сряда, 31 март 2010 г.

Защо днешните управляващи пречат на Прокуратурата да внесе в съда обвинителен акт срещу далаверите с износа на ток ?

Съобщение за медиите 31.03.2010


В понеделник, 29.03.2010 г., депутати от ДСБ внесоха в Прокуратурата данни за предполагаеми финансови злоупотреби в мини „Марица” при завишаване цената на въглищата за енергетиката, като поискаха проверката да бъде приобщена към съобщеното предишната седмица най-напред в „Медиапул”, приключващо наказателно производство относно далаверите с износа на ток. Във вторник, 30.03.2010 г., министър-председателят Бойко Борисов посети Източномаришкия басейн и отново даде изявления, отнасящи се до работата на Прокуратурата.

Тези действия на днешните управляващи идват да попречат на Прокуратурата да внесе в съда вече готовия, според публикации в медиите от миналата седмица, обвинителен акт срещу далаверите с износа на ток. Неоправдано се иска да се отклони държавното обвинение към други странични проверки, несъпоставими по взаимовръзка със събраните достатъчни доказателства за установените нарушения за стотици милиони лева.

За недопускане на ново забавяне в случая с няколкогодишното разкриване на истината за обръчи от фирми около бившите управляващи в енергетиката, от Национално движение „Екогласност” оповестяват следното.

На 31.07.2006 г. Петър Пенчев Троянски – зам.-председател на НД „Екогласност”, внесе сигнал „Съществуването на мафия в Националната електрическа компания и в Министерството на икономиката и енергетиката, с последици за увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 години” до Борис Велчев - Главен прокурор, Бойко Великов – Председател на Комисията за борба с корупцията при 40-то Народно събрание, Рамадан Аталай – Председател на Комисията по енергетика при 40-то НС и до Сергей Станишев – Председател на Министерския съвет. В Сигнала се акцентира върху изнесените данни на 29.06.2006 г., на заседание на Комисията за борба с корупцията при 40-то Народно събрание, от г-жа Мария Генчева – началник отдел “Управление и търговия” при Националната електрическа компания(НЕК), която заявява: “Когато съседните държавни компании, за които ние сме написали, че сме изнесли около 10 % миналата година, а това са компаниите на Македония, Сърбия, Гърция, Косово и Хърватия, не желаят повече да купят, аз искам да попитам: Останалите 90 %, произведени от нашите производствени мощности, мощностите като паметници ли да стоят, или при тяхното производство трябва да бъде пласирано нанякъде?”.

Главен мотив за сезиране с този сигнал бе екозащитниците да се противопоставят на лъжливата пропаганда пред обществото за необходимостта от нови четири ядрени мощности-хилядници в Белене и Козлодуй, когато се признава по такъв най-категоричен начин в българския Парламент, че няма и икономическа изгода – за 90 % от износа на ток. Знае се, че при износа на екологично чистата електроенергия, на територията на България остават в наследство на бъдните поколения за 100 000 години радиоактивни отпадъци, заедно с ежедневното изхвърляне в околната среда на десетки и стотици пъти по-голяма радиоактивност от АЕЦ ”Козлодуй” в сравнение с другите централи по света – последното е заявено на същото заседание на 29.06.2006 г. в Народното събрание от ядрения експерт г-н Георги Касчиев. Никой не може да отрече радиацията като основна причина за умиращите всяка година 15 000 българи - болни от рак, при 30 000 нови заболявания ежегодно и последното признание за над 340 000 болни от тази болест в България.

За голямо съжаление на НД „Екогласност”, като представители на гражданското общество, сагата с проверката по сигнала от 31.07.2006 г. продължава вече четвърта година, като започна с отказ от 11.05.2007 г. за образуване на досъдебно производство по преписка 5951/2006 г. на Градска прокуратура - София, обжалване на отказа и отново Постановление за отказ от Апелативна прокуратура - София от 07.08.2007 г. по преписка вх. № 3778/2007 г., които са обжалвани пред Върховна касационна прокуратура с две жалби – от 19.06.2007 г. и 14.08.2007 г. На 16.11.2007 г. по преписка № 24501/2006 г. ВКП разпорежда проверка по представените от НД „Екогласност” допълнителни обстоятелства, която е възложена на СГП с отделно писмо. На 26.05.2009 г. прокурорът Пламен Панайотов от Софийска градска прокуратура образува наказателно производство по № 13539/2007 г., изпратено за разследване на Главна дирекция „Досъдебно производство”, където е заведено под техен номер - ДП№80/2009 г.

След съобщеното в „Медиапул” на 31.08.2009 г. заявление от Прокуратурата, че липсата на 15 000 лева за изготвяне на експертиза блокира разследването за съмнителен договор на НЕК с посредническа фирма „ЕФТ” АГ за износ на електроенергия на стойност 316 млн. Евро, последва на 23.03.2010 г. нова публикация в същата електронна медия за скорошно приключване на разследването срещу трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП), за далаверите с износа на ток, вече за 400 млн. Евро.

Като източник на сигнала за мафията в НЕК, Национално движение „Екогласност” в свое писмо от 15.09.2009 г. настоява проверката по случая да не се ограничава само до фирма „ЕФТ” АГ, но да бъдат включени и фирмите “Вивид Пауър” на бизнесмена Иво Прокопиев(председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България) и “Енерджи Съплай” - собственост на Соня Николова-Кадиева, съпруга на Георги Кадиев(активист на БСП), както и всичките 12 фирми, с които АЕЦ “Козлодуй” има преки договори за износ на ток, за което съобщава в публично интервю от 10.08.2009 г. Иван Генов, ексизпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Петър Пенчев – зам.-председател на НД „Екогласност”, се надява на несъгласие на Прокуратурата за ново забавяне заради исканията на ДСБ и Бойко Борисов, като най-скоро се образува съдебен процес, където да се разкрие мафията в НЕК и се постанови възстановяване в държавната компания на присвоените пари, както и информиране на обществеността за липсата на необходимост от строеж единствено заради износ на ток, на вредни и замърсяващи България с отпадъците си - ядрени и въглищни енергийни източници, за чиито строежи лобират алчни енергийни олигарси от обръчите от фирми около управляващите партии. За задоволяване на вътрешните енергийни нужди, съгласно прогнозите на учените, ще бъдат достатъчни планираните по Енергийната стратегия на Европейския съюз възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) – неоставящи никакви замърсявания на околната среда и никакви рискове за човека и неговите поколения, убедени са природозащитниците.

*******************

За повече информация:

Петър Пенчев - 0887525032

Няма коментари: