вторник, 1 декември 2009 г.

Руска фирма забранява на АЯР да предостави информация за подмененото ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”

На 03.12.2009 г. от 9:30 ч. в Административен съд – София град, ще се гледа дело 3857 / 09, по жалбата на Национално движение „Екогласност” срещу Агенцията за ядрено регулиране за отказ от преди една година по Закона за достъп до обществена информация. АЯР отказа искания достъп до техническата документация за подмененото ядрено гориво в периода 2004-2008 г., за което изнесе данни в Интернет ядреният физик Георги Котев, със 17-годишен стаж като експерт в централата. При решението си за отказ, АЯР се обоснова с несъгласието на руската фирма „Твел” – доставчик на ядреното гориво за българската АЕЦ „Козлодуй”.

Александър Кашъмов – адвокат от Програма достъп до информация, като пълномощник на ищеца по делото, по своя лична инициатива преди два месеца предложи на АЯР споразумение: „Поради смяната на политическата власт и избора на ново правителство и заявените намерения на новото управление за по-голяма прозрачност, отчетност и достъп до обществена информация, се обръщам към Вас с предложение да промените позицията си по спорния между нас въпрос, който е продиктуван от несъмнения обществен интерес да се установи дали публикуваното от г-н Котев отговаря на истината.”
Председателят на АЯР Сергей Цочев и новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Димитър Ангелов, отново се оправдаха с наложената от руската фирма забрана за достъп до документацията на горивото в българската централа, подчертавайки, че “обстоятелства като смяната на политическата власт и избора на ново правителство у нас, са несъотносими и несериозни в рамките на едно съдебно производство”.

В случая еколозите от НД “Екогласност” и правозащитниците от Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”, се явяват изразители на обществената подкрепа към доблестната постъпка на утвърдения експерт от АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев – прогонен “немил-недраг” в чужбина, осмелил се пръв да наруши наложената бариера в България за пълна непрозрачност по въпроси, касаещи ядрената безопасност и разкриването на корупция сред обръчите от фирми на входа и изхода на АЕЦ.
Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност” подчертава, че в това съдебно дело непубличността и отказването на достъп под руски диктат затвърждават мнението, че ядрената енергетика е сектор за обслужване единствено на частни интереси. Инж. Пенчев напомня за данните, че Първата атомна централа у нас е свързана с непредвидими рискове за общественото здраве и замърсявания на околната среда - от реално отчетените радиоактивни изхвърляния в атмосферата и оставяните за поколенията огромни количества опасни отпадъци, за които се заблуждава обществото, че не се връщат обратно от Русия за погребване у нас с радиоактивност за над сто хиляди години. На този фон последните намерения на кабинета Борисов за строителство на нов, седми блок в АЕЦ “Козлодуй”, са безумни относно хората и ще срещнат активен отпор от екологичната общност, защото ще превърнат не само западналия български Северозапад в “бяло петно” на географската карта, заключава екоактивистът.

3 коментара:

Анонимен каза...

Интересно как някой ще се разпореди с чужда собственост, защото на почти всички документи стои подобен надпис: http://store2.data.bg/asdfghbg/grif.jpg... и ако български съд си позволи подобно нещо, какви ще са последствията?
И какво ще правим, ако в отговор руснаците решат да направят публична наличната при тях наша конфиденциална информация?

ГРУПА ГЕО grupa geo каза...

А дали Техническото решение е собственост на ТВЕЛ?

Анонимен каза...

Техническото решение не, но част от документите в приложенията са собственост на ТВЕЛ и в договора за доставка на горивото вероятно е записано на кого и за какви цели могат да се предоставят. Техническото решение без документите за които ТВЕЛ е отказал, вероятно не е проблем да се предостави, но доколкото разбирам вие искате достъп точно до тези документи.