сряда, 22 октомври 2008 г.

Брюксел смята да отреже София за еврофинансиране на завода за боклук

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=144981&srcpos=6

Брюксел смята да отреже София за еврофинансиране на завода за боклук

Европейската комисия препоръча на София да потърси частен инвеститор за реализиране на проекта за строеж на завод за преработка на битовите отпадъци. Това става ясно от писмо на главна редакция "Регионална политика" на Европейската комисия, изпратено до правителството и Столична община. Писмото е цитирано на сайта на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Това е пряк удар по политиката на кмета на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който нееднократно заявяваше, че от Брюксел са дадени всички гаранции, че съоръжението може да бъде построено с европейски пари. В сряда стана ясно, че Европейската комисия държи по-скоро съоръжението да бъде вдигнато чрез публично- частно партньорство.

Това означава общината и частна компания да направят съвместно дружество за построяването на завода. Публичната институция може да отдаде терен, а фирмата да изгради завода, след което да избие инвестицията си през цената за преработка на отпадъците.

От Европейската комисия препоръчват тази схема, защото столичани имат значително по-високи доходи от средните за страната и ще могат по-леко да понесат финансовата тежест.

Идеята за частно финансиране на завода за отпадъци се лансира от няколко седмици от Плугчиева и доста преди това от министъра на околната среда Джевдет Чакъров. Основният аргумент е, че ако Брюксел отпусне 120 милиона евро на София за завода за боклук, това ще глътне повече от 1/3 от средствата за решаване на проблемите с битовите отпадъци за цялата страна.

Това би блокирало строежа на 56-те регионални депа за складиране на сметта и бъдещи проекти за строеж на по-малки инсталации за преработка на битови отпадъци. Преди месец Борисов съобщи, че на среща с еврокомисаря по екологията Ставрос Димас е получил уверение, че ЕК ще даде пари за изграждането на завода.

Писмото на ЕК, цитирано на сайта на вицепремиера, обаче има само препоръчителен тон. От Брюксел искат единствено Столична община и държавата да предоставят своето решение за финансовия модел за строеж на завода. До този момент Борисов твърди, че няма намерение да се съобрази с предложението за публично-частно партньорство, както и че София е единственият град с подготвен проект за изграждане на завод с европейски пари.

Няма коментари: