четвъртък, 23 август 2007 г.

ГРУПА ГЕО В ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК "МОНИТОР"


Вредните емисии от комбината превишават 20-30 пъти допустимото

Планът за спасяване на “Кремиковци” незаконен

Решение на кабинета гази разписани срокове за достигане на еконорми

Валентин Георгиев

Подготвя се нов сигнал до Брюксел

Готови сме да изпратим в Брюксел всички доказателства и документи, с които да докажем, че решението на правителството, с което се одобрява индивидуалния план за "Кремиковци" е нищожно, заявиха от екологичното сдружение.
Ще изчакаме датата 30 октомври, когато вече ще е ясно и дали МОСВ ще даде или отново ще откаже на "Кремиковци" комплексното разрешително. Очакваме дотогава и решението на 5-членния състав на ВАС, уточни Петър Пенчев. На въпроса защо досега не са се обърнали към Брюксел за съдействие, те поясниха, че по процедура първо трябва да се мине през всички съдебни инстанции в страната.
Според еколозите собствениците на комбината нямат намерение да изпълняват дори обещаното до 2012 г., защото нямат достатъчно финансови ресурс. Повод за това е опитът на единия от шефовете на дружеството Александър Томов да въвлече и общината в спасяването на частната фирма, като за целта сключи договори за заеми от ЕБВР.

Решението на правителството от 13 септември м.г., с което е одобрен т.нар. актуализиран план за жизнеспособност на металургичния комбинат "Кремиковци" е незаконно и трябва да бъде отменено, заявиха за "Монитор" представители на екосдружението ГГЕО. То пряко нарушава Закона за опазване на околната среда и дава зелена улица за удължаване с още няколко години на срока по издаването на комплексно екоразрешително на дружеството. В закона, синхронизиран с нормите на ЕС е разписано, че крайната дата за това е 30 октомври т.г. В плана на комбината обаче се посочват конкретни стъпки и ангажименти за инвестиции и покриване на екологични норми чак до 2012 година.
Според еколозите с нормативния си гаф правителството се опитва да спаси най-големия замърсител на Балканите, като подменя договореностите с Европейската комисия, която също е била подведена. Освен това кабинетът не е компетентен орган, който може да удължава срокове по издаването на комплексни разрешителни, категоричен е Петър Пенчев от Екогласност. Право и задължение за това има единствено МОСВ. Рамо на "Кремиковци" засега е дала и комисията по околна среда в парламента, която се е съгласила с актуализирания план.
В Брюксел са наясно, че 2012 г. не се вписва в никакви нормативни изисквания на ЕС. Затова държат на датата 30 октомври т.г. за комплексното разрешително. Без този документ комбинатът трябва да спре да работи. Решението, което се чака от МОСВ, ще е решаващо и за мониторинговия доклад, който готвят евроекспертите, уточни Пенчев.
Заявлението на комбината до екоминистерството за издаване на комплексно разрешително датира още от март 2004 г. В продължение на 3 години обаче МОСВ не се произнася, което принуждава еколозите да внесат жалба във ВАС. В нея освен за липсата на това решение се атакува и решението на МС от 13 септември.
Междувременно през април т.г. МОСВ отказва да издаде чакания от "Кремиковци" документ. Аргументите - несправяне с изискванията за опазване на околната среда и абсолютна невъзможност на комбината да покрие екологичните норми.
Последва и решение на тричленен състав на съда, в което обаче няма и дума за оспорвания индивидуален план и решението на кабинета. Постановява се само, че неправителствени организации нямат право на намеса при вземането на решения от страна на МОСВ. Което пък принуждава еколозите да търсят отговор за правителственото решение от 5-членен състав.


На 8 май т.г. следва ново заявление от страна на "Кремиковци", с което се иска комплексно разрешително. "Монитор" научи, че в момента тече съгласуване и анализ за неговата допустимост. По процедура чак след получаването на положителен отговор за това ще започне и преглед по същество. Но вече има отправени забележки в 10 страници и по това заявление, твърдят от екосдружението.
Според еколозите МОСВ ще наруши Наредбата за издаването на комплексни разрешителни, ако "Кремиковци" се сдобие с този документ. В наредбата изрично се изисква съответното дружество първо да докаже, че изпусканите вредни емисии са в рамките на допустимите норми.

"Кремиковци" не само че не успява да стори това, но и всички проверки досега показват стойности, които надвишават 20-30 пъти утвърдените от Европа показатели, категорични са от ГГЕО. С подобни констатации от тази и миналата година са излезли Главна инспекция по труда и РИОСВ. "Монитор" също разполага със становищата на тези институции. Самото екоминистерство преди десетина дни пък наложи 5 пъти по-висока глоба на комбината за замърсяването на отпадъчните води.


Кабинетът като алиби

Ръководството на "Кремиковци" се е хванало за своя оздравителен план като удавник за сламка, въпреки че разписаните в него срокове за покриване на екологичните норми не се вместват в никакви европейски рамки.
Главният виновник този план да види бял свят обаче е кабинетът, който е отворил вратичка за удължаване времето по издаване на проблемното комплексно разрешително на частната фирма. За неговия срок Европейската комисия е категорична. А той не е 2012 година, както иска "Кремиковци", а 30 октомври 2007-ма.
Въпросната привилегия, дадена от правителството, сега се използва от Александър Томов и хората му като фасада и алиби за натиск.
Как така МОСВ например, може да си мисли да не издаде разрешителното? Та нали кабинетът стои зад "Кремиковци" и плана му?
А защо общината пък да не се включи в акция за спасяването на комбината, като помогне с някое и друго заемче от ЕБВР?
Преди ден синдикатите в комбината скочиха срещу същия този оздравителен план и заплашиха с нова стачка, защото същият не се изпълнява - нито за инвестиции, нито за еконорми.
Е, струва ли си тогава експериментът да продължава още 5 години? И не са ли кепенците истинското спасение за "Кремиковци".

Няма коментари: