събота, 1 декември 2007 г.

ПЕРКИ ВТОРА УПОТРЕБА

От в. "Капитал"

Екология на вятъра

След старите коли България е на път да се задръсти и с вятърни перки "втора ръка"

(Страница 1 от 2)

Перка върху стар електрически стълб - разбирането за нови технологии в България


Шок и ужас преживяха хората в сливенското Калояново. 15- тонна перка на генератор за ток от вятър падна на части, като проби покриви на къщи и селскостопански постройки в селото. Седмица или две по-късно нещо подобно се случи и в Каварна. Там падна 70-тонен ветрогенератор и то още при самото му монтиране.

Каквито и да са причините за тези инциденти - като такива бяха посочени в първия случай силен вятър, а във втория - нестабилен кран, те са сигнал за проблем. Монтираните в България съоръжения за производство на ток от вятър в повечето случаи са "втора ръка" и макар и ремонтирани, показват дефекти. Освен, че могат да се разпаднат, те са и източник на силен шум. Кметицата на село Калояново Донка Петрова обаче не смята, че е необходимо да се предприемат някакви действия, тъй като изхвърчалата вятърна перка нямало да заработи отново. Издаването на разрешителните за строеж на такива обекти пък не попадало в нейната компетенция. Така на местно равнище нещата приключват дотук. На национално необходимостта от контрол за качеството на внасяните перки въобще не се обсъжда. А трябва. Собствениците на вятърни генератори ползват значителни преференции заради презумпцията, че произвеждат енергия, без да замърсяват околната среда. И за това плащат всички потребители на ток в страната.

Силата на вятъра...

Ако застанеш със затворени очи в близост до голям вятърен парк в Германия например, няма да чуеш нищо друго освен чуруликането на птичките, нито пък ще усетиш нещо повече от полъха на вятъра. Обяснението е просто - инвеститорите в такива мощности отдавна са изоставили старите технологии и са ги заменили с ново поколение съоръжения, които отговарят на много по-високите изисквания за безопасност и екологичност. Оказва се обаче, че българските им "конкуренти" охотно купуват и внасят в страната отдавна изхвърлените от тях морално и физически остарели вятърни перки. Така срещу многократно по-малка инвестиция те получават същите преференции, както ако са монтирали последен модел генератори. Печалбата за компаниите е огромна, а проблемите остават за местните хора и за потребителите, защото този тип "екологични" централи значително повишават средната цена на тока.

В района около сливенското Калояново освен изхвърчалата перка има още 8 вятърни генератора. Те също са "втора ръка" и според местните жители предизвиквали неописуем шум. В европейското екологично законодателство шумът се класифицира като екозамърсител. И по този проблем обаче кметицата на Калояново не взима отношение.
Целият текст>

Няма коментари: