понеделник, 17 ноември 2008 г.

Паника в Костинброд заради питейната вода




14 ноември 2008 / News.dir.bg
Жителите на Костинброд не знаят дали водата им не е отровена. Те не смеят да пият течността от чешмите, предаде Нова телевизия.
В градчето е настъпила истинска психоза дали водата им не е отровена след като вчера медиите съобщиха, че в близост до един от водоизточниците са заровени пестициди.
Властите твърдят, че няма място за паника, но в същото време хората са притеснени, тъй като всеки ден водата в чешмите е с различен цвят. Хората настояват да бъде съобщено официално, че водата е годна за пиене и готвене. До момента няма заразени деца. В местната поликлиника няма данни за заболели.
В момента се прави анализ на водата в специализираната лаборатория на РИОКЗ в София.

В Костинброд не знаят дали водата им е отровена

Нова телевизия


Вчера "Календар" показа, че в близост до един от източниците, които ги захранва, са заровени близо тон пестициди.

Питейната вода в Софийска област е отровена, сигнализираха зрители на "Календар". Причината според тях - пестициди и препарати за растителна защита незаконно са изхвърлени във вододайна зона, от която се захранват Сливница, Костинброд и близките села.

Оказа се, че действително има отровни вещества и при това на територията на военен полигон. Незаконното им транспортиране е организирано от самия кмет на Сливница.

При съприкосновение с водата този пестицид става канцерогенен, заяви Цветан Любенов – общински съветник от ГЕРБ. От РИОСВ допълниха, че препаратите са неправомерно заровени. Кметът на Сливница Георги Георгиев призна, че самосиндикално е взел решението за транспортиране.

Жителите на Костинброд не знаят дали да пият вода от чешмите си. В градчето е настъпила истинска психоза дали водата им наистина е натровена, след като вчера "Календар" показа, че в близост до един от източниците, които ги захранва, са заровени близо тон пестициди. От общината твърдят, че няма място за паника, но в същото време хората са притеснени, че всеки ден от чешмите им потича течност с различен цвят и миризма.

Във военно поделение до село Опицвет е заровен близо тон амониева силитра. Мястото се намира в близост до карстов извор, който захранва с вода Костинброд и Сливница. От РИОСВ бяха категорични, че не е в тяхната компетенция дали водата е безопасна и могат да анализират само състоянието на почвите. Освен това тяхното задължение се ограничавало в това да установят проблема и дадат предписания.

Те нямали лаборатория за изследване, в която да изследват водата, но за това отговаряла инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве. От там казаха, че водата се изследва от ВиК-София. От там обясниха, че проби са взети, но резултатите ще излязат най-малко след седмица. Те обаче не разполагали с лаборатория, която да ги изследва. Такава лаборатория имало само в инспекцията по околната среда и водите.

След няколко часа обикаляне по институции и безрезултатни телефонни разговори се оказва, че няма институция в България, която да даде отговор на хората от Костинброд и Сливница дали да пият или да не пият тази вода.

Нова телевизия ще продължи да следи случая.

Няма коментари: