неделя, 3 август 2008 г.

ИМА НЕЩО ГНИЛО И В ГНИЛЯНЕ...

Вестник "СОФИЯ север" отново ни шокира със спиращи дъха разкрития за екобезобразия - спиращи дъха в буквалния смисъл на думата - когато отидеш на местопрестъплението не можеш да си поемеш въздух от странна и без съмнение - отровна миризма.
И неслучайно употребяваме термина oт криминалетата "местопрестъпление" - Европейският съюз категоризира вече престъпленията срещу околната среда като криминални.
Този път жертва на екопрестъпниците стана квартал Гниляне, вилната му зона.
Отново миришеща на неизвестни вещества пръст...след случаите в Нови Искър, Доброславци, Мрамор.

"НОВО СМЕТИЩЕ В МЕСТНОСТТА "ЛОЗЯТА" В КВ. ГНИЛЯНЕ

От миналата 2007г. във вилната зона на кв. Гниляне в местността "Лозята" се изсипват хиляди кубически метри земна маса. До дерето има зеленчукови градини. Достъпът на собствениците им е ограничен, тъй като откъм пътя и пътеката до дерето е изсипана земна маса, която е образувала висок табан. За случая ни разказа семейство Иван и Стояна Иванови, които са свидетели на извършеното безобразие, но са безпомощни да сторят каквото и да било. Пуснали са жалба до районната администрация в Нови Искър, но досега отговор не са получили. С тревога Иван Иванов сподели: "Насипите са незаконни зная, че са дело на Тодор Гюров, директор на "Земеделие и гори" в областната управа. Миналата година извадихме скици за нашата земя. Тогава половината от мястото, което сега е засипано, беше общинска собственост. През октомври разбрахме, че Евелина Гюрова го е купила. Питам районната администрация - по какъв начин е закупена тази земя? Кога е имало търг?Има ли съдебни органи, които да им търсят сметка?... При проливни дъждове водата в дерето се вдига до метър-два и залива земите около него".Естественият насип от другата страна на дерето и изкъствения, образуван вследствие на изсипаната земна маса откъм пътя, образуват затворено пространство. При продължителни валежи има опасност от наводняване на близката махала. Явно това не е всичко. "Когато слънцето е силно и влагата започне да се изпарява, миризмата е непоносима. Това ни навежда на мисълта, че в земята, която е изсипана, има нещо. Ако има вещества, които са отровни, тогава къде отиваме?...", пита Иван Иванов.

Л. Микова, в. СОФИЯ СЕВЕР"

2 коментара:

Анонимен каза...

da sydim taq dyrjava ina4e nqma smisyl,prevyrnaha ni v utaikata na ob6testvoto

Анонимен каза...

da sydim taq dyrjava ina4e nqma smisyl,prevyrnaha ni v utaikata na ob6testvoto