неделя, 8 ноември 2009 г.

Нона, цианидите и Българската стена...Нона, цианидите и Българската стена...

/записки от една среща/


На 101-ия ден от кабинета Борисов, Съдът опроверга твърденията от 100-ия ден на Нона Караджова за цианидите


С Решение 13092 от 04.11.2009 г. Върховният административен съд отмени решение № 8 от 30.07.2008 г. по оценка на въздействието върху околната среда, издадено от министъра на околната среда и водите и върна преписката на министъра за ново произнасяне съобразно дадените указания в мотивите на решението. Делото е образувано по жалба на няколко екологични организации - Сдружение за аграрни и екологични проекти-Пловдив, Информационен и учебен център по екология-София, "Зелени Балкани"-Пловдив, "Екофорум"-София, "За земята"-София, Асоциация "Подземни богатства"-София и Институт за зелена политика-София, против инвестиционното предложение на „Челопеч Майнинг” ЕАД(„Дънди Прешънс Металс”-България) за проект „Разширяване на преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч”” с прилагане на цианидна технология.Наздраве, Нона, с цианиди!


На 03.11.2009 г. се организираха протести пред МОСВ, с участието на природо- и правозащитници и на граждани, пристигнали с автобуси от Кърджали и Крумовград. Министър Нона Караджова наскоро бе одобрила инвестиционно предложение на фирмата Горубсо-Кърджали за цианидна технология, а предстои одобряване на подобна и за Крумовград.Налага се да запознаем медиите с тези наши записки, защото доста слабо бе отразено случилото се. Нещо повече, в „общественото” Българско Национално радио-Програма „Хоризонт”, не само бе наложено медийно затъмнение за насрочените граждански протести в центъра на София, но след 08:30 ч. в предаването „Преди всички”, с водещ Таня Величкова и редактор Силвия Великова, бе огласена пълна дезинформация – проведе се едно интервю с Васил Къдринов, когото питаха само за „Граждани срещу ДС” и проявата от 12:30 ч. пред Парламента. Даже водещата по „Хоризонт” в това интервю спомена, че Екогласност и други екоорганизации „по свой си начин” отбелязват този ден, без да пожелае да съобщи за началото от 11:00 ч. пред МОСВ.

Проявите бяха по инициатива на Сдружение за аграрни и екологични проекти- Пловдив, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Национално движение „Екогласност” и природозащитника Константин Дичев от „Граждани за Рила”. За съжаление, останалата част от Коалиция „За да остане природа в България” се дистанцираха от протеста, поради нежеланието им да се иска оставка на член от новото правителство и по-специално от екоминистерството. Датата бе избрана и обявена в две прессъобщения, като екопротест пред МОСВ Да спрем „златните” цианиди в България на Дънди и Горубсо, за оставка на зам.-министър Евдокия Манева” и честване на 20-годишнината от Първото протестно шествие в България на Екогласност и Падането на Берлинската стена.

На 5-тата минута след скандиранията „Манева-оставка!” и „Мафия!”, сред протестиращите пристигна екоминистър Караджова, и предложи двадесет представители на гражданите да влязат в Министерството за разговор с нея. Комендантът на проявите твърдо се възпротиви за отделяне само на няколко души и настоя министърката да отговори на въпросите пред всички граждани и публично пред присъстващите медии. Г-жа Караджова се съгласи, но ненадейно промени решението си и тръгна да влиза в сградата на МОСВ, поканвайки този път само десет представители от Кърджали. (Факт е, че полицаите се опитаха да преградят със сила, пътят за влизане в министерството на коменданта на регламентираните протести.)


Как протече срещата в Заседателната зала?

Отначало министър Караджова подчерта, че лично премиерът Бойко Борисов я е освободил от работна среща на Министерския съвет и заяви, че лично тя е подписала решението за Кърджали, а не зам.-министър Евдокия Манева, накоято се иска оставка. Разви тезата, че специалистите на МОСВ са я убедили, че това е най-добрата налична техника за златодобив.

Петър Пенчев попита как същите специалисти са съветвали ексминистър Джевдет Чакъров и той се бавеше с решението си за Челопеч цели две години и половина, а сега тя само за 30 дни е успяла да се убеди.

В отговор г-жа Караджова се оправда с оставените й в наследство над хиляда откази от предишния министър и тя бързала да навакса. Тя раздаде рекламен проспект на „Дънди Прешънс Металс”-България, в който под заглавие „Използването на цианиди в производството на злато – най-добрата практика в ЕС”, не се прави какъвто и да е сравнителен анализ с алтернативни технологии. Българският екоминистър заяви, че след като не сме доволни от нейното решение, да се обърнем към Европейската комисия.

Петър Пенчев отвърна, че ние отдавна се обръщаме към ЕК, защото ако в годините на тоталитаризма, второто-задгранично наше правителство бе съставено от емигрантите на Запад, то днес това е самата Еврокомисия с Председател Барозу.

Васил Къдринов запозна министърката, че в ЕК вече е изпратена Петиция с над 14 хиляди подписи, с искане за забрана на цианидната технология в България, тъй като същата бе внесена в 40-то НС от депутата Мария Капон, но с активното противопоставяне на ексдепутата Евдокия Манева, това искане на гражданите не бе прието.

Г-жа Добринка Лолова, работила като експерт в Министерството на здравеопазването, запозна г-жа Караджова с тревожните данни от здравния скрининг за хората в Кърджали, въз основа на които градът е обявен като екологична „гореща точка” и пълна забрана за разширяване на рисковите производства, с Постановление на Министерския съвет от м. декември 2008 г.

За пълна изненада на присъстващите, министър Караджова заяви, че за пръв път чува подобно нещо. Това обаче не й попречи да заяви намерението си да посети град Кърджали и с представители на гражданството да посетят заедно Завода и там всички щели да се убедят за липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве и за околната среда.


На въпрос на гражданин от Кърджали, дали министър Караджова ще отиде в града и поеме върху себе си вината, в случай че неговото дете се разболее от тази околна среда, не се получи отговор за съгласие от г-жа Нона Караджова. Вместо нея, Петър Пенчев отговори със случката, разказана от киноартиста Стефан Данаилов – при снимките за известен филм трябвало да се бори с една мечка и затова попитал предварително мечкаря кой ще отговаря, ако мечката изяде Данаилов и мечкарят му отговорил: „Ако те изяде мечката, аз отговарям!”.


Министър Караджова се съгласява да остане навън сред протестиращите, но ... бързо се отказва (?)

Така завърши срещата. Но всички разбраха, че кабинетът Борисов безцеремонно ще разреши всички инвестиционни намерения за използване на цианидната технология, която в Чехия е забранена със закон през 2000 г., а в САЩ – щата Монтана, забраната е въведена след референдум през 1998 г. В България на ред са Крумовград, Чепеларе, Куклен, Монтана...


Част от протестиращите, премръзнали навън на студа след първия сняг, но останали да чакат след едночасовата среща „на топло” с екоминистърката, отбелязаха по подобаващ начин безхаберието на властите в България и лъжедемокрацията след 10-ти ноември 1989 г., като пред Парламента разрушиха заедно с „Граждани срещу ДС” построената символична Берлинска стена, по случай 20-годишнината от жаждата за свобода, проявила се за първи път масово след 45-годишната тъмнина у нас, със Шествието на Екогласност на 03.11.1989 г.

По този начин право- и природозащитниците заявиха признанието си за Падането на българската Берлинска стена, просъществувало само седем дни в България – до 10.11.1989 г., когато с вътрешнопартиен преврат бе издигната Нова Българска стена – от партийната олигархия, пряк наследник на старата власт. Голяма част от българските интелигенти приспособленчески я усещаше през изминалите 20 години, за жалост и след 100-те дни от наложения авторитарен режим на Бойко Борисов, се вижда, че тази „Българска стена” у нас стои с фасадната си лъжедемокрация, неразрушена...
Автор на снимките пред Парламента-Георги Кожухаров в. Дневник - 03.11.2009 г.Няма коментари: