неделя, 3 август 2008 г.

ПИСМО ОТ РИОСВ ДО РЕДАКЦИЯТА НА В. "СОФИЯ СЕВЕР"

/отново по случая с незаконното изсипване на токсични земни маси в дере край село Доброславци - препечатваме от вестник "СОФИЯ север"/

До г-жа Людмила Иванова,
в. "София - Север"

ОТНОСНО ПОСТЪПИЛИ ВЪПРОСИ ЗА НЕЗАКОННО ИЗХВЪРЛЯНЕ
НА ЗЕМНИ МАСИ В С. ДОБРОСЛАВЦИ

Уважаема г-жо Иванова,

Във връзка с постъпилия в РИОСВ -София сигнал /на 2,07.2008г./ за депониране на отпадъци и земни маси в землището на с. Доброславци,на 4.07.08г. РИОСВ -София извърши проверка в с. Доброславци, р-н Нови Искър. На проверката са присъствали още представители на местната администрация - секретар на Кметството и инициативен комитет на живущите в кв. Кумарица, гр. Нови Искър. Направен е оглед в местността Меча ровина в землището на с. Доброславци. Установено е, че са насипани земни маси, примесени със строителни отпадъци /асфалтови и бетонови късове/, чакъл и др. върху терен, граничещ с обработваеми селскостопански култури, земи, ливада и съществуващо дере. Оформен е табан, като насипообразуването е започнало от черния път /обслужващ земеделските земи/ по посока на дерето. По ската на табана има наличие на строителни отпадъци /асфалтови и бетонови късове/, чакъл. Височината на насипване е около 6-8 метра. В момента на проверката е усетена слаба миризма с неустановен характер.
Извършител на насипване и транспортиране на земните маси, като и др. дейности/подравняване и пр./ не е установен в посочения район. По данни на представителите на инициативния комитет насипването е започнало в началото на м. юни и е преустановено на 20.06.2008г.
От кмета на с. Доброславци до кмета на р-н Нови Искър е представена докладна записка относно замърсяване на м. Меча ровина със строителни и битови отпадъци.
В РИОСВ-София не са постъпвали документи от Кмета на р-н Нови Искър за извършване на рекултивационни мероприятия в м. Меча ровина съгласно изискванията на Наредба 26 за рекултивация на нарушени терени /ДВ,бр.89/22.10.96г. изм. и доп. ДВ,бр.30/2002г/
Същият ден е извършена проверка и на "Софарма" АД, при която е установено, че на една от площадките на дружеството от месец май 2008г. е започнато извършване на изкопни дейности. Изискан е от "Софарма" АД и е представен Договор за проектиране и строителство номер 239/15.04.2008г. между "Софарма"АД и "Телекомплект"АД.
В РИОСВ - София не са постъпвали документи за преценяване необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда /ДВ,бр. 91/02г./ от физически и юридически лица за извършваните насипни дейности върху терените в посочения по-горе район.
Във връзка с гореизложеното РИОСВ -София е изпратила писма за взимане на решение по компетентност на кмета на Столична община, до началника на ДНСК в Доброславци, до кмета на община Нови Искър, до областна дирекция "Земеделие и гори" - София, до общинска служба "Земеделие и гори" - Нови Искър, както и до Басейнова дирекция "Дунавски район".

Жанет Атанасова
РИОСВ - София

Няма коментари: