понеделник, 12 януари 2009 г.

Крият истината за 1,6 гръцки мини


Съдът прекрати делото за 1,6 милиона гръцки мини

На 08.01.2009 г. Върховният административен съд прекрати производството по дело №11061/2008 г. и остави без разглеждане жалбите на Национално движение „Екогласност” и Екосдружение „Връбница, Надежда” против отказ на Министерския съвет на Република България за спиране действията по унищожаване в България на 1,6 млн. противопехотни мини на Гърция. Екоорганизациите бяха поискали от министър-председателя да се произнесе за анулиране от българска страна на цитирано на 05.07.2008 г. от гръцкия вестник „Та неа” и от Агенция „Фокус”, споразумение за унищожаване в България на противопехотните мини от Гърция, както и за пълна забрана на вноса у нас на всякакви остатъци от старо въоръжение с цел унищожаване на българска територия. Това искане на гражданските организации бе отправено само няколко дни след голямата авария с експлозиви край Челопечене.Съдът е приел, че няма данни за съществуване на подобно споразумение, въпреки полученото в НД „Екогласност” писмо от Министерския съвет с изх. №17-00-28/29.07.2008 г., че „Видекс” АД е спечелило конкурс, проведен от Гръцката армия, в резултат на който е сключен договор за утилизация.
Петър Пенчев – зам.-председател на НД „Екогласност”, заявява: „В хода на делото установихме, че в МОСВ е получено искане от фирма „Видекс” АД за тази утилизация в с. Горни Лом, Видинска област, а от друга страна с писмо изх. №1228/08.07.2008 г. Министерството на икономиката и енергетиката информира Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност при МС, че в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване при МИЕ не е постъпвало заявление за издаване на разрешение за трансфер от Гърция на противопехотни мини. При тези противоречиви факти, идващи от държавните институции, ни учудва отмяната от съда на дадения в откритото заседание на 10.12.2008 г. ход на делото за разглеждане по същество.”
Екоактивистът огласява премълчаното от Пето отделение на ВАС важно признание на МИЕ в цитираното от съда писмо: ”Направеното от наша страна проучване показа, че такъв проект съществува и в него участва българската фирма „Видекс” АД, гр. София. Това бе потвърдено в телефонен разговор от изпълнителния директор на дружеството г-н Валери Митков, който изрази готовност да съдейства на държавните институции чрез предоставяне на необходимата информация по проекта.”
Това криене на истината за проекта осигурява на Гърция да изпълни задълженията си по Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, защото изтече даденият в тази конвенция краен 4-годишен срок за унищожаване на опасните боеприпаси, но с тези действия ще се запази чиста само територията на южната ни съседка и ще се пренесат в България всички рискове за околната среда и за човешкото здраве, заключават от НД „Екогласност”.

Няма коментари: