петък, 12 март 2010 г.

Пресконференция спря прОдаването на Рила-буфер

Позиция на Национално движение "Екогласност" относно проблема със защитата на Рила-буфер


Скандалната пресконференция се случи в БТА под надслов „БАН и 'еколози' с фалшива експертиза изоставят Рила на дървосекачи и хотелиери! Нова гражданска петиция до ЕК и ЕП“ от организаторите - Сдружение „Гео“, „Еко Рила“-Самоков и НД „Екогласност“, с участието на официален представител на Ръководството на БАН ст.н.с. д-р Вълко Бисерков(вляво на снимката) - директор на Централната лаборатория по обща екология, един от ръководителите(заедно с проф. Пеев - директор на Института по ботаника) на истинската научна експертиза "Рила буфер", неприета на 25.10.2007 г. с решителния глас като "въздържал се" на друг представител на екообщността в Националния съвет по биоразнообразие - Христо Николов от "Зелени Балкани" Пловдив, виж публикация на Медиапул по БТА (Националната българска агенция БТА тогава не зачете подаденото лъжливо Опровержение, според нейните проверени източници).

Тримата говорители на Пресконференцията единодушно се обединиха около изяснената в БТА теза, че предложеният на МОСВ и Еврокомисията проект "Ниска Рила" е фалшив и без научна стойност, тъй като е възложен от МОСВ(признание на Стоян Бешков в БТА) с платен Договор на Природонаучния музей при БАН - но излиза, че това е станало "под масата", без никаква санкция от Ръководството на БАН. Поради това разкритие, доказано на пресконференцията, МОСВ трябва да спре плащането към разработчика, който се доказа че не е БАН, а е лицето Андрей Ковачев, от НПО Сдружение "Балкани" - получил скрито и неправомерно за разработване отстъпения му проект от служителя на същия музей на БАН Стоян Бешков(сам признал това на същата Пресконференция в БТА на 11.03.2010 г.).

Дойде "видов ден" да се огласи публично и подобното прОдаване под връх "Ком" от същото лице Андрей Ковачев през 2006 г., когато той(получил БЕЗ КОНКУРС заедно с вицепрезидентския син Симеон Марин и техния приятелски кръг в Коалиция "За да остане природа в България" 6 000 000 лв. НАРОДНИ ПАРИ от МОСВ и ЕС) еднолично извади от НАТУРА2000 целия Берковски балкан. Очевадно, извадената огромна територия СЪВПАДА точно и напълно с проекта на "Главболгарстрой" , за което кметът на Берковица Милчо Доцов заявява пред медиите: "Екогласност са против проекта на Симеон Пешов, но аз съм се разбрал с други екоорганизации". Веднага тогава, в края на 2006 г., Милена Димитрова от ИУЦЕ и лично самият Андрей си признаха пред Петър Пенчев от НД "Екогласност", че това е дело само и единствено на Андрей Ковачев.

Сега му е времето, при Рила-буфер да се спре наглостта и потърси сметка от този, който задкулисно и лъжовно не за първи път прОдава екологичната гражданска общност в борбите й за съхраняване на природата в България.

Тук не му е мястото да разискваме въпроса за подкрепата от ПП"Зелените", чиито лидер е Андрей Ковачев, за кандидатурата в последните избори на Теодор Дечев, който пет години е делил една стая в СЧИГ с небезизвестния Алексей Петров.

Ето пълен видеозапис от пресконференцията, публикуван в Интернет, за който сериозен труд най-сърдечно благодарим на авторa г-ца
Магдалена Славова от Група "Граждани за Рила" - http://www.greentv.bg/ftp/rila/
.
За повече информация: Петър Пенчев - зам.-председател на НД "Екогласност", GSM 0887525032

Няма коментари: