понеделник, 8 декември 2008 г.

Ирландският синдром с диоксините-в България?

Изх. № 12-08/08.12.2008 г.

До г-жа Гергана Благиева – директор на РИОСВ-София
riew-sofia@riew-sofia.government.bg
До г-н Ставрос Димас – еврокомисар по околна среда
stavros.dimas@ec.europa.eu

ИСКАНЕ за НАМЕСА
oт Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател, с електронен адрес за кореспонденция: p_p_trojanski@yahoo.com, GSM 0887525032

Относно: Процедурно нарушение при гласуване в ЕЕС към РИОСВ-София на 04.12.2008г. Софийски диоксини ще се изхвърлят из цяла България

Уважаема госпожо Благиева,
Уважаеми господин Димас,
Съгласно писмо № 26-00-8034 / 01.12.2008 г. на директора Гергана Благиева, Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател, бе включено в допълнителния състав на Експертния Екологичен Съвет(ЕЕС) към Районната инспекция по околна среда и води(РИОСВ)-София за участие в т. 1 от заседанието, което се проведе на 04.12.2008 г. от 10:00 часа в РИОСВ-София за разглеждане на Доклад за Оценка на въздействието върху околната среда(ОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”.
В заседанието на ЕЕС ние изложихме обобщената позиция на няколко екологични организации - против технологията с нискотемпературното изгаряне на „модифицирани горива от отпадъци (RDF)” в циментовите заводи из цяла България, при което ще има отделяне на диоксини и фурани. Във внесените писмено отговори на инвеститора Столична община на поставените в общественото обсъждане въпроси, липсват каквито и да са допълнителни данни по този подчертан от нас проблем в нашето писмено становище, представено по време на общественото обсъждане. Експертите, изготвили доклада, също не се съгласиха да предоставят ПИСМЕН отговор пред ЕЕС със своите анализи по този въпрос, което ние изискахме на самото заседание на 04.12.2008 г., а се задоволиха само устно да ни увещават и убеждават, че не съществувала “голяма” опасност за околната среда и човешкото здраве. Единствен от авторите на доклада, професор Пеловски заяви, че в бъдеще този въпрос ще бъде изясняван, което обещание обаче звучи несериозно, когато в момента се обсъжда цялостният доклад по ОВОС и в него задължително трябва да има анализ на всички въпроси - напълно и докрай. Известни са над 180 вида диоксини и фурани, които представляват голям риск за много опасни болести при човека – рак на съединителната тъкан, на белите дробове, на черния дроб; заболявания на дихателните пътища; сърдечни проблеми; алергии; увреждане на репродуктивната способност; нарушения на имунната система и вродени аномалии.
Същевременно станахме свидетели в тези дни на огласения в световните медии много сериозен скандал с измерените диоксини в друга страна на Европейския съюз – Ирландия, и световния отзвук на НЕДОВОЛСТВО и УПЛАХА поради огласеното от учените доказано канцерогенно въздействие върху човека от диоксини, натрупани в свинско месо – ето това още един път ни дава право и ни задължава да не се съгласяваме с немарливия опит за подминаването на тази опасност при този доклад за ОВОС, приет на 04.12.2008 г. единодушно от всички държавни чиновници-членове на ЕЕС. Като националноотговорна екологична гражданска организация, Национално движение „Екогласност” не може да се съгласи на такъв егоистичен и нехуманен подход към населението, живеещо около циментовите заводи в новата европейска държава - България.

С Решението на ЕЕС на РИОСВ-София се пренебрегват и изискванията на Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители, чиято единствена цел е опазване здравето на хората и околната среда от вредното въздействие на устойчивите органични замърсители. В Приложение В , част 2 от тази конвенция е записано:

„Полихлорираните дибензо-р-диоксини и дибензофурани, хексахлорбензенът и полихлорираните бифенили се образуват непреднамерено и се освобождават от термични процеси, включващи органични вещества и хлор, в резултат на непълно изгаряне или химични реакции.

Следните категории промишлени източници са с потенциал за образуване в сравнително големи количества и за изпускане на тези химични вещества в околната среда:

(а) инсталации за изгаряне на отпадъци, включително инсталации за съвместно изгаряне на битови, опасни или медицински отпадъци или на канализационни утайки;

(б) циментови пещи, в които се изгарят опасни отпадъци;"

А в част 3 като "източник на непреднамерено образуване и изпускане на Полихлорираните дибензо-р-диоксини и дибензофурани, хексахлорбензенът и полихлорираните бифенили са посочени:

(д)инсталации за горене на дърва и други горива от биомаса”


ПРОТЕСТИРАМЕ пред Вас за процедурното нарушение, допуснато на 04.12.2008 г. при гласуването от ЕЕС само на предложения от РИОСВ-София, един-единствен Проект за решение. Ние участвахме в обсъждането му, но внесохме протоколирано предложение и за алтернативен-втори Проект за решение, с което да се предложи на директора на РИОСВ-София прилагане на чл. 19, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда с мотивите, записани в нашето Становище изх. № 11-02/02.11.2008 г. За наше голямо учудване, председателят на ЕЕС не се съгласи да подложи на гласуване внесения от нас Проект за решение, въпреки записаното в Устройствения правилник, че се гласуват от ЕЕС “проекти за решение”. Това еднолично решение на председателя на ЕЕС за безалтернативно гласуване при вземане на решение е опасен прецедент, с който се нарушават демократичните изисквания на правовата държава и на Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда(Конвенция от Орхус) и Закона за опазване на околната среда.
НАСТОЯВАМЕ директорът на РИОСВ-София да издаде заповед за провеждане на второ заседание на ЕЕС към РИОСВ-София, което да завърши с изцяло ново гласуване и на двата внесени проекти за решение. Ще се надяваме и на внесен в това второ заседание на писмен доказателствен анализ относно количествата на отделяните диоксини при препоръчаната технология в доклада за ОВОС, включваща изгаряне на RDF-гориво, като се проведе допълнителна дискусия в ЕЕС по този актуален въпрос.
В случай, че не получим адекватен отговор на настоящето ни искане за намеса, ще подадем жалба в Административен съд – София-град, против директора на РИОСВ-София.

С уважение: /п/
Петър Пенчев
Заместник-председател

Подкрепено от: Снежинка Цветанова – „Еко Мрамор”,
Член на допълнителния състав на ЕЕС: /п/

Няма коментари: