неделя, 7 март 2010 г.

БАН и 'еколози' с фалшива експертиза изоставят Рила на дървосекачи и хотелиери


Покана за пресконференция
на Eкологичен форум за защита на Рила “Еко Рила” - гр. Самоков, Сдружение „Гео”, НД „Екогласност”, Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност/ГДБОПП/, Съюз на специалисти по паркове и ландшафт в България
Национален пресклуб на БТА, София
11.03.2010 г. / четвъртък /, 12.00 – 13.00 ч.

Тема:
БАН и 'еколози' с фалшива експертиза изоставят Рила на дървосекачи и хотелиери. Нова гражданска петиция до ЕК и ЕП

Правителството на тройната коалиция под натиска на Христо Ковачки, Симеон Сакскобургготски, „Рила Спорт” и други фирми, които имат планове за строеж на хотели и за дърводобив в Рила, отхвърли предложението на български еколози за обявяване на зона „Рила буфер” в европейската екологична мрежа Натура 2000.
Природозащитната общност изпрати по този повод през 2008 г. петиция до Европейския парламент, в резултат на която Европейската комисия изиска от България да се направи втора научна експертиза за зоната.
Срещу 50 000 лева народни пари по поръчка на МОСВ, екип от „учени” при БАН с водещо участие на Андрей Ковачев - от НПО Сдружение за дива природа „Балкани”(член на Коалиция "За да остане природа в България") и лидер на ПП “Зелените”, е изготвена тази втора експертиза, в която услужливо се отварят в Рила 12 прохода с ширина от 3 до 10 километра в зоната „Рила буфер” - да останат изолирани и незащитени от Натура 2000. Дървосекачите и строителите на бетонни джунгли могат да са доволни – в следващите десетилетия ще могат да секат и да бетонират Рила, колкото си искат, а популацията на кафявата мечка в планината е обречена на гибел.
Нашите пет граждански организации са възмутени от продажбата на научната съвест на „учените” от БАН и от екологичното НПО, подкрепящи този проект за псевдозащитна зона по Натура 2000, наречен от тях „Ниска Рила”. На картата на измислената от тях уж защитаваща природата зона, съвсем ясно се вижда, че те оставят без защита тъкмо местата, където подсъдимия олигарх Христо Ковачки иска да строи хотели с 20 000 легла /местност „Искровете”/; „Рила Спорт” планира ски курорт /”Седемте езера”/; а Симеон Сакскобургготски заграби хиляди декари гори /над Боровец/. Стотици квадратни километри терени, незащитени от Натура 2000, се осигуряват и за всякакви други бъдещи строителни предприемачи над Долна Баня, Костенец, Юндола, Якоруда, Белица, Долно Осеново, Бистрица и Дупница.
Ако тези „учени” не оттеглят своевременно предложението си - за замяна на определената през 2007 г. като зона „Рила буфер” от друг колектив на БАН(с водещо участие на Института по ботаника), с измислената сега от тях фалшива природозащитна зона „Ниска Рила”, то на 15.04.2010 г. НИЕ ще внесем петиция до Европейския парламент и Европейската комисия, в която ще разобличим несъстоятелността на проекта им, ще поискаме независима международна експертиза, а на входовете на планината ще поставим плакати с имената им, за да е известно кой предава Рила на престъпно опустошение от дървосекачи и алчни хотелиери.
За контакти:
Петър Пенчев, НД „Екогласност” – 0887 525 032
Мария Самарджиева, Съюз на специалисти по паркове и ландшафт в България – 0898 512 298

Няма коментари: