обикновен ден в едно обикновено село. Слънцето пече, птичките пеят, кметът е в кръчмата. Балша се намира на 20 км от София, в подножието на планината и по предварителна информация там трябва да има поне две действащи кариери.

Други две са дадени на концесия в последния момент от предишното правителство. Въпреки това при влизане в Балша нищо не подсказва, че хората имат проблемите, които описват еколози.

"Цялото село е замърсено, има прах върху растенията. Понякога облаци дим се извиват над къщите." Това обяснява по телефона разстроено Надя Иванова от сдружението с нестопанска цел "Екология Балша". Тя казва, че понякога "над кариерата кипи жестока работа". Според нея има и седем незаконни находища на пясък. Застрашени са много защитени видове, смята още екоактивистката.

От разходка в околностите на Балша се вижда, че няма нито една действаща кариера. Констатацията потвърждава и и.д. кметът Емил Янакиев.

Кметът е в спор с екоактивистите

и по друга тема. На около 7 км от селото, на мястото на най-старата кариера (предоставена през 50-те години, която вече е закрита) има построен завод за инертни материали. Според Янакиев няма проблем със завода, защото "той не попада в нашето землище, а и ветровете не духат насам". "Борим се само камионите да не минават през селото, но и това се случва вече рядко".

"Положението е много страшно, абсолютно безобразие", твърди Иванова. В селото обаче хората се притесняват единствено от разкриването на бъдещите кариери. Те не споделят да имат проблем със запрашаване или друго замърсяване.

"Хората, които работят там, няма да се оплачат, но заводът е проблем, особено като не си пуска филтрите", обяснява Иванова. Според нея "друго кметът няма да ви покаже, защото тези, които копаят нередовно, са негови приятели".

И двете страни обаче са

единодушни по един проблем

и това е отпорът им срещу бъдещото разкриване на две кариери от по близо 200 дка. Едната се намира на около 150 метра от последната къща на селото. И тъй като Балша е свлачищна зона, хората се опасяват, че това ще доведе до подкопаване и свличане на дворовете им.

"Това всичкото е свлачище. За да се добива тук нещо, ще трябва да се копае много надълбоко - почти под нивото на селото", показва Янакиев. Бъдещата кариера е дадена в края на 2008 г. на фирмата "Интерминерал", но досега не са идвали да копаят, защото няма оценка за въздействие върху околната среда.

Според Янакиев, ако се стигне до разкопаване, това ще заплаши и съседните села - Доброславци и Мрамор.

Другият терен от близо 200 дка беше предоставен от правителството на 9 юли. Концесионер е ЕТ "Тодор Дичов Христов". Бъдещата кариера ще се намира на около 150 метра от построения през XIV век манастир "Свети Теодор Стратилат". Според информационната система ДАКСИ Христов е един от собствениците на фирма "Интерминерал". Никой от компанията не беше открит за коментар.

За тази кариера тревогите на местните хора са, че ще доведе до изкопаване на 200 дка кратер точно над селото, който ще се пълни с пороища вода и има опасност да отнесе къщите. Освен това ще е застрашен и манастирът. Кариерата е разрешена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Според геолога Иван Виденов природните условия в района са неподходящи за създаването на кариери: "Една концесия, една дупка, един микроязовир там означава, че

тръгват свлачищно-ерозионните процеси

със страхотна сила."

В средата на юни хората от Балша се събраха на протест. Тогава природозащитниците заявиха, че дадената концесия е нищожна, защото няма екооценка и обществено обсъждане. "От Балша беше отнет нов, четвърти пореден терен за добив на инертни материали", се казваше в протестното писмо на екоорганизациите. Те настояваха решението за концесията да бъде преразгледано. И получиха това обещание от тогавашния кмет на София и настоящ премиер Бойко Борисов. Засега Янакиев има уверението, че концесиите ще бъдат преразгледани.

"Това е безобразие и безумие. Дано да не почнат, вадят ми сърцето, като ги слушам какво ще правят. Баща ми и дядо ми са правили укрепленията на селото, защото е доказано, че има свлачища. Ужас и трагедия ще бъде, ако дойдат", разказва Иван Борисов, който продава вестници пред кметството.

Преди време в репортаж от Балша пред БНТ горският стражар Данаил Николов каза, че в селото има незаконен добив на пясък. "Подкопават дърветата, падат дървета. По цяла нощ се гониме като котка и мишка. Дойдеме тука с полиция. Даже е имало случаи оставят си камионите и бягат." Според Крум Тодоров, който е на 80 години, такова чудо не е имало в селото. "Всеки рови и товари материали. Не се знае къде отиват тия материали, коя е фирмата, плаща ли се на държавата. Всичко е пълна тайна."

Според Снежинка Цветанова, председател на гражданско сдружение "Еко мрамор", всички решения за концесии са с много нарушения - при някои липсват договори или екооценки. И тя, и Надя Иванова от "Екология Балша" твърдят, че има дадени поне четири концесии за кариери. Според Цветанова и четирите са на едни и същи лица. Нито тя, нито Иванова обаче се ангажираха с имена и фирми. "Всичко е спряно заради нашите усилия, уверява Иванова. Ние ще се мобилизираме и сме пуснали вече подписка. Ако трябва, ще има и гражданско неподчинение, ще се борим докрай, но няма да допуснем да се съсипе селото."

Кметът Янакиев показва само бъдещите два терена и твърди, че други няма. Той отрече и твърдението на Надя Иванова за седем незаконни находища. "Те, еколозите, малко преиграват, тяхна си работа."

Хората от Балша обаче действат задружно срещу новата концесия - имат подписка, пуснали са възражения до всички отговорни министерства, дори и до Европейския парламент. И еколозите, и кметът се заканват, че няма да допуснат машини в селото и че ще се борят докрай.

Анонимен потребител

Bambam

Неутрално
  • 1
  • 18:26
  • 26 авг, 2009

Браво на хората от селото!

Одобрение 15
от 15 гласа


Анонимен потребител

Патил

Неутрално
  • 2
  • 18:45
  • 26 авг, 2009

Ако на соф'яците трябва чакъл и пясък, ..ете го у селото.
Това е Бгето, не Зап. Еуропа...

Одобрение -5
от 13 гласа


Анонимен потребител

софиянец

Неутрално
  • 3
  • 18:58
  • 26 авг, 2009

Много се радвам на активността на хората от Балша.

Напълно подкрепям конституционните ви право на чиста околна среда и най-вече правото ви на живот.

Одобрение 15
от 15 гласа


Анонимен потребител

Aide be

Неутрално
  • 4
  • 20:00
  • 26 авг, 2009

А за хората в Суходол, какво ще кажете , уважаеми природозащитници? А?

Одобрение -2
от 6 гласа


Анонимен потребител

софиянец

Неутрално
  • 5
  • 20:06
  • 26 авг, 2009

ами само заради лъжливия номер, който изигра Бойко Борисов на хората от Суходол - не гласувах за ГЕРБ. Позиция.

Одобрение 7
от 9 гласа


Анонимен потребител

мдаа

Неутрално
  • 6
  • 07:31
  • 27 авг, 2009

Май че Балша беше по пътя за Искрец, където лекуват хора с белодробни заболявания и беше с хубав въздух. Явно вече не е.

Одобрение 3
от 5 гласа


Анонимен потребител

n

Неутрално
  • 7
  • 13:23
  • 27 авг, 2009

добре де от къде ще вземат пясък и камани ? те не са навсякъде...по добре преместете селото като толкова то им пречи.
суровините могат да струват двоино ако се извозват от отдалечено находище о.к. това също трябва да се има предвид - не само да се протестира.

Одобрение -4
от 6 гласа


Анонимен потребител

n

Неутрално
  • 8
  • 16:49
  • 27 авг, 2009

...това ми звучи като тук в америка - няма да търсим петрол за да не мътим океаните.

Одобрение -3
от 3 гласа


Анонимен потребител

Toni

Неутрално
  • 9
  • 20:39
  • 27 авг, 2009

Ами под площад Славейков също е пълно с пясък и чакъл.
За строежите в центъра - да разкопаят площада!

Няма коментари: