сряда, 2 януари 2008 г.

ПОЗОР! ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ - ЗАТРИХА ОСТАНКИТЕ ОТ КРЕПОСТТА СЕРДИКА

Снимката е от блога на Валери Дачев

Вижте какво е публикувал в блога си и Богомил Шопов

Така затриват останките от крепостта Сердика.

А един общински съветник /археологът Бориславов/преди година и половина беше предложил някакво по-цивилизовано градоустройствено решение*, ама явно тия дето строят имат повечко пари /нали са банка ДСК, я!/ отколкото акъл и съвест имат тия дето дават разрешенията.

Във форума на Бого някой пита и за метрото - как ще мине, тъй като точно там пак се пада пустата му крепост. Спомняме си още как Софиянски набързо зарина северната стена на крепостта - обещал бил да пусне трамвая за Задушница!

Ех, ако така спазваха всичките си обещания!

И ЦЯЛАТА ТАЗИ КАРТИНКА БЕШЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА ТЕАТРАЛИТЕ ОТ МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР - КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ БЕЗ ОСЪЗНАВАНЕ НА КОРЕНИТЕ НА ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО!

МИНИСТЪР ДАНАИЛОВ - МИНАЛ Е МАЙ ПОКРАЙ КОЛТУРАТА!

----------------------------------------------------

*“Това са сензационни археологически разкрития, едни от малкото запазени находки от древна Сердика, след като при изграждането на центъра през 50-те години, нищо не е останало”. Това коментира председателят на комисията по архитектура и устройство на територията Борислав Бориславов , доктор по археология. Той ще направи необходимите постъпки пред областния управител на София и ресорните министерства — на културата и финансите, за да се запази, съхрани и реставрира за поколенията откритие, свидетелство за древна история и култура. “Задължени сме да спасим уникалния паметник и да го експонираме по подходящ начин за поколенията и за все по-малко идващите в София чужденци”, обясни Бориславов. Според него е редно да се разкрие и покаже целия амфитеатър в карето от ул. “Бенковски” до Младежкия театър между бул. "Дондуков” и ул. “Московска”. Така ще има нещо уникално — Младежки театър, стар Римски театър от времето, когато Сердика е била център на източната провинция Дакия, и най-големият в тези римски провинции амфитеатър. По-добре, отколкото поредната модерна сграда в центъра”, подчерта Бориславов.

http://www.stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=14185

Няма коментари: