неделя, 15 ноември 2009 г.

Прокуратурата възобнови наказателното производство за замърсяването на Гълъбово и Стара Загора

в. Банкеръ, 16.11.2009
http://www.banker.bg/?Issue=780&Section=71&NewsEntry=30067&NewsPortion=0

С постановление на Дичо Атанасов – зам.окръжен прокурор в Окръжна прокуратура-Стара Загора, е възобновено наказателното производство за замърсяването на въздуха в общините Гълъбово, Раднево и Стара Загора.

Преди близо три години Национално движение „Екогласност” бе изпратило до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и до Главния прокурор Борис Велчев „Зов за помощ – Сигнал”, относно „България – енергиен център на Балканите или геноцид над българското население и вредното искане на Правителството за увеличена квота на емисиите”. От гражданската екологична организация цитираха тогава данни от Системата за ранно предупреждение, че източниците на замърсяването в Старазагорско са емисиите от производствените мощности на „Брикел" ЕАД, ТЕЦ „ЕНЕЛ – Марица изток 3” и ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД. Екозащитниците изразяваха своя протест и тревога за постоянните обгазявания в община Гълъбово, където проблемите на дихателната система са запазена марка за хората в града, спонтанните аборти са чести, а всяко шесто момче се ражда с един тестис.

Европейската комисия откри процедура за нарушение срещу България № 2008/4288, а Прокуратурата назначи предварително производство. След като НД “Екогласност” обжалва двете Постановления с отказ за образуване на досъдебно производство - на Окръжна прокуратура–Стара Загора от 03.12.2007 г. и на Апелативна прокуратура–Пловдив от 14.01.2008 г., Върховна касационна прокуратура се разпореди на 22.02.2008 г. за образуване на наказателно производство. Обаче то можа да тръгне преди един месец само благодарение на упоритостта на гражданските активисти от НД “Екогласност” и техните няколкократни заявления до Прокуратурата, при които те предоставиха на разследващите органи полученият от тях от Министерството на здравеопазването - доклад на Националния център по здравна информация и Националния център по опазване на общественото здраве, за резултатите от скрининга за белодробна патология сред децата от градовете Гълъбово, Раднево и Казанлък. Здравните експерти заключават, че усложнената екологична обстановка е следствие на неекологосъобразното производство в района и дългогодишното изхвърляне на редица замърсители в атмосферния въздух.

Петър Пенчев – зам.председател на НД “Екогласност”, заявява недоволството на екоорганизацията от продължаващото безхаберие на управляващите спрямо гражданите и техните деца в Гълъбово, израз на което е и почти двегодишното забавяне в Окръжна прокуратура–Стара Загора на досъдебното производство, но той се надява за ускоряване както на натиска от страна на Брюксел, така и за стриктна проверка от ОД на МВР-Стара Загора, по петте допълнителни задачи, поставени с постановлението от 29.09.2009 г.

„Да успеем да защитим здравето на хората и да спрем замърсяването на околната среда, да огласяваме многопосочните вреди от бандитската политическа олигархия в България” – ето това е каузата, зад която стоят днес свободните граждани от 20-годишната Екогласност.

Няма коментари: