петък, 8 август 2008 г.

ГЛЕДАХМЕ ПО bTV

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=116522


Екокатастрофа заплашва района на Нови Искър

08.08.2008 / 19:45

Според хората от района, близо до селото са изхвърлени тонове токсични отпадъци.

Екокатастрофа заплашва района на Нови Искър. Причина за това е незаконното сметище в областта на летище Доброславци. Според хора от областта, близо до селото са изхвърлени тонове токсична земна маса, напоена с остатъчни вещества от производство на лекарства.

Преди около 3 месеца, десетки камиони изсипват абсолютно незаконно тонове земна маса в землище, близо до село Доброславци. Първоначално хората от околността си мислят, че пръстта е за близкия разсадник. Докато не усещат острана миризма, която се носи от товара на камионите.

След собствено проучване на граждански инициативен комитет се оказва, че това са отпадъци от производството на аналгин и други лекарства от бивш фармацевтичен цех, който вече не съществува. До началото на новините, не успяхме да се свържем с фирмата, която днес стопанисва цеха. Химици разказват, че остатъчните продукти са токсични.

Отпадъците са до местността "Меча ровина". Теренът е далеч от представите ни за истинско сметище. Хората от селото обаче казват, че наскоро вредните вещества са били затрупани с тонове пясък и след това валирани, за да се изравни земята.

Властите вече са взели проба от района на сметището, но граждани се опасяват, че материалът, които ще бъде изследван е взет едва от 20 сантиметра дълбочина, а отпадъците вече се намират поне на метър под земята.


Няма коментари: