понеделник, 25 август 2008 г.

Гражданска комисия с участие на държавата да установи дългогодишни замърсявания


40 години "екарисаж под небето"! - снимки от 26.08.2008 г. , 17:00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл
Изх. № 08-25/25.08.2008 г.

Чрез средствата за масова информация
До г-н Джевдет Чакъров – министър на околната среда и водите
Копие: До г-н Евгений Желев – министър на здравеопазването

ИСКАНЕ за НАМЕСА
oт Национално движение „Екогласност”

Относно: Гражданска комисия с участие на държавата - за дългогодишните замърсявания на въздуха в Монтана от птицекомбинат на фирма на Христо Ковачки




Уважаеми господин Чакъров,
На телефоните на Национално движение „Екогласност”-секция Монтана, през последните месеци се получиха многобройни тревожни сигнали на граждани за непоносимата миризма, усещана от дълги години най-силно от гражданите в кв. Кошарник и жилищните комплекси “Младост” и „Плиска” на град Монтана, като в някои дни е невъзможно гражданите да са извън дома си или да си отварят прозорците. В определени дни цялото население на града страда от задушливата миризма. Многократно са били сезирани от граждани общинските управи, но кметовете още от времето на социализма и до днес, не са предприели никакви реални действия за ликвидиране на този замърсител, намиращ се в северната част на града.
Нашата последна проверка показва, че се касае за замърсявания на въздуха с източник - наследеният от преди десетилетия птицекомбинат под града, собственост днес на известния бизнесмен Христо Ковачки. Знае се, че в района розата на ветровете е от север, така че винаги се носи тежка миризма от промишленото отглеждане на пилета, а при изгаряне на перушина и други животински отпадъци, и пушекът отива към котловината на град Монтана.
Необходимо е да отбележим, че в продължение на много години държавата престъпно е криела истината за големите опасности за здравето на хората при вдишване на пушеци от органични вещества, каквито са се изгаряли в големи количества в продължение на десетилетия на север от град Монтана. Едва напоследък широко бяха огласени научните изследвания, с които се доказва, че при тези изгаряния се отделят над 180 вида отрови – диоксини и фурани. Те представляват голям риск за много опасни болести при човека – рак на съединителната тъкан, на белите дробове, на черния дроб; заболявания на дихателните пътища; сърдечни проблеми; алергии; нарушения на имунната система, както и вродени аномалии. С Директивите на Европейския съюз подобни изгаряния най-строго са забранени и се смятат за екологични престъпления.
Национално движение „Екогласност” НАСТОЯВА съгласно Закона за опазване на околната среда, Закона за чистота на атмосферния въздух и Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда(Конвенция от Орхус), да издадете административен акт като компетентен държавен орган, с който да разпоредите за следното:
1. Сформиране на Комисия с преобладаващо участие на граждани, която заедно със специалистите на РИОСВ-Монтана, да състави Протокол за емисиите на миризми с източник птицекомбината. Тази Гражданска комисия да остане като обществен гарант до решаване на проблема с десетилетните обгазявания на град Монтана;
2. Разполагане на лаборатория за постоянен мониторинг в района на замърсителя, която да мери чистотата на атмосферния въздух, в това число задължително и за наличието на диоксини и фурани;
3. Съвместно с Министерството на здравеопазването да изготвите предписание за изместване на тези дейности на фирмата на Ковачки, защото съгласно Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, отстоянието до жилищните сгради трябва да е 3000 метра, а първите къщи от кв. Кошарник са само на 150 метра. В посочената хигиенно-защитна зона попадат всички квартали на 60-хилядния областен град.
При Вашата готовност, ще Ви предложим имената на заявилите на тел. 300593-Монтана или GSM 0887525032 готовността си за участие при констатациите и контрола на изпълнението, която покана към гражданите отправяме чрез всички медии – публикували настоящето писмо.

Уважаеми господин Чакъров,
В случай, че не отговорите в законовия 14-дневен срок на настоящето ИСКАНЕ за НАМЕСА, ще подадем жалба срещу Вас във Върховен административен съд и чрез съда ще искаме да се спре този дългогодишен екологичен геноцид над гражданите от град Монтана.



Няма коментари: