неделя, 26 април 2009 г.

Клатещият се проект "Белене" - вампир за икономиката на България

http://bulgaria.actualno.com/news_234612.html#comments


Дата : 21 Април 2009 г. 11:15 ч.
Последна редакция : 21 Април 2009 г. 11:33 ч.
Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Европейските медии дискутират обширно темата за трудностите във финансирането на строежа на АЕЦ Белене.

Според берлинскияа Ди Велт българското правителство има трудности да осигури собствения дял от 51% по разноските за изграждането на атомната централа. Изданието цитира неназовани източници от банковите среди, според които френската банка БНП Париба, която беше натоварена да създаде консорциум за финансирането на българския дял, имала проблеми да намери достатъчно финансови институции, готови да вложат парите си в подобно рисково начинание.

Париба смятала да участва и занапред в създаването на консорциума, но нямала намерение да влага собствени пари. Според Ди Велт българското правителство в момента се опитва, независимо от съпротивата на опозицията, да осигури кредити от Русия за строежа на Белене.

Съобщение по същата тема публикува и швейцарският сайт Суисинфо, където е отбелязано, че ангажиментът на германския концерн РВЕ за строежа на Белене е силно оспорван в рамките на надзорния съвет на компанията. Кратка информация по темата има и в онлайн-изданието на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, а Файненшъл Таймс Германия в борсовата си част съобщава в тази връзка, че курсът на акциите на РВЕ - като партньор в начинанието за строежа на Белене - се е повишил с 0,3%.

Най-подробно строежът на АЕЦ "Белене" и проблемите около него са анализирани в статия на Дойче Веле. Материалът също е насочен по плоскостта, че проектът все още е под въпрос заради финансирането.

Дойче Веле обръща внимание на факта, че германският концерн РВЕ досега обявяваше готовност да поеме 49 процента от разходите, но се появиха предупреждения, че РВЕ може да загуби парите си.

Екип на РВЕ предстои да се срещне в четвъртък с българския енергиен експерт Георги Касчиев. По въпроса за строежа на АЕЦ "Белене" в Берлин се проведе пресконференция, организирана от неправителствената екологична организация Ургевалт. В нея участва и българският експерт.

Според Георги Касчиев акционерите на РВЕ не дооценяват рисковете, които крие проектът "Белене", а това ще доведе до загуба на парите им. На сходни позиции са и германски екологични организации като "Ургевалт". Георги Касчиев казва:

Основен генератор на корупция

"По отношение на проекта „Белене" нашите позиции са идентични. Аз съм против проекта „Белене", защото смятам, че той е необоснован от гледна точка на безопасността.

Съществуват непредвидими сеизмични рискове, освен това не са предвидени никакви решения за складирането на радиоактивните отпадъци и на отработеното гориво.

Не на последно място, проектът е изключително скъп. Според официалните признания на управляващите, разходите по него ще бъдат между 8 и 10 милиарда евро. В условията на сегашната криза проектът не може да получи от никъде финансиране, освен от Русия, но тя също иска 100 процента държавни гаранции. Тоест, той се превръща в един супер огромен икономически вампир за икономиката на България."

На пресконференцията в Берлин Георги Касчиев обърна вниманието на акционерите на РВЕ не само към екологичните фактори, които би трябвало да спрат проекта: „Проектът „Белене" е един от основните генератори на корупция в България. Аз искам да отправя и такова предупреждение към акционерите на РВЕ. Тази голяма компания не би следвало да рискува своя имидж, за да участва в един такъв проект. Корупцията е като вирус. Този, който общува със заразени хора, може сам да се зарази, така че това е достатъчно опасен фактор за самата компания."

Плод на изкривени прогнози

Според Георги Касчиев проектът "Белене" ограбва жителите на страната, защото до момента правителството вече е отнело от всеки работещ и пенсионер между 300 и 400 лева. По въпроса дали в днешно време си струва инвестиция в строеж на атомни централи, Георги Касчиев е скептичен:

"Има страни в Азия, които... но за страна като нашата приказките, че „Белене" нямало алтернатива, са чиста глупост главно от некомпетентност или от желание просто на всяка цена да се прокара този проект. Защото за България в енергетиката основната задача би трябвало да бъде да се намали безумното и безсмислено харчене на енергия във всички области и преди всичко в електроенергийния сектор."

Освен това към 2015 година в България ще има излишък от порядъка на милиарди киловатчаса без „Белене", казва Георги Касчиев. Според него Белене е плод на изкривени прогнози, които нямат нищо общо с реалността. В четвъртък предстои среща на Касчиев с борда на надзорниците в РВЕ.
Няма коментари: