вторник, 11 декември 2007 г.

С АЕЦ “Белене” не всичко е супер, както твърдят вестниците

Статия на Иван Бакалов в електронното издание e-vestnik
* Подробностите в съобщението от Европейската комисия за проблема за радиоактивните отпадъци са спестени в повечето вестници ?!?
10 Декември 2007
Иван Бакалов - http://e-vestnik.bg/2866

В събота вестниците съобщиха, че Европейската комисия е разрешила строителството на АЕЦ в Белене. Новината от Брюксел обаче беше предадена доста изкривено и с еуфорични заглавия в някои от големите вестници, коeто може да доведе до недоразумения в бъдеще. Някои вестници направо публикуваха дезинформации.

Всички големи всекидневници скриха част от решението от Брюксел, в което се казва, че комисията е “подчертала пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС”. Този дребен детайл всъщност е много важен – руският проект предвижда доставка на ядрено гориво само от Русия, докато отпадналият проект на чешкия консорциум предвиждаше алтернативни доставки от Русия и от “Уестингхауз”. До момента няма официално потвърждение в медиите дали руската централа ще бъде построена с възможност за доставки на гориво от алтернативни източници.
В. “Труд” на първа страница пише “Брюксел подчертава, че централата ще е оборудвана с най-ново поколение реактори, разработени от руската компания “Атомстройекспорт”.
"24 часа”: “Според Брюксел “Белене” има подобрена защита срещу земетресения и самолетни катастрофи… ”
Тези неща за “Белене” обаче се твърдят от българската страна, а не от Брюксел. В съобщението от там се казва: “Съгласно полученото уведомление, AES92 e реактор с вода под налягане, с мощност от 1049 мегавата. Двата блока, които ще осигуряват обща мощност 2000 мегавата, и са по нова конструкция…” и т. н. (виж пълния текст по-долу).
Единственият термин “подчерта” е употребен от Брюксел за разнообразяването на доставките на ядрено гориво. В. “24 часа” пък казва, че европейската комисия е разрешила “да вземем заем от 1 млрд. евро от бюджета на ЕС и кредит от Европейската инвестиционна банка”. В прессъобщението от Брюксел такова нещо няма. Там пише: “Ако в бъдеще бъде поискан заем от “Евроатом”, подобно искане ще бъде разгледано съгласно неговите достойнства, особено по отношение на икономическите, финансовите и свързаните с околната среда характеристики.”
В подобен дух “Стандарт” пише, че руската технология и проект са одобрени от Брюксел.
Подробностите в съобщението от Европейската комисия за проблема за радиоактивните отпадъци са спестени в повечето вестници. А това е едно от главните изисквания, за да бъде одобрено строителството на АЕЦ в Белене (виж тук къде се съхраняват сега радиоактивните отпадъци в България и какви са плановете).
Човек остава с впечатление, че вестниците са чели някакво друго съобщение, а не оповестеното от Брюксел. При така поднесените новини нищо чудно утре медийната аудитория в България да остане изненадана, ако проектът бъде спрян по някаква причина – както се вижда в прессъобщението има такава вероятност. Могат да се получат настроения, че Брюксел нещо се заяжда с България и т. н. Неточностите в медиите в много случаи провокират евроскептицизъм и настройват аудиторията срещу неща, които в крайна сметка са в нейн интерес.
e-vestnik: http://e-vestnik.bg/2866

Няма коментари: