неделя, 23 ноември 2008 г.

ГРАЖДАНИТЕ НА ЧЕПИНЦИ КАЗАХА "ВЪН!" НА ЗАВОДА "ИЗОЛА ПЕТРОВ"



На състоялия се днес митинг на площада нa с. Чепинци, на който се стекоха стотици жители на селото, местният инициативен комитет прочете ПЕТИЦИЯТА до Европейския парламент и Европейската комисия, под която са се подписали около две хиляди граждани. Проблемът, който от години тормози жителите на Чепинци се причинява от фирма "Изола Петров"ЕООД, която денонощно обгазява селото.
Фирма "Изола Петров" се намирана 50 метра от къщите на хората, произвежда битумни керемиди, воалити и изолационни материали. Работи с битум и стъклен воал. При производсрвения процес се извършва окисляване на битума, в следствие на което се отделя остра задушлива миризма и синкав дим. Именно тази остра задушлива миризма кара хората да се крият в мазетата си, защото е невъзможно да се диша. През последните години рязко са се увеличили раковите заболявания, заболяванията на дихателните пътища, кожните алергии. Особено обезпокоителен е факта, че все повече деца страдат от алергии и астми.
Жителите на селото се принудиха да се обърнат към Европейските институции, тъй като не само никоя институция в България не се трогна от продължаващия години наред геноцид, но и очевидно самите наши институции са нарушили закона, узаконявайки такъв вид производствено преприятие в населено място и без обществено обсъждане.

В петицията четем:
"Още през 2002г. беше подаден сигнал и изпратена подписка от жителите на с. Чепинци до Комисията по екология при Народното събрание и до Министъра на околната среда и водите, с която изразяват недоволството си от обгазяването на Чепинци. Не бяха взети никакви мерки от институциите, към които се обърнахме, както и при следващите подадени от нас сигнали.
През 2007г. отново беше направена и изпратена подписка от жителите на с. Чепинци до МОСВ, с която изразяваха недоволството си и искаха затваряне на това производство, но за съжаление резултатът беше същият. Бяха подавани многократни сигнали и жалби до РИОСВ, ИАОС, РИОКОЗ, Зелен телефон, Телефон 112, но отговорите бяха едни и същи - "няма замърсяване" или "в нормите на допустимото". Интересен е фактът как въпросните институции, към които подавахме многократно сигнали, установяваха, че няма замърсяване, след като не бяха направени нито веднъж измервания, които да покажат дали има такова замърсяване. при един от сигналите се отзоваха и по наше настояване докараха мобилна лаборатория, с която да направят измерване на параметрите на въздуха, но за голямо наше учудване фирма "Изола Петров" ЕООД преустанови работата си в момента, в който мобилната лаборатория спря пред входа на въпросната фирма.
ЯВНО КОРУПЦИЯТА не е чужда при взаимоотношенията между собственика на фирма "Изола Петров " ЕООД и проверяващите органи, след като той си позволява да трови денонощно над 4 000 жители и никой да не му търси отговорност за това."

На 5 август тази година жителите на Чепинци подадоха сигнал за поредното изливане на битум и нефтопродукти в р. Доло /приток на река Лесновска, която се влива в Искъра/от незаконно заустена тръба, излизаща от фирма "Изола Петров" ЕООД. На място пристигнаха специалисти от акредитираната лаборатория при ИАОС, които взеха проби от замърсения участък. При направеното изследване беше установено, че замърсяването е 10 000 пъти над допустимото, но г-жа Нешева, н-к отдел "Води" в РИОСВ, направи изявление по медиите, като каза , че "ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е ИНЦИДЕНТНО И Е В ДОПУСТИМИТЕ ГРАНИЦИ"

"Ние се питаме - пише по-нататък в Петицията - щом като 10 000 пъти над нормите е в "допустимите граници", колко трябва да бъде замърсяването, за да се отчете, че "ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ" според г-жа Нешева?"

Многократно гражданите на Чепинци са подавали сигнали и до местните органи на власт - кмета на р-н Нови Искър г-н Котов, отдел "Екология" в р-н Нови Искър, но реакция от тяхна страна не е последвала. Единствените мерки, които бяха взети, са от Районната инспекция по околна среда - София - смехотворната ежемесечна глоба от 840 лева, наложена на фирмата за замърсяване на въздуха и еднократна глоба oт 5 000лв за замърсяване на реката.

Ето как жителите на Чепинци оценяват величината на тези глоби:
"...840 лв - това е смешно, здравето на хората не се купува с пари. От години се нарушават човешките ни права да дишаме чист въздух."

Тази фирма се е настанила на територията на Чепинци със съдействието на тогавашния кмет Иван Петров, който в момента е изпълняващ длъжността "Директор капитално строителство" в "Изола Петров"ЕООД. Фирмата има издадено Разрешение номер 42-14/1999г. по ОВОС, в което е цитирано, че на 21.10.1999г. в с. Чепинци се е провело обществено обсъждане - факт, който е изцяло измислен и представлява груба манипулация и лъжа.

Накрая в Петицията гражданите на Чепинци се обръщат към европейските институции с апел за помощ -
"да се спре това вредно производство, което трови всички нас и невинните деца - бъдещото поколение на Европа!"

За контакти с Инициативния комитет за екозащита на с. Чепинци: 0889893695


Ето снимки от митинга, който накрая стотиците събрали се хора завършиха с внушеително шествие до манастира, разположен на 3 км от селото.










Малко предистория:


Замърсени са водите на р. Доло от производствената дейност
на предприятието за битумни керемиди “Изола Петров” ЕООД

05 August, 2008

Замърсени са водите на р. Доло, в кв. Чепинци, от производст-
вената дейност на предприятието за битумни керемиди
“Изола Петров” ЕООД. Това установиха експерти на РИОСВ –
София при направената днес проверка на място, съвместно с
мобилната лаборатория към Изпълнителната агенция по
околна среда. Проверката е по сигнал на граждани от района.
Взети са проби на място. Резултатите ще бъдат ясни до
няколко дни.

Пресцентър на РИОСВ- София
т. 955 54 40



РИОСВ – София състави акт на предприятието за битумни
керемиди “Изола Петров” ЕООД за замърсяване водите на
р. Доло

29 August, 2008

За замърсяване водите на р. Доло, кв. Чепинци РИОСВ –
София състави акт на предприятието за битумни керемиди
“Изола Петров” ЕООД.
При извършената на 08.08.2008 г. от РИОСВ – София
проверка на място е установено превишение на стойностите
на количеството нефтопродукти в реката.
При направен послезващ контрол на предприятието е
установено, че замърсените участъци в реката са почистени.
Не е констатирано изтичане на отпадъчни води в реката.
Съгласно Закона за водите глобата за такова нарушение е
от 1500 лв. до5 000 лв.

Пресцентър на РИОСВ - София
т. 955 54 40


Предстои комплексна проверка на „Изола Петров” ЕООД

10 September, 2008

По разпореждане на министъра на околната среда и водите
Джевдет Чакъров се инициира комплексна проверка на
предприятието за производство на битумни керемиди
„Изола Петров” ЕООД, с. Чепинци, район Нови Искър.
Проверката е във връзка с постъпили сигнали в РИОСВ –
София за замърсяване на атмосферния въздух, употреба
на материали, вредни за човешкото здраве и режима на работа
на дружеството.
Директорът на РИОСВ – София е изпратил писма до
директорите на СРИОКОЗ, „Столична инспекция по труда –
Софийска област”, както и до кмета на район „Нови Искър”
за участие в проверката на „Изола Петров” ЕООД.


Пресцентър на РИОСВ-София
т.955 54 40


Поредна проверка на „Изола Петров” ЕООД извърши РИОСВ –

София

05 September, 2008

Поредна проверка на предприятието за производство на
битумни керемиди „Изола Петров” ЕООД извършиха
експерти на РИОСВ – София, съвместно с представители
. Проверката е във връзка с поредния подаден сигнал от
жители на с. Чепинци, район Нови Искър, за замърсяване
на въздуха от дейността на предприятието в района.
На проверката беше установена неприятна миризма на битум
на площадката на производствено-складовата база.
При направени от екип на Гражданска защита на 03.09.2008 г.
измервания на атмосферния въздух в района не е констатирано
превишение на пределно допустимите концентрации /ПДК/
на вредни вещества във въздуха. Не е установено превишение
на ПДК и от направените от мобилната лаборатория към ИАОС
в края на юни 2008 г. имисионни измервания.
РИОСВ – София упражнява постоянен контрол върху „Изола
Петров” ЕООД. За установено замърсяване водите на р. Доло,
кв. Чепинци екоинспекцията състави акт на предприятието за
битумни керемиди. Глобата е в размер на 5 000 лв. За
установени миризми извън границите на работната площадка
на предприятието е наложена текуща ежемесечна санкция в
размер на 840.00 лв.

Пресцентър на РИОСВ-София
т. 955 54 40

До 15 януари „Изола Петров” ЕООД трябва да представи в РИОСВ – София решение за спиране на неприятни миризми в района на с. Чепинци

21 November, 2008

15 януари 2009 г. е срокът, даден от РИОСВ – София в предписание на ръководството на „Изола Петров „ЕООД да предприеме мерки за преустановяване разпространението на миризми извън границите на производствената площадка. При неизпълнение на това предписание, столичната екоинспекция е уведомила ръководството на дружеството, че съгласно Закона за опазване на околната среда, директорът на РИОСВ – София има правомощия да наложи принудителна административна мярка – спиране на производствената дейност.
РИОСВ – София упражнява постоянен контрол на предприятието за производство на битумни керемиди „Изола Петров „ЕООД. От юни месец 2008 г. до настоящия момент са извършени 9 проверки на дружеството по компонент въздух и води.
За установени миризми, извън границите на работната площадка, на предприятието е наложена текуща ежемесечна санкция в размер на 840 лв.
При извършена проверка на РИОСВ – София е констатирано, че водите на р. Доло са замърсени с нефтопродукти с характерна миризма на битум. Замърсяването е инцидентно, тъй като от дейността на предприятието не се формират производствени отпадъчни води, поради което няма заустване на такива в р. Доло. По данни на оператора, замърсяването е вследствие разлив непосредствено до оградата, граничеща с реката от варели, съхраняващи течности, формирани при профилактичен ремонт на технологичната линия. Дадено е предписание да се осигури безопасното съхранение на тези течности. При направен последващ контрол на предприятието е установено, че замърсените участъци в реката са почистени.
За замърсяване водите на р. Доло, кв. Чепинци екоинспекцията е съставила акт на предприятието за битумни керемиди. Наложена е глоба в максимален размер - 5 000 лв. съгласно екологичното законодателство.
В рамките на своята компетентност РИОСВ – София е предприела и предприема всички законови мерки с цел предотвратяване/ограничаване замърсяването на околната среда от производствената дейност на „Изола Петров” ЕООД.

Пресцентър на РИОСВ-София
т.955 54 40

Няма коментари: