сряда, 12 декември 2007 г.

ГОЛЯМО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, ГОЛЯМ ГРАБЕЖ СЕ ЗАДАВАТ

От Медиапул:
Очертава се задължително уедряване за 15-20 на сто от нивите

Възможно е да има задължително уедряване на 15-20 на сто от земеделските имоти, като до принудителна комасация ще се прибягва в случаите, когато 70 на сто от собствениците в едно землище искат окрупняване, а останалите притежатели на ниви въобще не се интересуват от обработката им. Това стана ясно на заключителен семинар по подпомагана от Холандия програма за комасация в България.

/А какво става, ако тези 30% от собствениците се интересуват от обработката на земята, но не искат окрупняване.

А когато 70% от собствениците искат комасация за да продадат земята на дедите си, но не се интересуват от обработката и?

Тук некоректно се ползват понятия, все едно да попираш: Кое е по-голямо - 1 колограм или 1 метър?

Бел. Група ГЕО/

До 2013 г. по тази програма у нас ще се изпълнят 44 проекта за окрупняване на земеделски парцели. В идните три години комасацията ще е доброволна, обясни Кирил Стоянов от Министерството на земеделието и продоволствието.

От началото на 2008 г. във ведомството ще бъде създадено звено, което ще отговаря за този процес и ще стане основа на бъдещата агенция по комасацията. Тя ще контролира държавния поземлен фонд и бъдещата поземлена банка, обясни Стоянов.

Експертите от земеделското министерство подготвят и закон за комасацията, с който ще се подпомогне с този процес, особено по отношение на непотърсените от собствениците си 9 млн. декара ниви, които са дадени за временно управление на общините.

/Тези 9 млн. декара като са непотърсени, кой ги е дал за "временно" управление на общините, явно не са собствениците, а просто някой си ги е присвоил, също и реколтата от тези ниви.

И колко временно е това управление - май са се канели да е за вечни времена/като всичко временно в България/, понеже всеки, който има невърнати имоти знае традиционното обяснение - земята почти се е свършила, ще може да се върне само малък процент, някога.../

Документът ще създаде възможност и на държавата да обезщетява със земя, а не с пари собствениците на имоти, през които минават големи инфраструктурни обекти.


/А кои ще бъдат тези суперпривилегировани-обезщетени със земя?

Защото сега никого не обезщетяват и обясняват, че земята вече се е свършила.

Ами ще се свърши - след всичките корупционни "заменки" в общинските съвети, дето се правят "кон за кокошка"./

А ето и малко "осветление" от форума:

Относно: комунистическа наглост
Автор: Дядо
Получено на: 12 Декември 2007 22:06
Когато хората искаха окрупняване, "комасация" на имотите си, от Правителстото на Жан Виденов бяха категорично против!! Спомням си, един млад човек желаеше земите си да ги вземе заедно, в края, до границата на землището, там, където другите заявяваха (някои умишлено) че не са имали ниви. Човекът имаше идея и я сподели, че желае да си направи ферма.
Такъв вой се надигна от Министерството на земеделието! Било нарушение на закона!!! Комунистите не желаеха да има хора свободни, свободни фермери извън селото! стоящи вън от полезрението на ТКЗС, на Партията!
И са били прави комунистите - там, на село, и до ден днешен все още са сковани от този безкраен страх от тях -извергите. И си играят с тях, както само те могат!
"Дядо", бивш Председател на поземлена комисия, изхвърлен от същото Правителство, като мръсно коте. (някой може ли да се сети защо?)

Няма коментари: