четвъртък, 5 февруари 2009 г.

Съдът прекрати поредното дело за софийския боклук

Съобщение до медиите
01.02.2009 г.

Национално движение Екогласност
Член на Приятели на земята интернешънъл

------------------------------------------------------------------------------


Съдът прекрати поредното дело за софийския боклук

Административен съд – София-град, Второ отделение, 27 състав, в закрито заседание прекрати производството по дело № 1/2009 г., като остави без разглеждане жалбите на Национално движение „Екогласност”, СНЦ “ЕКО МРАМОР” и Екосдружение „Връбница, Надежда” против решението на РИОСВ-София за одобряване на инвестиционното предложение за изграждане на интегрирана система за третиране на битовите отпадъци на Столична община. Екозащитниците не приемат наложената лично от кмета Бойко Борисов технология с последващо нискотемпературно изгаряне на брикетите от боклука в циментовите заводи из цяла България, при което ще се отделят над 180 вида отровни диоксини и фурани, със замърсяване на околната среда и огромен риск за здравето на хората(последните доказателства станаха известни наскоро със заразеното с диоксини ирландско месо). В делото са представени доказателства и за процедурното нарушение на Закона за опазване на околната среда, като не бе подложено на гласуване от Експертния Екологичен Съвет на 04.12.2008 г., внесеното тяхно алтернативно предложение за решение по ОВОС. Мотивът на съда е, че “Цитираното решение по ОВОС № 14-8/2008 г., оспорвано от жалбоподателите е съобщително и като такова има само уведомителен характер, т.е. същото не представлява индивидуален административен акт”.
Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност” пояснява, че с определението си от 21.01.2009 г. съдът е приел за единствено меродавно съобщението от сайта на РИОСВ-София, където наистина е допуснато грешно смесване “две в едно” – на обжалваното решение по ОВОС № 14-8/2008 г. от 15.12.2008 г. и на друго предишно решение № 12-7/2008 г. от 27.11.2008 г., отнасящо се до друга ОВОС, която е за отварянето на първи етап от депото в Суходол. Той приема, че това е сериозна заблуждаваща грешка в публикацията на интернет-страницата, но без да изиска за проверка на документите от екоинспекцията съдът е отхвърлил представените документи за публикациите в централния печат и е стигнал до неверен извод: “Голословни са твърденията на жалбоподателите, че се касае за две различни решения по ОВОС, макар че същите да представят копие от публикацията във в-к “Труд” от 23.12.2008 г., то явно се касае за допусната техническа грешка при отпечатването във вестника”.
Снежинка Цветанова – председател на “ЕКОМРАМОР” съобщава, че по Закона за достъп до обществената информация екосдружението притежава официално копие от обжалваното решение по ОВОС № 14-8/2008 г. от 15.12.2008 г., подписано от директора на РИОСВ-София г-жа Гергана Благиева, в което изобщо няма каквото и да е смесване с ОВОС на Суходол. Нещо повече, ако съдът е кликнал с мишката под манипулативното съобщение на този сайт върху “виж...”, сам е щял да се убеди в реалното съществуване на обжалваното решение - от 20 страници: http://www.riew-sofia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=211&Itemid=90
Петър Пенчев допълва: На 26.01.2009 г. получихме по електронната ни поща от кабинета на министър-председателя отговор, в който се потвърждава, че “е постановено Решение № 14-8/2008 г. на Директора на РИОСВ - София. За постановяването на решението е направена публикация във вестници "24 часа" и "Труд" от 23.12.2008 г. Към настоящия момент нямаме информация за обжалване на решението”. Това е ново доказателство, че индивидуален административен акт има, който ние сме обжалвали в законовия 14-дневен срок, но съдът е заблуден от все още стоящата грешка в сайта на екоинспекцията, категоричен е екоактивиста.
В седемдневния срок от получаване на съобщението от Административен съд – София-град, представителите на Група ГЕО(Граждански Екологични Организации) ще внесат жалба във Върховния административен съд.

Няма коментари: