неделя, 11 януари 2009 г.

ВАС отхвърли жалбата на "Софарма " АД без право на обжалване

Людмила Иванова, вестник "СОФИЯ север"

Месеци наред ИК за защита на Нови Искър от предизвиканата екокатастрофа със съпредседатели бизнесменът Ангел Лашев и адвоката Нина Чакърова обикалят българските инстанции, търсейки защита на здравето и живота на своите съграждани, които са застрашени от престъпните действия на ръководството на "Софарма" АД. Фармацевтичното предприятие изхвърли токсични отпадъци в местността "Меча ровина" - землището на с. Доброславци. Въпреки че РИОСВ издаде заповед за извозване на земната маса от с. Доброславци, тя не беше изпълнена. Напротив, ръководството на фармацевтичния завод внесе две жалби, касаещи един и същ казус, които бяха заведени от градския съд. Според адвокат Чакърова това е административна грешка, която може да бъде поправена. Това сега не е толкова важно, тъй като на 22 декември 2008г. Върховният административен съд на Република България определи, че отменя определението от 30 ноември 2008г. по административно дело номер 6352/2008г по описа на Административния съд - София град и вместо него постановява: отхвърля жалбата на "Софарма" АД срещу разпореждането за допускане на предварително изпълнение на Заповед номер РД-86/1.10.200г. на директора на РИОСВ - София и определението не подлежи на обжалване. Това че рече, че "Софарма" АД трябва да прибере отпадъците, които са предизвикали екокатастрофа в район "Нови Искър" и прилежащите села.
Инициативният комитет получи писмо от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо през октомври, в което се казва, че повдигнатите въпроси трябва да бъдат разгледани във връзка със законодателството на ЕС. В навечерието на новата 2009г. от Брюксел отново долетя писмо от кабинета на Жозе Барозо, подписано от Хулио Гарсиа Бургес, в което се казва, че се извършва задълбочена оценка на представената информация. по този повод се срещнахме и разговаряхме с Ангел Лашев и Нина Чакърова.
-Удовлетворени ли сте от решението на Върховния административен съд?
Ангел Лашев: - Определено. Вече вярвам, че съдът започна да работи за доказване на истините. За това говори и определението, което постанови по отношение жалбата на "Софарма" АД, отхвърляйки я без право на обжалване.
Нина Чакърова: - Удовлетворена че бъда , когато боклукът се махне от нашето землище, но съм доволна от решението на Върховния съд, тъй като той отмени нещо, което е дълбоко нередно.
-Какви действия ще предприемете оттук нататаък?
Ангел Лашев: - Определението връща в сила заповедта на рИОСВ. Така че ние ще сезираме отново всички институции, ако определението на Върховния административен съд не бъде изпълнено. Предстои ни среща в министерството на околната среда и водите, където очакваме да разберем кой и по какъв начин ще проконтролира действията на фармацевтичния завод.
Нина Чакърова: - Ще довършим започнатото докрай.
-Не мислите ли, че всичко се проточи във времето и не е ли вече късно да спасяваме земята?
Ангел Лашев: - Безспорно. Точно затова трябва да продължим да се борим. Виждате, че получаваме второ писмо то европейската комисия в Брюксел, което говори, че след като сме членове на ЕС, то никой не може в България да прави каквото си иска. Страхувам се, че може да ни лишат от европейските пари за екология.
Нина Чакърова: - Така е. Всички отрови вече са в земята и подпочвените води.
- Какво най-много ви тревожи?
Ангел Лашев: - Незаинтересоваността на съгражданите ни.
Нина Чакърова: - Това, че всеки чака друг да му свърши работата и друг да вади кестените от огъня. В случая сме засегнати всички - децата ни, внуците и бъдещото околение, защото пием заразена вода, храним се със зеленчуци, произведени в заразената с отрови земя. В Софийското поле никога не е имало органични съединения като анилини, сулфати и арсен. А сега има ли ги? Откъде дойдоха? Ясно е - от "Софарма" АД.
- В редакцията на вестника се обаждат граждани и ни питат защо не се излъчва записът, направен в предаването "Искрено и лично", свързан с екологичния проблем в Доброславци. Доколкото ми е известно целият ИК участваше в него. Какво се случи.
Ангел Лашев: - Записът на предаването беше направен. В него участваше и инж. Каталина Колева от РИОСВ. Осветлен беше целият проблем от водещата и предаването стана много силно, макар че районният кмет не пожела да се включи. За съжаление цялото предаване беше свалено от ефир.
Нина Чакърова: - Цялото предаване, което не беше излъчено, е неоспорим факт, че действията, които сме предприели дотук , са правилни. От осведомени източници разбрахме, че "Софарма "АД е изпратила писмо до шефката на "Нова телевизия" г-жа Зурлева и тя не само че сваля от ефир предаването, но уволнява водещата на "Искрено и лично".
- За какво говори това?
Ангел Лашев: - Че някой иска да отклони вниманието на хората, за да не мислят за проблемите, които са окола тях.
Нина Чакърова: - За цензура. не прави чест на една телевизия да цензурира предаване по много наболял и остър проблем. За съжаление в България това се случва много често.
- Какво трябва да се направи според вас?
Ангел Лашев: - гражданското общество да заеме достойна позиция и да не позволява някой вместо него да взема решения.
Нина Чакърова: - Крайно време е народът да разбере, че сам гради бъдещето си. Мен не ме интересува дали в сметището има злато и диаманти. То е незаконно и не може да бъде в нашето землище.

Няма коментари: